Berta Sándor

Vezeték nélküli töltő kerülhet az IKEA bútoraiba

A svéd bútorgyártó termékeibe vezeték nélküli töltőállomásokat integrálhatnak.

A töltőket az IKEA íróasztalaiba, lámpáiba és éjjeliszekrényeibe építenék be és az eszközöket egyaránt használni lehetne az okostelefonokhoz és a táblagépekhez. A hírt a Wireless Power Consortium a barcelonai Mobil Világkongresszus előtt megerősítette.

Az új termékkollekciót David Wahl svéd tervező álmodta meg és annak köszönhetően a felhasználóknak a jövőben elegendő lesz a feltöltéshez a különböző mobil készülékeket az integrált töltőállomásokat tartalmazó íróasztalokra és éjjeliszekrényekre helyezniük. A fejlesztések során az IKEA új, de már elérhető technológiát használt fel és a Qi töltési szabvány alkalmazása mellett döntött, amelyet jelenleg több mint 80 okostelefon, valamint számos mobil kiegészítő támogat. A Qi-t a Wireless Power Consortium alkotta meg és kifejezetten a kis távolságú vezeték nélküli energiaátvitelre szolgál. A Qi segítségével különböző gyártók eszközei ugyanazt a töltőt alkalmazhatják.


Jeanette Skjelmose, az IKEA képviselője rámutatott, hogy az új innovatív megoldások egyszerűbbé tehetik az életet. A fejlesztés hátterében az áll, hogy az emberek nem szeretik a kábeltengeret. A vezeték nélküli töltést biztosító termékek részét képezik a hosszú távú Home Smart projektnek, amelynek segítségével a svéd bútorgyártó a lakáson belüli innovatív megoldások elterjedését akarja elősegíteni. Az első termékeket áprilistól lehet majd megvásárolni Európában és Észak-Amerikában. A Qi technológiával nem kompatibilis okostelefon-modellekhez az IKEA kiegészítő töltőket kínál majd. A legegyszerűbb modellek 30 fontba fognak kerülni.


Tavaly az SK Telecom és a Hyundai Livart közösen alkotott meg olyan bútorokat, amelyek internetezésre is alkalmasak. Az új termékeket integrált WLAN-modullal és érintőképernyőkkel szerelték fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gosub #6
  Azért milyen édes ez a szabad piac, hogy egyik polcon az izzókat antiliberális módon kiszorított 80-85CRI-s kompaktszar lámpák vannak és mellettük az energiapocsékoló vezetéknélküli töltők vannak.
 • Sir Quno Jedi #5
  Én mondjuk olyan 5 méter sugarú körben mindent tölt töltővel nem szeretnék egy szobában lenni, ha nem muszáj... :D
 • SirBubu #4
  és akkor majd így valahogy belemegy a delej a telóba?

  nem is tudtam, hogy már itt jár a tudomány! ez már döfi, hiába, a 3. évezredben járunk már, vagy mi...
 • Inquisitor #3
  Le vannak maradva, a régebbi technológia olcsón elérhető kínai termékekben, lásd előttem szólók ...
  A modern töltő rendszer meg 5 méter sugarú körben tölt MINDENT ami ott van.
  Szóval egy olyan versenybe akarnak belelépni, ami eldől mielőtt elindulnának benne.
  Persze van előnye egy asztalnak, amibe be van építve, olyanhoz képest biztos, amiben nincs. Na de próbálja meg az asztalt magával vinni egy másik helyre. :D
 • norbi4567 #2
  Kínából kb 1700ft egy ilyen ketyere. (legalábbis én akörül vettem pár hónapja)
 • Tauri #1
  Egy ilyen kütyü körülbelül 3000 ft ba kerül amit én tudok beszerezni kisker áron...vajon az IKEA ezt az újítását mennyiért fogja implementálni a bútorokba? :)