Berta Sándor

Az amerikai határőr nem nézhet bele a laptopokba

Egy kerületi bíró alaptalannak és jogellenesnek ítélte meg az amerikai repülőtereken az utasok készülékeinek átvizsgálását.

Amy Berman Jackson kerületi szövetségi bíró úgy döntött, hogy a határőrök megsértették egy személy magánéletét azáltal, hogy lefoglalták és elemzésre küldték a laptopját. A hatóságok eddig arra hivatkoztak, hogy az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányának negyedik kiegészítése, amely a hatósági túlkapások ellen védi az állampolgárokat, az USA-ba való beutazáskor és az onnan való kiutazáskor nem érvényes. A mostani ítélet indoklásában a bíró azt közölte, hogy a készülék átkutatása soha nem történhetett volna meg, mert abban az időpontban semmi jele nem volt annak, hogy az illető bűncselekményeket követett el. Ráadásul nem is egy rutinszerű vizsgálatról volt szó, mert az eszközt egy 150 mérföldre található helyre szállították elemzésre és a rajta tárolt adatokat lementették.

Döntés született arról is, hogy az ügyben az amerikai igazságszolgáltatás az így szerzett információkat nem használhatja fel az illető ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy repülőgép-alkatrészeket adott el az embargó hatálya alá eső Iránba. Az amerikai kormány a szigorú ellenőrzésekkel a drogok és a fegyverek be- és kivitelét akarja megakadályozni, ugyanakkor a módszert felhasználják arra is, hogy bizonyos a kabinetnek nem szimpatikus személyekkel szemben lépjenek fel. Laura Poitras amerikai rendezőt két év alatt összesen több mint 40 alkalommal ellenőrizték és kérdezték ki, így végül Berlinbe költözött, míg Nadim Kobeissi biztonságkutató és programozó tavaly arról számolt be, hogy 2012 közepe óta 6 hónap alatt 10 alkalommal kutatták át és hallgatták ki. A hatóságokat elsősorban a titkosítási alkalmazásokkal kapcsolatos fejlesztőmunkája érdekelte.

2008 júniusában a vámosok belenézhettek a laptopokba, augusztusban már elkobozhatták a készülékeket. 2012-ben kiderült, hogy 100 dollár kifizetésével megúszhatók a szigorú repülőtéri ellenőrzések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #6
    Persze, mert már nem szükséges, az NSA megtette helyettük.
  • Tetsuo #5
    LOL
  • SirBubu #4
    egyébként meg annyira nem vagyok amerikai állampolgár, hogy a közelmúltban eltűnődtem rajta, hogy kimondottan kérvényezem az USA-ból való végérvényes kitiltatásomat, hogyha neadjisten olyan ostoba gondolatom támadna, hogy el akarok oda menni, akkor ők ne engedjék
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.05.18. 20:54:48
  • SirBubu #3
    direkt az ilyen husikat szeretem az "amerikai határőr" műfajból, mint ami a képen is van, mert nagyot nyekkennek, amikor a földhöz vágom őket
  • fonak #2
    Szerintem mivel te nem vagy amerikai állampolgár, a tiedet továbbra is nyugodtan megnézhetik, elkobozhatják, felrobbanthatják mint gyanús tárgyat stb.
  • SirBubu #1
    amelyik amerikai határőr megbrópál beleízni a lattopmba annak etöröm a kezit!