Berta Sándor

A Fujitsu szerint sem tűnnek el a laptopok

Egy újabb IT-vezető jelentette be, hogy hamarosan ismét fellendülhet a notebookpiac és a táblagépek előretörése nem jelenti azt, hogy temetni kellene ezeket az eszközöket.

Május közepén Andrew Muscat, az AMD nagy-britanniai üzletfejlesztési menedzsere közölte, hogy szerinte a tábla PC-k csupán divatcikkek, melyek nem jelentenek megfelelő alternatívát a laptopokkal szemben és 2-3 éven belül előtérbe kerülhetnek a hibrid eszközök, amelyek egyesítik a táblák és a notebookok pozitív tulajdonságait. Szerinte a táblagépek ugyan jók, de ha a tartalomkészítési feladatokról van szó, akkor mindig is igény lesz laptopokra. Muscat álláspontját osztja Jens-Peter Seick, a Fujitsu Technology Solutions termékfejlesztési csoportjának alelnöke is, aki szintén abban hisz, hogy a notebookok korszaka még koránt sem áldozott le.


180 fokban nyitható Fujitsu ultrabook
Nyilatkozata szerint túlzónak tartja a laptopok haláláról szóló véleményeket, miként azokat a felvetéseket is, hogy a táblák teljesen kiválthatják a hordozható számítógépeket. A klasszikus laptopok egyesítik magukban a tábla PC-k és az okostelefonok legjobb tulajdonságait: javított kezelőfelülettel és érintőképernyővel rendelkeznek, néhány másodperc alatt üzemkészek és olyan akkumulátoruk van, ami a korábbinál sokkal hosszabb üzemidőt biztosít. A tartalomfogyasztást tekintve kétségtelen a táblagépek vezető szerepe, azonban munkára az emberek továbbra is notebookot használnak. Ennek számos oka van: a vállalati alkalmazások sokkal egyszerűbben és gyorsabban futtathatók ezeken a készülékeken, s a nagyobb kijelző is előnyösebb. A laptopok számos olyan biztonsági funkciót (például ujjlenyomat-olvasó) is kínálnak, amit a táblák nem.

Érdekes megfigyelni, hogy a táblagépek fejlődése egyre inkább laptopokra hasonlító eszközöket eredményez; elég csak azt megnézni, hogy hány olyan tábla van, ami vagy eleve billentyűzettel jelenik meg, vagy kapható hozzá ilyen kiegészítő. Ezáltal egyre kisebb a különbség az ultrabookok és a tábla PC-k között. Miután a telefonok és a táblák, valamint a táblagépek és a laptopok közötti különbségek egyre inkább csökkennek, ezért a vállalatok egyre gyakrabban alkalmaznak úgynevezett kéteszközös stratégiát, hiszen semmi nem indokolja azt, hogy a munkatársakat három különböző készülékkel szereljék fel. A jövőben még egyszerűbben kezelhető, gyorsabb és vékonyabb hibrid modellek várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #5
    Okostelóról a fizikai billentyűzet nagyon hiányzik szerintem. Remélem előbb vagy utóbb az ilyen modellek piaca is felfut.
  • Zoliz #4
    Hát a piac diktátora.. aki azt akarja vedd meg a gagyit és felejtsd el a több évtizede használatos konstrukciókat.

    Így volt ez a mobilokkal is, hiányzott az exponálógomb, hát a Galaxy S4 valóban felődés, mert visszakapta :D

    Ez az egész csak etetés..
  • zola2000 #3
    Akinek csak facebookra és videókra kell hordozható gép + pár hirt elolvasni, azok közül sokan táblát vesznek laptop helyett, ami miatt kevesebben vesznek most laptopot mint pl 5 éve, de kb ennyi történt csak. Asztali gépet meg talán azért vesznek kevesebben, mert egy 6 éves gép / 3 éves laptop is még ma is elég szinte mindenre, nem kell cserélni. Na majd most hogy jönnek az új konzolok, megugranak a gép igények, talán elkezdik az emberek cserélni a játékra már nem alkalmas gépeket / az újabban játékra is alkalmas notikat.
  • barret #2
    Egy számítástechnikai analfabéta lehetett csak...
    Aki használ egeret és billentyűzetet,az nem mond ekkora ökörséget.
  • gergely1991 #1
    LOL,ki említette hogy a laptopok megszűnnek majd létezni? :D