Berta Sándor

A 10-es lesz az utolsó Windows

A Microsoft egyik munkatársa szellőztette meg az információt, amely később megerősítést nyert.

Jerry Nixon az Ignite Conference nevű rendezvényen jelentette ki, hogy nagy erővel dolgoznak azon, hogy megjelentessék az operációs rendszert és mivel ez lesz a Windows utolsó verziója, ezért mindannyian részt vesznek a fejlesztésében. Mindez alátámasztja azt, hogy a Windows továbbfejlesztése radikális irányt vehet és az új stratégiában a Windows már nem igazán operációs rendszer, sokkal inkább egy szolgáltatás lesz, amelynél a nagy verzióugrásokat rendszeres frissítések válthatják ki.

Az ötlet egyáltalán nem új, a Microsoft ugyanakkor sosem tért ki arra, hogy miként lehetne az operációs rendszerből szolgáltatás. A stratégia egyik része a rendszerkomponensek felosztása lehet, így például a Start menü akár az operációs rendszer többi részétől függetlenül is frissíthetővé válhat. Ezáltal a társaság az eddiginél sokkal gyorsabban és hatékonyabban reagálhatna a kihívásokra, egyúttal biztosíthatná, hogy a szoftver a különböző platformokon egyaránt optimálisan futhasson.

Nixon szavait megerősítette a Microsoft egyik szóvivője is. Közölte, hogy az elhangzottak azt mutatják be, hogy ők miként akarják szolgáltatásként kínálni a Windowst. Így a felhasználókat és az üzleti ügyfeleiket folyamatosan elláthatják új innovációkkal és frissítésekkel, s a jövőben a verziószámok jelentősége sokkal kisebb lesz. A radikális változásokat már az is mutatta, hogy Mark Russinovich, a Microsoft egyik menedzsere áprilisban a Chefconf 2015 rendezvényen azt mondta, hogy a Windows egyszer nyílt forráskódú lehet, azonban ez nem a közeljövőben fog megvalósulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #12
    "Az OSX különböző verziói azért valamivel többek service packnál. Pl. két verzióváltás között a OSX egyszer csak támogatta az Intel procikat, aztán 64 bites lett,"

    Azt ugy tudod, hogy a win3.1-eshez volt win32-es service pack? Csak felraktad es hirtelen az eddig nt-t igenylo 32 bites programok is mentek rajta (tobbe-kevesbe). Ebbol lett hivatalos release kent par evvel kesobb a win95. Meg az api lyukakat is pont ott hagytak ahol a service pack-es verzioban voltak.

    Az Apple es a Microsoft is uj os-kent adja el a service pack-eket, de kozben az alap technologia marad. Nem veletlen, hogy ujabban mar nem kernek penzt az upgrade-ert egyik cegnel sem.

    "ár ha a hordozható eszközök PC-kké alakulhatnak asztali dokkolókba helyezve, az a G-nek keményen odacsaphat, mivel akkor nem kell r=1 usernek kétfajta rendszert használnia, azaz a zöld szemeteskukára nem biztos, hogy szüksége lehet."

    Ma egy telefonon vagy Android megy vagy IOS. A tobbi rendszerrol szinte csak a szakemberek tudnak. Ha a telefont be lehet dokkolni pc-nek, akkor mivel elotte telefon volt, ezert a legtobb ember Android-ot vagy IOS-t szeretne latni a desktop-on is. Mivel az Android alapvetoen egy dekstop linux, nehany szerver komponenssel, ezert semmibe nem kerul pc-kent hasznalni. Sot van is belole jo regota x86-os desktop valtozat is, tovabba telefonon is mennek a desktop linux-os programok, ha felrakjuk az Xwin-t. De lehet android alatt (akar telefonon is) dos-t es windows-t is futtatni, amit igazabol az ember szinte csak a regi jatekok miatt csinal. Igy egy tableten is megy az eye of the beholder sorozat, a dune 2 vagy a warcraft es nem atiratban, hanem az eredeti jatekok. Innentol miert akarna barki is desktop-on nem android-ot hasznalni, foleg ha evente csak par orara ul le a telefonjaval a desktop ele?
  • asgh #11
    Néhány apróbb észrevétel:

