Berta Sándor

Erősebb notebookokon többe fog kerülni a Windows 10

A nagy teljesítményű készülékek tulajdonosainak mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha az új operációs rendszerre akarnak váltani. Pendriveokon is kapható lesz a Windows 10.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál információi alapján a Microsoft magasabb licencdíjak fizetését követelné meg a felső kategóriába sorolható hardverekkel felszerelt notebookok esetében. Ilyen hardvernek minősülnének például az Intel Core i7 processzorok vagy a Full HD kijelzők. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég miért akarja bevezetni az új rendszert, de a lépés oka valószínűleg az, hogy a Windows 10 az operációs rendszer 7-es, 8-as, illetve 8.1-es verzióját jelenleg használók számára ingyenes frissítés lesz. (Ez az ajánlat csak a megjelenést követő egy évben lesz elérhető.) A lehetőséggel bizonyára sokan fognak élni, ami miatt kevesebb licencet fognak vásárolni az emberek, a most kiszivárgott ötlettel ugyanakkor némileg kompenzálható lenne a bevételkiesés.

A Microsoft jelenleg is tárgyalásokat folytat számos gyártó, többek között az Acer, az Asustek Computer, a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo képviselőivel a Windows 10 licenceléséről, az operációs rendszer ugyanis számos új laptopra felkerül majd. A gyártók attól tartanak, hogy magasabb ár elriaszthatja a vásárlókat és a megemelt licencdíjak miatt csökkenhetnek az eladásaik. Ennek kivédésére azt tervezik, hogy inkább átvállalják ezt különbözetet, mintsem a felhasználóknak kelljen kifizetniük.


A WinFuture híroldal szerint a szoftver az ISO fájlok és a DVD-k mellett a boltokban USB-kulcsokon is hivatalosan elérhető lesz. A megoldás abban fog különbözni a DVD-s kiadásoktól, hogy nem 32 vagy 64 bites lesz, hanem mindkét verziót tartalmazza majd és a felhasználó döntheti el, hogy melyiket telepíti fel a számítógépére. A pendriveos változatok mind a Windows 10 Home, mind a Windows 10 Professional esetében elérhetők lesznek, s ezenkívül különböző nyelvi kiadások is meg fognak jelenni. Jelenleg csak azt lehet tudni, hogy lesz angol és francia nyelvű verzió.

A Windows 10 Home USB-kulcsos változata 119,99 dollárba, míg a Windows 10 Professional USB-kulcsos kiadása 199,99 dollárba kerül majd. Ez azt jelenti, hogy ezek a termékek nem lesznek drágábbak a letölthető, illetve a DVD-s változatoknál. Az új megoldás könnyebbé teheti az operációs rendszer telepítését és különösen hasznos lesz az olyan mobil készülékeken, amelyek nincsenek ellátva optikai meghajtóval. A WinFuture ezzel megerősítette az információt, amelyet tweetjében elsőként Paul Thurrott, a Microsoft ügyeivel kapcsolatban tájékozott újságíró közölt. Két online bolt kínálatában is felbukkant már az USB-kulcson elhelyezett szoftver.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • alyr2 #17
  szoval 1 evig ingyen hasznalom aztan ugyis lesz aktivator..:D
 • dartois83 #16
  Köszi, ez hasznos infó lehet a későbbiekben.
 • Cobra. #15
  Ha jól rémlik most alaplaphoz és processzorkategóriához van kötve, a többi hardver nem számít. De pl ha alaplapot cserélsz, de a többi marad (pl meghal a lap), akkor W7/8 telefonos ügyfélszolgálattal aktiválható volt.
 • dartois83 #14
  Igen, ezt én is olvastam, hogy gyakorlatilag bármikor újra kellene húznom a rendszert a béta verzió hibái miatt...

  Más kérdés: Szerintetek hogyan működik a gyakorlatban, ha veszek egy 8.1. OEM változatot (rendszerépítő ?), és ha netalán az adott konfiguráción alaplapot vagy merevlemezt kell cserélni, akkor hogyan alakul a liszensz? Használhatom ugyanúgy egy adott termékkulccsal, vagy valahogy érzékeli a központ, hogy más a hardware-profil?
 • Newfronter #13
  Nem tudsz, egy idő után deaktiválja magát a rendszer. Csak úgy marad aktivált, ha engeded neki, hogy frissüljön tovább a végleges verzió az az utáni teszt verziókra. Azzal meg az a baj, hogy komolyabb bugokat is kaphatsz.

  Cáfolta a Microsoft, hogy az Insiderek legálisan használhatnák a végleges verziót ingyen. :(
 • wraithLord #12
  És ha utólag derül ki, hogy milyen gépre tettem fel a W10-et, akkor utólag küldenek ki számlát? :D
  Mert nem feltétlenül vesz mindenki géppel együtt Windowst / Windows-zal együtt gépet... Ekkora baromságot. Inkább akkor ne ingyen adnák, hanem mondjuk 10k-ért a teljes ár helyett.
 • tomboy013 #11
  Legyél Insider, telepítsd a insider preview-et és így XP-ről is tudsz ingyen váltani.
 • dartois83 #10
  Ok, elírtam :) De legalább az MS-DOS elmegy rajta...
 • lapaleves #9
  kevés lesz, 500 megára nem fér rá. sajnálom hogy csalódnod kellett.
 • dartois83 #8
  QuadCore proci, 4 GB RAM, 500 MB HDD, 1 GB GeForce GT 9800. Ez kevés lenne a Windows 10-nek?