Berta Sándor

Továbbra is átkutathatók a notebookok az amerikai repülőtereken

A New York-i szövetségi bíróság elutasította azt a beadványt, amelynek célja az elektronikus eszközök átvizsgálásának leállítása volt. A korábbi rendelet így hatályban marad.

Az Amerikai Egyesült Államokba utazóknak továbbra is azzal kell számolniuk, hogy a tengerentúli repülőtereken a határőrök konkrét gyanú nélkül is átkutathatják a notebookjaikat, az MP3-lejátszóikat és más készülékeiket, illetve az ezeken tárolt különböző tartalmakat. A keresetet benyújtó férfi az amerikai alkotmányra hivatkozott, azonban az ügyben illetékes bíró, Edward R. Korman az ítélet indoklásában arra volt kíváncsi, hogy a beadvány készítőjét érinti-e a probléma vagy sem, ez lenne ugyanis az első és legfontosabb feltétel. A második pontban arra mutatott rá, hogy a vizsgálatokat szúrópróbaszerűen végzik el a hivatalnokok, így egymillió utas közül maximum 5 érintett.

Korman hozzátette, hogy egy notebook vagy okostelefon átvizsgálásához nem szükséges konkrét gyanú. Álláspontja alapján ez az eljárás alapvetően nem különbözik az Amerikai Egyesült Államokba utazók csomagjainak hagyományos átvizsgálásától. A keresetet 2010-ben Pascal Abidor hallgató nyújtotta be, aki Kanadából vonattal utazott New Yorkba, azonban a megérkezése teljesen másként alakult, mint amire számított; a pályaudvarról ugyanis bilincsben vitték el, majd több órán át kihallgatták. A notebookját csupán 11 nappal később kapta vissza. A beadvány elkészítésekor egyaránt támogatásukról biztosították a büntetőjogi ügyvédek és a sajtófotósok szakmai szervezetei.

Utóbbiak azért támadták a bírót, mert szerintük ítéletében nagyon könnyen és nagyvonalúan elsiklott az alapvető alkotmányossági kérdések, például a sajtószabadság védelme felett. Korman ugyanis azt mondta, hogy annak az utasnak, aki át akarja lépni a határt, nem kötelező személyes adatokat tárolnia az eszközein. Pascal Abidor is támogatói minden bizonnyal fellebbeznek a döntés ellen.

Az amerikai repülőtéri ellenőrzéseket 2010 novemberében megváltoztatták, miután a Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) munkáját számos bírálat érte. Tavaly márciusban kiderült, hogy a tehetősebb utasok 100 dollár kifizetésével elkerülhetik a terrorizmus elleni háborúhoz kapcsolódó szigorú vizsgálatokat. A lehetőséggel élők ugyanakkor nem ússzák meg teljesen az ellenőrzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Hová süllyedt Amerika, egykor a "szabadásg világítótornya".... (mondjuk ez egy gigantikus hazugság volt már akkor is, csak még nem láttuk)
    Megjósolom: lesz ez még lejjebb is.
  • Tetsuo #1
    Gondolom azért bilincselték meg, (erre persze nem tér ki a cikk) mert találtak nála valamit, mondjuk rippelt albumokat stb...