Berta Sándor

Több mint hét változatban érkezik a Windows 10

A Microsoft nyilvánosságra hozta az első információkat arról, hogy hány Windows 10-verzió fog megjelenni.

A végfelhasználóknak három változat lesz elérhető, ezek a Windows 10 Home, a Windows 10 Pro és a Windows 10 Mobile. Emellett lesznek különleges kiadások kifejezetten a vállalatok, az oktatási intézmények és bizonyos eszközök számára.

A Windows 10 Home lesz a klasszikus asztali operációs rendszer, amely a PC-kre, a nagyobb méretű táblagépekre és a 2 az 1-ben készülékekre jelenik meg. Az ismert funkciók közé tartozik a Cortana digitális személyi asszisztens, az elsősorban a játékosoknak érdekes DirectX 12, a Microsoft Edge böngésző; a Continuum, amely lehetővé teszi az érintőképernyős termékeknél az asztali és az érintésérzékeny interfészek között váltás lehetőségét; illetve a Windows Hello biometriai szolgáltatás, amelynél írisz- és ujjlenyomat-szkennerek, valamint arcfelismerő rendszerek használhatók a felhasználó azonosítására és a rendszer zárolására.

A Home támogatni fogja az univerzális alkalmazások használatát és a játékosok hozzáférést kapnak az Xbox Live közösséghez, s felvehetnek például játékvideókat, amelyeket másokkal is megoszthatnak. Az Xbox One-tulajdonosoknak szintén külön Windows 10-változat készül, és a jövőben képesek lesznek arra, hogy a játékaikkal - streaming segítségével - tetszőleges Windows 10-es PC-n játszhassanak.


További funkciókat tartalmaz majd a felhasználóknak és a kisebb vállalkozásoknak szánt Windows 10 Pro. Ez a kiadás elsősorban az eszközök és az alkalmazások hatékonyabb kezelését teszi majd lehetővé, továbbá jobban fogja védeni a fontos adatokat. A Windows 10 Pro hatékonyabb lesz a felhőalkalmazások használatánál és azoknak a társaságoknak is fontos lehet, amelyeknél a dolgozók bevihetik a munkahelyükre a saját eszközeiket. Ez a változat támogatja majd a Windows Update for Business funkciót, amely kifinomultabb frissítés-elosztást tesz lehetővé.

A felhasználói piacon szintén fontos lesz a Windows 10 Mobile, amely a kisebb érintőképernyős készülékekre, okostelefonokra és táblagépekre kerülhet. Támogatva lesznek az univerzális alkalmazások, a Microsoft Office érintőkijelzőkre optimalizált verziója, a Continuum, s az átfogó biztonsági és egyéb funkciók, amelyek főleg azoknak lehetnek hasznosak, akik a készülékeiket a munkájuk során is használják.

A közepes és a nagyobb vállalatoknak készül a Windows 10 Enterprise, amely még jobban fogja védeni az identitásokat, alkalmazásokat és fontos információkat, emellett több lehetőséget kínál majd a szoftverek elosztására. Ez a kiadás szintén támogatni fogja a Windows Update for Business funkciót és az ügyfelek megkapják a hosszú távú támogatást is. Kifejezetten az oktatási piacra készül a Windows 10 Enterprise változaton alapuló Windows 10 Education, amelyet az iskolák dolgozói, tanárok és diákok egyaránt megkaphatnak majd. A Windows 10 Home vagy Pro verziót használó tanulóknak és iskoláknak lehetőségük lesz erre a kiadásra váltani.

A céges okostelefonokra és tábla PC-kre készül a Windows 10 Mobile Enterprise, amely többek között rugalmas frissítési menedzsmentet, s a biztonsági és funkciófrissítésekhez való gyors hozzáférést fog kínálni. A Windows 10 Enterprise és a Windows 10 Mobile Enterprise módosított változatai jelennek majd meg a bankautomaták, a pénztárgépek, a különböző terminálok, a robotok és más eszközök rendszerein, míg a dolgok internetéhez kapcsolódó megoldásokra a Windows 10 IoT Core kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #3
    Csepp probléma, hogy a képen látható módon kb fél évvel ezelőtt nézett ki a preview, azóta egy ilyen baszott nagy izgő mozgó appanel borzadály a start menü, és képtelenség visszaállítani ember által használható módozatra.
  • TomecK #2
    Nem igazán értetted meg miről is szól a streaming. Nem tudsz majd egérrel és billel játszani xbox játékokat. (vagyis tudsz, de azt nem a streaming miatt, hanem külön eszközzel ami eddig is lehetővé tette xbox-nál az egér meg bill használatát)
    Utoljára szerkesztette: TomecK, 2015.05.15. 14:25:10
  • kriszcson #1
    "Az Xbox One-tulajdonosoknak szintén külön Windows 10-változat készül, és a jövőben képesek lesznek arra, hogy a játékaikkal - streaming segítségével - tetszőleges Windows 10-es PC-n játszhassanak."
    Ez elég vicces. Valaki vesz 130 ezer ft-ért egy xbox-ot, 20 ezerért egy játékot, hogy aztán pc-n játszon vele. A kontrollert shooter-eknél ki is lehet majd dobni, úgyis mindenki egérrel fog játszani.