Berta Sándor

A jó hírek gyorsabban terjednek

Az emberek szívesebben osztják meg az ismerőseikkel a jó, illetve az erős pozitív érzelmeket kiváltó történeteket, mint a negatív híreket. Figyelembe vesszük a kiváltott hatást is.

Johann Berger , a Pennsylvania Egyetem szociálpszichológusa szerint ezért a jó hírek hamarabb is terjednek az interneten. A szakember a The New York Times több ezer olyan cikkét elemezte ki, amelyeket az olvasók a leggyakrabban küldtek tovább e-mailben az ismerőseiknek. A legnagyobb érdeklődést a tudományos témákról szóló cikkek váltották ki, emellett nagyon sok vicces vagy izgalmas írás linkjét is továbbították a felhasználók. Az egyik történet Susan Boyle brit énekesről szólt, akit az egyik szigetországi tehetségkutató showműsorban fedeztek fel.

A szakember nagyon érdekes tapasztalatokra tett szert. Az internetezők az üzenetek megosztásakor arra is gondolnak, hogy miként fognak erre reagálni a címzettek, ennek ellenére a negatív érzelmeket (dühöt, félelmet) kiváltó történeteket is rendszeresen továbbítják. Nagyon gyorsan elterjedt például a világhálón a Joseph Kony ugandai vezetőről készült videó, akit súlyos bűncselekmények elkövetésével vádoltak. Összességében elmondható, hogy az olvasók azokat az anyagokat osztották meg leginkább az ismerőseikkel, amelyek érzelmeket váltottak ki belőlük, a jó hírek azonban előnyt élveztek. Mindez megmagyarázza azt is, hogy miért jelennek meg olyan gyakran különböző bejegyzések a Facebookon és a Twitteren.

A berlini Humboldt Egyetem és a Darmstadti Műszaki Egyetem közös tanulmányából kiderült, hogy bármennyire népszerű is a Facebook, érdekes érzéseket hoz elő a felhasználókból. Miután mindenki kicsit kiszínezi bejegyzéseiben élete történéseit és a negatív dolgokat elhagyja, ezért az emberek irigykednek egymás sikerére, baráti kapcsolataira, különösen a keveset kommunikáló tagok. A kutatók által megkérdezett internetezők egyharmada azt mondta, hogy a platform látogatása során gyakran érez frusztrációt, és szomorúságról, fáradtságról, kudarcérzetről, magányosságról számoltak be. Ennek fő oka az irigység.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #8
  Szerintem is nagyon rossz irányba megy a híradó. Egyszerűen azért, mert a tömegtájékoztatást nem végzi el. Pl. országos hír az hogy valaki végzett a családjával majd önmagával Kiskunröcsögén. Ezek a hírek bár tragikusak, még az adott városban sem befolyásolja az emberek életének 90%-át. Országosan pedig 99.9%-át. Egyszerűen semmi értelme. Ezt az események szelektív tálalásának hívják. Valahol meg rémhírterjesztésnek. Ez mindössze a közhangulat rombolására jó. Semmi másra.
 • mad mind #7
  Ja. Ne tudjunk arról, hogy a következő utcában dögkutat létesítettek, kit érdekel, ha a szomszédot megöli egy ifihorda, minek foglalkozni azzal, hogy valamelyik repülőgép típusnak alapvető hibája van. A lényeg, hogy cuki hírekkel el legyünk látva.
 • Chakotay #6
  Nem kellenek a rossz hírek.A rosszat már egyre jobban,vagy előbb-utóbb meg tapasztaljuk.
 • Zoliz #5
  Rosszat el kell titkolni, igazabol azt is el kene ha valaki meghal, ugyis lassan 10 milliardan leszunk, kit erdekel ha valakit megmurgyel egy BMW. Csak vigyorogjunk mint a homik :)
 • sanyicks #4
  igen az átlagemberek között a jó hírek gyorsabban terjednek. De a média a rossz híreket próbálja meg terjeszteni, hiszen a rossz hírek mögött több érdek van. pl több anyagi haszon van abból egyeseknek hogy náciznak, mint hogy dícsérnék a magyarokat hogy milyen sok pénzt adnak a rézbőrűeknek, és milyen nyugodtan tűrik meg évtizedek óta hogy viszonzásul ezért csak kirabolják, összeverik őket, meg rohadtmagyaroznak... (miközben a "nagy demokrata" országokban tizedennyiért menne a többszáz rohamrendőr falat építeni, majd kitoloncolnák őket a picsába)
 • mester1987 #3
  Mióta kicsírázott azóta ez van. A legrosszabb arra az időkre visszagondolni, mikor még nem terjedt el az internet és legtöbben a tv-t nézték. Bár akkor ilyen mértékben nem is volt rémhír (ki halt meg, hogy halt meg, hogyan halt meg) vagy tabuhírek (hány mókus született stb...)
 • toto2700 #2
  Igen, ezért nem nézek én TV-t, sem TV híradót.
 • zola2000 #1
  Ez pont ellentéte a TV híradóknak, ahol szinte csak a rosszhíreket - bűnügyeket tolatják.