MTI

Felelőssé tehető egy hírportál a gyalázkodó kommentek miatt

Jogerős ítéletben mondta ki ma a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fellebbviteli fóruma, az úgynevezett Nagykamara, hogy egy kereskedelmi céllal működő hírportál felelőssé tehető az oldalon megjelenő gyalázkodó kommentek miatt.

A legfőbb európai emberi jogi törvényszék megerősítette azt a 2013-ban született első fokú ítéletet, hogy az észt bíróságok indokolt és arányos intézkedést hoztak, amikor az ország egyik legnagyobb hírportálját gyalázkodó kommentek miatt 320 eurónak (csaknem 100 ezer forint) megfelelő összegre büntették. Az immár végleges ítélet szerint a honlap azért tehető felelőssé, mert a hozzászólások szélsőségesek voltak, s egy olyan cikkhez érkeztek, amelyet a portál mint professzionálisan szerkesztett, kereskedelmi célú híroldal tett közzé, a haladéktalan eltávolításukra tett intézkedések nem voltak megfelelőek. A büntetés pedig semmi esetre sem nevezhető túlzónak az ország egyik legnagyobb hírportálja számára.

Az egész ügy arra vezethető vissza, hogy egy kompcég 2006 telén megrepesztette az egyébként teherautóval is járható jeget a tengeren, ellehetetlenítve ezzel az ottani közlekedést és áruszállítást, miközben a komppal ugyanez drágább. Erről közölt cikket a Delfi nevű észt híroldal, amelyhez olyan hozzászólások érkeztek, amelyek a bíróság szerint kétségkívül törvénysértőek, a gyűlöletbeszéd és az erőszakra uszítás fogalmát is kimerítik, s súlyosan sértik mások személyiségi jogait. A Delfinél szűrő is működött és jelenteni is lehetett a sértő kommenteket, ám a cikkhez fűzött gyalázkodó hozzászólásokat hat héten át nem távolították el.

A Delfi álláspontja az volt, hogy a kommentek esetében a cég nem tekinthető tartalomszolgáltatónak, mert azt a tartalmat nem ő hozta létre. Az észt hatóságok viszont úgy vélték, hogy a portál igenis kiadó, közzétevő a kommentek esetében is. A strasbourgi bírák szerint a jogértelmezési viták eldöntése a tagállami hatóságok dolga, viszont azt megállapítja, hogy a cégnek tisztában kellett volna lennie a jogi környezettel, jogi tanácsadást is igénybe vehetett volna, magyarán minden lehetősége megvolt arra, hogy tisztában legyen tevékenysége jogi kockázataival.

A bíróság azt is világossá teszi, hogy nem a kommentelők szólásszabadságának korlátozása a kérdés, azokat a szélsőséges kommenteket ugyanis meg sem illeti a véleménynyilvánítás szabadságának védelme, hanem az, hogy túlzott mértékben és indokolatlanul korlátozták-e a lap információ közzétételéhez fűződő jogát. A bíróság ismét rámutat, hogy nagy súlyt tulajdonít a kommentek tartalmának, és annak, hogy a Delfi egy professzionálisan szerkesztett hírportál, amely kereskedelmi céllal működik, s gazdaságilag is érdekelt abban, hogy minél többen kommenteljenek. Kiemelik a bírák, hogy a közzététel után a felhasználók hozzászólásaikat sem módosítani, sem törölni nem tudták, ezt csak a honlap tudta megtenni. Ezért utasították el a Delfi érvelését, hogy nem volt ráhatásuk a kommentek tartalmára.

Figyelembe vette a bíróság azt is, hogy bár a Delfi arra hivatkozott, hogy a kommentek szerzőit kellene felelősségre vonni, azonosításukat azonban a cég maga lehetetlenítette el azáltal, hogy lehetővé tette a névtelen és regisztráció nélküli kommentelést. Tekintettel volt a bíróság arra is, hogy a törvénysértő kommentek, bár haladéktalanul törölni kellett volna őket, hat héten át láthatóak voltak az oldalon.

Minden egybevetve a bíróság úgy ítélte meg, hogy a mindezért kiszabott 320 eurós "következmény" csekély, és semmi esetre sem tekinthető túlzott büntetésnek, a kommentelés népszerűsége sem csökkent, még mindig többségben vannak a névtelen hozzászólók, de a Delfi moderátor csapatot is felállított a kommentek szűrésére. A bíróság azt is megjegyzi, hogy az ezt követő hasonló perekben az észt bíróságok nem szabtak ki kártérítést vagy büntetést, csak a sértő tartalmat távolíttatták el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #17
    és a te apád SS tiszt volt?
    vagy hol vetted fel ezt a mentalitást, ha nem otthon?
  • Macropus Rufus #16
    ha jól tudom, akkor egy újság (nyomtatott) felelős a benne megjelenő tartalmakért. Az olvasói levelekért is!
    Ez eddig nem vonatkozott a kommentekre. Most igen. Ez nem cenzúra.
  • AgentKis #15
    gondolom a kompcég "véletlenül" izraeli... XD
  • Skylake #14
    Kicsit túltoltad szerintem a konteót. De megértelek, és jó részben igazad is van szerintem. Egyrészt, én nem hiszek abban, hogy egy szűk körű csoportnak lenne egyfajta terve a saját korlátlan hatalmuk bevezetésére - irrelevánsnak tartom ezt, mivel nagyon nagy az asszimmetria szerintem a között, amit a szűk körű csoport tudhat, ahhoz képest, azok tudásához, életéhez, és sorsához képest, amely nagy számú azon személyek köre, amelyeket a konteók szerint befolyásolni kívánnak. Annyi ember magatartását koherensen és egy cél érdekében befolyásolni megfelelő minőségben nem lehet - főleg, hogy a tömegmédia sem olyan mint régen, nagyon könnyen fogalmazhatunk meg alternatív véleményeket - lásd. itt a tiedet, meg az enyémet itt. Úgyhogy ezt tartom az összes konteó legnagyobb gyengeségének, teljesen mindegy, melyiket vesszük elő.

