Berta Sándor

Gyenge az IKEA vezeték nélküli töltési funkciója

A Stiftung Warentest górcső alá vette a gyártó megoldását. Az eszközök több energiát vesznek fel hosszabb idő alatt a bútorba épített töltővel, mintha kábellel csatlakoztatnánk azokat.

Nordli, Selje, Varv, Morik, Riggad, Jyssen - így hívják azokat a bútorokat, amelyek kompatibilisek az IKEA márciusban bemutatott vezeték nélküli töltési funkciójával, amely a Qi szabványra épül. Az elképzelés lényege az volt, hogy vezeték nélküli töltő kerülhet a svéd bútorgyártó íróasztalaiba, lámpáiba és éjjeliszekrényeibe, s az eszközöket egyaránt használni lehetne az okostelefonokhoz és a táblagépekhez. Az IKEA április közepe óta forgalmazza azokat a kompatibilis bútorokat, amelyekbe integrálták a töltőfunkciót. A Qi szabványt jelenleg a Nokia néhány terméke, a Google Nexus sorozata és a Samsung Galaxy S6 támogatja, de az iPhone 5 és 6 készülékek elláthatók olyan tokkal, amelynek köszönhetően szintén vezeték nélkül feltölthetők.


Mi magunk is beszerelhetnénk ilyen vezeték nélküli töltőt bármibe

A Stiftung Warentest az iPhone 6-tal és a Samsung Galaxy S6-tal próbálta ki a Morik, a Riggad és a Jyssen termékeket. Minden eszköznél zökkenőmentesen működött a vezeték nélküli töltés, ugyanakkor kevéssé volt energiahatékony: a töltés több áramot igényelt és hosszabb ideig tartott. A szabványos töltővel egy iPhone 6 töltése 2 órán át tartott, ugyanakkor a Morik (8,3 watt) és a Jyssen (8,1 watt) esetében is nagyobb volt az áramfelvétel, mint a normál USB-töltőnél (6,3 watt). A Riggad esetében a folyamat 20 perccel tovább tartott és 9,3 watt áramra volt szükség. A Samsung Galaxy S6 esetében a gyártó gyorstöltőt biztosított, ez 90 perc alatt végzett, de a Morik, a Riggad és a Jyssen használatakor ez az idő a kétszeresére nőtt, igaz, az energiafelvétel csak feleannyi volt.

Különösen az volt feltűnő, hogy az összes induktív töltő készenléti üzemmódban is többet fogyasztott, mint a gyári töltők. Utóbbiak fogyasztása csupán 0,02 watt volt, de a Jyssené 0,4, míg a Riggadé 0,8 watt. Mindezek ellenére nagy piaci rést jelentenek a beépített töltővel rendelkező bútorok, de ehhez az is kellene, hogy a Qi szabvány világszerte elterjedjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drauthev #18
    "9,3 watt áramra"

    Ne szórakozzunk már, ez kb. olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy 93 kg magas vagyok.

    Egyébként meg persze, hogy nem 100%-os a hatásfoka az eszköznek, ezen nem tudom, miért kell csodálkozni. A wireless átvitelnek ez az ára. Egy WiFi link fogyasztása sem összehasonlitható egy vezetékes hálózati kapcsolatéval, mégis használjuk az előzőt. Miért? Mert kényelmes.
  • VolJin #17
    Ja, fogalmazásgátlót szednek a médiamunkások.
  • kvp #16
    "Azt elfelejtettem leírni, hogy a telefont, nagyon hosszú ideig tölti, és a töltés befejeztével átkapcsolhatsz sütőlap funkcióra és egy tojást megsüthetsz a tetején!"

    Ez olyankor tortenik, amikor valaki egy nem hozza valo telefont probal tolteni vele. A vezeteknelkuli toltesi rendszereknek tobb elterjedt, egymassal csak korlatozottan kompaitilbis valtozata letezik. Szerintem egy iphone-hoz es samsung-hoz (ugyanaz a tolto elektronika van bennuk) tervezett toltot nem erdemes egy nokia telefonnal hasznalni. Az is csoda, hogy a nokiat egyaltalan tolti, meg ha ki is kapcsol neha a tulmelegedes miatt.

    Egyebkent en tv es szamitogep eseteben is a kapcsolos elosztoban tudok bizni, ha azt lekapcsolja az ember, akkor nem fogyaszt senki semmit.
  • torreadorz #15
    Amúgy ha lusta vagy mérni, más megtette, itt egy táblázat:
    http://standby.lbl.gov/summary-table.html

    (de persze lehet keresni mást is meg van magyar is). Aztán keresgesd benne az 1W alatti standby fogyasztásokat...
  • torreadorz #14
    Bocs de lesz@rom a linkelt policy ajánlást aminek kb. annyi köze van a valósághoz mint az autók gyártó által megadott fogyasztásának...