    Az OSX különböző verziói azért valamivel többek service packnál. Pl. két verzióváltás között a OSX egyszer csak támogatta az Intel procikat, aztán 64 bites lett, stb. (Amúgy 10.10.3 a legfrissebb verzió.) Az más kérdés, hogy a user ezeket a váltásokat jobb esetben sima rendszerfrissítésként élte meg, mert nem kellett 0-ra legyalulnia a gépét, megmaradtak a user beállítások, alkalmazások, stb.
    Az apple amúgy nem véletlenül választja el egymástól a "rendszer frissítést" és az "új oprendszer verzió" fogalmát. Egy új oprendszer verzióba ugyanis olyan újításokat is berakhatnak, amik nem feltétlenül kompatibilisek a régebbi hardverekkel vagy szoftver verziókkal. Egy sima patch-el (ami az esetek többségében automatikusan települ) viszont nem tehetik meg, hogy működésképtelenné válik valami, ami előtte működött.
    Ezért marketing bullshit az MS közleménye is, valójában csak annyi változik, hogy a "windows + szám" elnevezést lecserélik valami másra, a patch és az új verzió közötti különbség továbbra is megmarad.
  • Windwalker #10
    es a Microsoft nagy sokara megalkotta az IOS/Android-ot
    Utoljára szerkesztette: Windwalker, 2015.05.12. 22:54:50
  • tomboy013 #9
    Nem lesz több Windows, a következő verzió már Tiles néven fog futni :D Végül is ez esetben igazuk is lenne :D
  • RAZOR27 #8
    ezt mondták a 8 előtt is...
  • Skylake #7
    Szerintem a kormányzatok és a legnagyobb cégek nem akarnak semmiféle rolling release-t, bármennyire is próbálja tolni az MS, hogy az mennyire jóóóó lesz az nekik. Ott az átállás sok esetben a legkonzervatívabb, vannak speciális szoftverek, amelyek esetében nem akarják megkockáztatni, hogy megcsússzon az újabb változatokon. Sok helyen múlt évben álltak át XP-ről 7-re, miről beszélünk?! Szóval szerintem a Nagy Windows Egyesítés a 10-re nem fog a cégnek összejönni pontosan e, igencsak nagy szereplők miatt, akik a piaci forgalom jelentős részét adják.

    Egyébként az átállás, már aki beleugrik, nem hiszem hogy könnyen fog menni. Azt érzem ki a közleményeikből, hogy engedni fogják az átállást boldog-boldogtalan számára, de utána keményen elindul a pénzszedés. DAZ meg Ratiborus, meg a többiek KMS activator (8) meg Loaderek (7) helyett foglalkozhatnak azzal, hogy a mindig frissített előfizetési technológiák megpatkolásait időre megcsinálják - megpróbálva megelőzni az MS-t, vagy tartani a lépést, mivel a rolling release azt is fogja jelenteni, hogy a wareszpistikék számára az aktiválás nagyon meg fog valószínűleg nehezedni. Szóval ők az első hype után nem nagyon lesznek valószínűleg oda a 10-esért. Aztán ha a linuxos gaming esetleg beindul, -messze van még az- ők valószínűleg lépnek is el az MS-től. Látható, hogy az MS nagyon kepeszt, hogy olyan online ökoszisztémává váljon mint a Google, azonban ehhez még nagyon-nagyon kevés. Bár ha a hordozható eszközök PC-kké alakulhatnak asztali dokkolókba helyezve, az a G-nek keményen odacsaphat, mivel akkor nem kell r=1 usernek kétfajta rendszert használnia, azaz a zöld szemeteskukára nem biztos, hogy szüksége lehet. Bár amennyire az Android beágyazódott, nem biztos hogy siker lesz a Continuum technológia.
  • Macropus Rufus #6
    az NT és a Win95/98 nem más kernelt használtak?
    Mert az NT 4.0 kernele nem azonos a Win95/98/98SE 4.0-ás kernelével. (illetve 4.10-el)
  • Zoliz #5
    Ez azt jelenti, hogy hamarosan útelágazodáshoz érkezünk, sok lesz a paccs távolról vezérlik a gépünket az MS-ék és sokaknak elege lesz ebből, igy jobban terjednek az Open Source dusztribúciók, csak portoljanak rájuk játékokat is mint pl GTA 6-ot a jövőben.
    A Windows lassan meghal és átveszi a helyét valami merőben új, valami buzis. Igazából csak a játékok miatt nem használunk Linuxot, pedig kéne, mert olyan MÁS és JOBB.
  • kvp #4
    A macos 10-bol is csak service pack-ek jottek ki, most jarunk kb. a 10.10.1-nel. Linuxbol pedig a 3.19.3-nal (az android alatt altalaban 3.4 es 3.10 kozottiek vannak). Windows-bol, egesz pontosan az NT kernelbol a windows 8 az a 6.3-as, az uj meg ugrik egyet 10.0-ra (most eppen a 10.0.10074 az aktualis), pedig csak 6.4-nel jarnanak.

    ps: Windows NT kernel tortenelem:
    OS/2 v1 = NT1.x
    OS/2 v2 = NT2.x
    NT3.1 = 3.1
    NT3.5 = 3.5
    NT3.51 = 3.51
    NT4 = 4.0
    NT4SP1 = 4.1
    NT4SP2 = 4.2
    NT4SP3 = 4.3
    NT4SP4 = 4.4
    NT4SP5 = 4.5
    NT4SP6 = 4.6
    2k = 5.0
    XP = 5.1
    2k3 = 5.2
    vista = 6.0
    win7 = 6.1
    win8 = 6.2
    win8.1 = 6.3 (valojaban win9)
    win10 = 6.4 helyett 10.0 :-)

    Ahogy nezem nagy elteresek nem nagyon vannak a kulonbozo os-ek kozott. A microsoft bejelentese is csak annyi, hogy rolling update lesz, neha feltekerve (apple evente adja ki a frissiteseket gyujtemenyben, uj neven), de persze amikor legkozelebb alap technologiat valtanak, akkor majd lesz win11, csak ahogy most latjak, arra mar lehet nem kerul sor, mert addigra elavul a windows ugy ahogy van.
  • RoboKutya78 #3
    Nesztek itt is a dlc fog hódítani