    Másrészt, sajnos ez a nyugati civilizáció úgy van berendezve, hogy a társadalmi biztonsága növelése érdekében egyre nagyobb mértékben igyekszik visszafogni a társadalom tagjainak személyes és individuális kilengéseit - és sajnos ehhez egyre több eszköz áll rendelkezésre. Ezt érezhetjük. Ha érdekel továbbiakban ez, keress rá erre. Norbert Elias: Civilizáció folyamata. Előre mondom, nem konteó, hanem 1920-as évekből származó fővonalas szociológia. Csak manapság egyre jobban igazzá válik szerintem. Azt a folyamatot írja le, amire előbb utaltam. Kissé terjengős, de ha végigrágtad rajta magad, le fogod tenni az állad.
  • x3dgime #13
    Namármost ez megint az emberi magatartás felelősségvállalásának a kivétele az elkövető egyed köréből, és áthelyezése olyan körbe, aminek semmi köze hozzá. Vagyis az emberek majd mégjobban megtanulják nem vállalni a felelősséget a tetteik és a mondataik után, mert majd úgyis megteszi valaki/valami más. És ez majd mihez vezet? Anarchiához! Amire majd jogosan fogják bevezetni a diktatúrát (világállam stb. néven lehet elmebeteg összeesküvéselméleteket is találni a témában). Ennyi. Gratulálok! Csak a segghülye nem látja, hogy erre megy ki a játék hosszú távon!
  • Serutekin #12
    Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette...
  • halgatyó #11
    A straszburgi politbürótól, amely bíróságnak nevezi magát, és ezzel csúnyán lejáratja a nagy tekintélynek és megbecsülésnek amúgysem örvendő jogrendszert, nos ezektől nem is várható másmilyen itélet. Szájzár, cenzúra, sőt ami még a síma cenzúránál is sokkal aljasabb, fenyegetőbb és félemetesebb: A FÉLELEMBŐL EREDŐ ÖNCENZÚRA!

    Mert azt nehéz meghatározni, hogy mi minősül "gyűlölködésnek". Továbbá: ki dönti el, hogy mi minősül annak? Miért az dönti el? Miért nem mondjuk (például) az emberek többsége? (ebben a fenenagy democsokráciában, amit bombázgatással kell terjeszteni mindenfelé)

    Továbbá: mi az a gyűlölet? Csak kimondani tilos, vagy gondolni is?
    A legfontosabb kérdés: SZABAD-E OLYAN CSELEKEDETEKET SOROZATBAN, FOLYTATÓLAGOSAN ELKÖVETNI, AMELYEK A GYŰLÖLETET -- NAGYONIS OKKAL -- KIVÁLTJÁK, LÉTREHOZZÁK?!
    A magyar nyelv nagyon kifejező nyelv. A "gyűlölet" szóban benne van ám, hogy ott valami nagyon össze GYŰLT. Miért gyűlt össze?
    Szabad-e embereket folytatóéagosan eltiporni, megalázni, szabad-e folytatólagosan hazudozni, és az igazságvéleményeket szájzártörvényekkel korlátozni?

    Ilyen és hasonló kérdéseket a straszburgi izék soha fel nem tettek maguknak.

    Különben is: hol húzzák meg a határt, hogy mi a gyűlölködés? Pl. a straszburgi izéket vagy az európa parlamentet és bizottságot szándékosan kisbetűvel írni, az is büntetendő lesz? Vagy a gyurcsányiiit hangsúlyos "i" betűvel leírni? (utalván az egykori brókerbotrány titokzatos gyurcsányijára, tudjuk, a Gyuszi a taxis beszélt ilyeneket, aki a böröndben fuvarozta a lét) Vagy egy másik politikus "felcsúti törpe" kifejezéssel illetni az gyűlölködés-e?
    VESZÉLYES VIZEK FELÉ EVEZ AZ EURÓPAI DEMOCSOKRÁCIA. Mert ez már nem demokrácia. Már rég nem az. Csak a hazugság máza repedezik egyre inkább.
  • Archenemy #10
    "Olyanról meg szó sem volt sehol, hogy bárki totális szólásszabadságot akarna."
    Kivéve a Charlie Hebdos tüntetéseken, ahol arról van szó, hogy elidegeníthetetlen joga van mindenkinek kecskét baszó Mohamedet rajzolnia és azt milliós példányszámban értékesítenie, mert szólásszabadság van és kész.
  • M2 #9
    Túl sok logika nem kell hozzá.
  • Katalizátor #8
    "Az ugyanolyan káros lenne, mint a totális emberi szabadság. "

    Ezt te honnan tudod ilyen jól?