Berta Sándor

Felvásárlásokkal erősít a Microsoft

Megvettek egy digitális tollat fejlesztő izraeli céget és ajánlatot tesznek a világ legnagyobb felhőszolgáltatójára is.

A Microsoft részéről Steven Bathiche blogbejegyzésében jelentette be, hogy a tulajdonukba került az N-trig cég, amelynek digitális tollait elsősorban a Surface táblagépekhez használhatják majd. Az ezzel kapcsolatos első információk már februárban kiszivárogtak. A The Wall Street Journal arról írt, hogy a technológiák megszerzése és a munkatársak átvétele 30 millió dollárba kerülhetett a Microsoftnak. A redmondi társaság már eddig is birtokolta az N-trig 6,08 százalékos tulajdonrészét. A 150 átvett dolgozót a Microsoft izraeli képviseletén foglalkoztatják tovább, közülük azonban néhány - a CNBC értesülései alapján - a redmondi központba kerülhet.

Panos Panay menedzser, a Surface részleg vezetője azzal indokolta a tranzakciót, hogy a tabletekhez alkalmazott digitális tollak használata a közelmúltban nagyon elterjedtté vált, és így a Windows 10 esetében még jobb lehet a szoftverintegráció. Egy esetleges Apple digitális toll kapcsán Panay csak annyit mondott: nagyszerű dolog, ha más vállalatok is megpróbálnak felzárkózni melléjük ezen a területen, ők mindenesetre megpróbálnak életet lehelni a tintába. Ennek ellentmondott viszont Satya Nadella, aki egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a folyékony tinta egy kihaló technika.

Szintén megerősítést nyert, hogy a társaság ajánlatot tenne a világ egyik legnagyobb felhőszolgáltatójáért. Bennfentesektől származó információk alapján a Microsoft beszállna a Salesforce.com tulajdonjogáért folyó licitálásba és az általa felajánlott összeggel reagálna egy másik konszern ajánlatára. Az informátorok ugyanakkor azt is közölték, hogy a Salesforce.com jelenleg két befektetési bankkal is tárgyalásokat folytat a lehetőségekről, amelyek között lehet az is, hogy a menedzsment az összes eddigi ajánlatot visszautasítja vagy bizonyos feltételeket támaszthat az ajánlattevőkkel szemben.

Jelenleg a Microsoft és a Salesforce.com képviselői nem folytatnak egymással közvetlen tárgyalásokat, s az ügyben a közeljövőben nem is nagyon lehet megállapodásra számítani. A felhőszolgáltató részvényeinek kereskedelmét mindenesetre egyelőre felfüggesztették, mert az értékpapírok ára a hírek hatására az egekbe szökött. Az új információkat nem kommentálta sem Tony Imperati, a Microsoft, sem pedig Chi Hea Cho, a Salesforce.com szóvivője. A két vállalat tavaly kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja, hogy megoldásaik a jövőben kompatibilisebbek legyenek egymással.

A Microsoft neve - az Oracle, az IBM, az SAP és a Hewlett-Packard mellett - lehetséges felvásárlóként már május elején is felmerült. A Salesforce.com tőzsdei értékét jelenleg 49 milliárd dollárra becsülik, ezzel a világ egyik legértékesebb vállalatának számít, így az esetleges átvétel az egyik legdrágább tranzakció lehet az IT-ipar történetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!