    Vegyél egy komolyabb mérőt és szépen mérd meg hogy a standby cuccaid mennyit fogyasztanak. Én megtettem, bőven nincs semmi ami 1W alatt fogyasztana. Szépen kezd el méregetni a tévéd, a hifit, a média playert, a mikrót stb bármit ami standby-ban van, átlagos 2-3 wattot fogsz kapni. Ha újabb cuccaid vannak!

    Ha néhány évesnél régebbiek (márpedig pl. magyarországon ez jellemző, nem cseréli senki évente a tévéjét) akkor akár még nagyobbat is.

    A vezeték nélküli töltő hasznosságáról/nem hasznos én egy árva szót sem irtam, csak mondtam hogy a 0.4w készenléti az bőven jó, nem az fogja csődbe vinni a családi háztartást amikor ki kell fizetni az áramszámlát. Fantasztikus mennyi funkcionális analfabéta létezik ebben az országban...
  • fapapi #13
    Félreértések elkerülése miatt én a cikkben az első képen látható, nem beépíthető töltőről beszélek.

    Azt elfelejtettem leírni, hogy a telefont, nagyon hosszú ideig tölti, és a töltés befejeztével átkapcsolhatsz sütőlap funkcióra és egy tojást megsüthetsz a tetején!

    A fa karima az szép! :)

    „A Stiftung Warentest az iPhone 6-tal és a Samsung Galaxy S6-tal próbálta ki a Morik, a Riggad és a Jyssen termékeket. Minden eszköznél zökkenőmentesen működött a vezeték nélküli töltés”

    Mind a 3 megvásárolt töltővel nem lehet zökkenőmentesen tölteni a telefont! Bár a Nokia Lumia 830 és 930 nem egy „csúcs” készülék (mint ahogy körbenyalják a fentebb említett két készüléket), de nem lehet vele zökkenőmentesen tölteni.

    A NOKIA legkisebb töltőjét használom továbbra is (DT-610), mert nem lesz belőle sütő lap. Ott tudom hagyni, mert tölti folyamatosan a telefont, ráadásul a töltési idelye is teljes mértékben elfogadható! A visszajelző Ledet itt megpróbálták jó helyen hagyni, az oldalán, viszont olyan pici a szerkezet, hogy hajolgatni kell ahhoz hogy a telefon takarásában meglásd!

    Sajnos nem tudtam már szerkeszteni a hozzászólásomat így kénytelen voltam 2 hozzászólást írni!

    Utoljára szerkesztette: fapapi, 2015.05.15. 08:40:25
  • fapapi #12
    3 db IKEA töltőt vásároltam, van egy kis tapasztalatom!
    Aki ezt megtervezte eltörném a kezét! Egy nulla ez a töltő.

    1. hol tölt hol nem
    2. a Led néha akkor is jelez ha nincs rajt a telefon
    3. folyamatosan igazgatni kell a telefont, hogy töltsön

    De kicsit a tervezésről:
    Hogy lehet valaki annyira ostoba, hogy a visszajelző Ledet a telefon alá tegye?
    Most komolyan, a telefon alá kell nézni vagy leemelni, hogy lásd a ledet?!
    Mi a tökömért kerek ez a szerkezet, senkinek nincs kerek telefonja.
    A fali csatlakozó akkora, mint a laptopom töltője MIÉRT?
    Egy szartalicska az egész!

    Utoljára szerkesztette: fapapi, 2015.05.15. 08:15:51
  • lapaleves #11
    elég szar tévéd van akkor. normális tévé bőven 1w alatt kéne fogyasszon standby. ha jól tudom erre már több ajánlás ill konkrét policy is van (http://en.wikipedia.org/wiki/Standby_power#Policy).

    ne vicceljünk, a core2 notim fogyaszt 6w idle. nem standby, idle.

    ha van 5 ilyened, az évi 1200 pénz. mindezzel annyit spórolsz, hogy nem kell összedugni, meg hogy nem tudsz rendesen telefonálni ha épp nagyon le vagy merülve.

    meg kifizettetik veled az elektronikát sokszor, meg cipeled. tegyük hozzá, hogy ez csak a standby veszteséged, töltésnél is van elég.

    ez egy igazi főnyeremény, vegyél sokat.
  • torreadorz #10
    "0,4 meg 0,8w standby azért az nem bagatel"

    Elég bagatell ahhoz képest hogy mondjuk egy televizió standby módban felvesz 4-5 wattot. És az emberek 99% soha nem húzza ki a tévét a konnektorból amikor nem nézi.

    A rosszabb 0.8wh-val számolva is ez mindössze havi 23Ft plusz, a jobbnál csak 12 Ft...

    Mindeközben egy standby tévé megeszik havi ~100 Ft-ot. Szóval ha már spórolni akarsz akkor vegyél 4 ilyen töltőt cserébe húzd ki a tévédet mindig és ugyanott lesz az áram számlád (nem mintha bármelyik is jelentős tétel lenne, átlagos villanyszámla 6-8e Ft, aminek a 80%át a bojler, hütőgép, mosógép adja).
  • Tetsuo #9
    Már amelyik.