Berta Sándor

A Time Warner még 80 milliárd dollárért sem kelt el

A felvásárlási ajánlatot Rupert Murdoch amerikai médiamogul tette, de a magas ajánlott ár sem volt elég a sikerhez.

Az üzletember az elmúlt hetekben megpróbálta megvásárolni a konkurens Time Warnert és mindezt meglehetősen komolyan gondolta, hiszen 80 milliárd dolláros ajánlatot tett, amit viszont a társaság elutasított. Murdoch konszernje, a 21th Century Fox megerősítette, hogy júniusban valóban ajánlatot tett a Time Warnerre, amelynek igazgatótanácsa azonban nem fogadta el azt. A két fél képviselői jelenleg sem folytatnak egyeztetéseket egymással.

A Time Warner azt közölte, hogy Murdoch ajánlata nem felelt meg a cég és a részvénytulajdonosok érdekeinek, s a vállalkozás önállóan erősebb. Szerintük egy esetleges fúzió számos kockázatot rejt magában és nem lenne egyszerű egy ekkora megacéget irányítani. Amennyiben az üzlet létrejött volna, akkor egy családba tartozna a Fox, a TNT és a HBO, valamint a 20th Century Fox és a Warner Bros. Murdoch úgy próbálta meg elejét venni a sikeres tranzakciót követő esetleges versenyhivatali kifogásoknak, hogy jelezte: eladná a Time Warner tulajdonában lévő CNN-t.

A kiszivárgott információk alapján Chase Carey, Murdoch jobbkeze és a 21th Century Fox elnöke júniusban találkozott Jeff Bewkes vezérigazgatóval, a Time Warner vezetőjével, majd ezt követte júliusban egy írásos megerősítés is. Az ajánlat részvényenként 85 dollárról szólt, ez 25 százalékkal nagyobb összeg volt, mint az akkori részvényárfolyam. A vételár egy részét 21th Century Fox részvényekben fizették volna ki. Egyelőre kérdéses, hogy Murdoch mit fog lépni. A Bloomberg arról számolt be, hogy a médiamogul elvileg hajlandó lenne részvényenként 85 dollárnál is többet fizetni a Time Warner megszerzéséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!