Berta Sándor

Szenzorokkal ellátott biztonsági hálók építkezésekhez

Német tudósok olyan textileket fejlesztettek ki, amelyek a beépített érzékelőiknek köszönhetően egyaránt használhatók az építkezéseken és a futballstadionokban.

A különleges textilhálókat a Szászországi Textilkutatási Intézet (STFI) és a Német Szövetségi Anyagkutatási Intézet (BAM) munkatársai közösen alkották meg. "A megoldás gyakorlatilag bárhol alkalmazható, ahol szükség van különleges biztonsági hálókra" - jelentette ki Frank Weigand, az STFI kutatója. Weigand elmondta, hogy egy háló legfeljebb 150 méter hosszú és hat méter széles lehet, ami azonban bőven elegendő még a futballstadionokban és a nagyobb épületeknél is.

A tudósok szerint a beépített szenzorok képes jelezni az építkezéseken az anyagdeformálódásokat, a kiálló, veszélyes részeket, így elkerülhetővé válnak a balesetek. Az érzékelők az adataikat egy központi számítógépnek továbbítják, amely folyamatosan elemzi a beérkező információkat és automatikusan riaszt, ha a normálistól eltérő értékeket tapasztal.


Előny, hogy a háló nem csak textilből, de akár nagy szakítószilárdságú, nehezen elvágható vagy nagyon rugalmas anyagokból is elkészíthető, így a munkásoknak nem kell attól tartaniuk, hogy a háló elszakad vagy sérül. A rendszer ezenkívül alkalmas az omladozó vagy építés alatt álló objektumok biztosítására is, hiszen képesek jelezni, hogy ha a beépített anyag vagy az épület egy része meglazul és omlásveszély alakul ki.

Az STFI munkatársai egyébként már végeztek szakítópróbákat, a tesztelt hálók 24 tonna súlyt bírtak el. A gyakorlatban pedig a megoldást egy Chemnitz és Drezda között található gát felújításakor tesztelték és az kiállta a próbát. Frank Weigand szerint a háló iránt különösen nagy lesz a következő években az érdeklődés, mivel hasonló megoldás jelenleg még nem található a világpiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!