Berta Sándor

A Spartan lesz a Windows 10 fő böngészője

A Microsoft a Surface 2 utódját tervezi és további információkat hozott nyilvánosságra Spartannal kapcsolatban.

A Microsoft a Surface 2 utódját tervezi, az eszköz hamarosan megjelenhet - az információt a WinBeta hozta nyilvánosságra. A készülék olcsóbb lesz, mint a Surface Pro, Windows 8.1 operációs rendszerrel érkezik majd, később azonban elérhető lesz rá az új Windows 10 is. A Neowin rámutatott, hogy azáltal, hogy a Microsoft januárban leállította a Surface 2 gyártását, a Lumia okostelefonok és a Surface Pro 3 között rés keletkezett a társaság termékportfóliójában.

Kirk Koenigsbauer, a társaság Office 365 kliensalkalmazásokért és -szolgáltatásokért felelős alelnöke blogbejegyzésében azt ecsetelte, hogy hol húzzák meg a tableteknél a határt a felhasználói és az üzleti terület között. Jelenleg többek között a képernyő mérete kapcsán is különbséget tesznek a professzionális és a személyes célú alkalmazás között. A vizsgálataik alapján minden olyan eszközt a mobil kategóriába tartozónak minősítenek, amelynek 10,1 hüvelykes vagy kisebb kijelzője van. Ezeket a készülékeket a felhasználók érintőképernyővel, nem pedig egérrel és billentyűzettel kezelik; továbbá többnyire utazás során és nem prezentációk megjelenítésére használják.

A Surface Pro 3-tól az új modell elsősorban a hardverben különbözne. A WinBeta azt írta, hogy valószínűleg az új táblagép az Intel Atom vagy Core M processzorára épül majd és ventilátor nélküli konstrukció lesz. A Microsoft az új tábla PC-t kifejezetten nem Pro termékként akarja pozicionálni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új Surface mennyibe kerülhet majd. A WinBeta úgy vélte, hogy a hivatalos bejelentésre az április 29-én kezdődő Build fejlesztői konferencián kerülhet sor.


Az is kiderült, hogy a Spartan lesz a Windows 10 elsődleges böngészője, míg az IE 11 amolyan biztonsági tartalékmegoldás, valamint bizonyos esetekben használható böngésző maradna. Kyle Pflug, a Spartan projektmenedzsere az IE blogban azt írta, hogy kizárólag a integrálják majd az új fejlesztésű Trident renderelőmotort, az Internet Explorer 11-be nem. A szakember hozzátette, hogy a Spartant kifejezetten a web következő generációjához alkotják meg, az Internet Exploreren viszont gyakorlatilag semmit sem változtatnának, úgy, ahogy van átvennék a Windows 8.1-ből.

Az Internet Explorernek kompatibilitási okokból ugyanúgy kell viselkednie a Windows 10, mint a Windows 7 és a Windows 8.1 alatt, a Spartan renderelőmotorjával viszont az IE teljesen másként működne. Az új böngészőt még a Windows 10 végleges verziójának megjelenése előtt integrálják az operációs rendszerbe, az egyik előzetes változatba kerül majd bele.

Eddig úgy tűnt, hogy a Spartan nem fogja leváltani az Internet Explorert és az új böngésző tovább használja majd a Microsoft Chakra nevű JavaScript-motorját és a Trident nevű saját fejlesztésű renderelőmotort. A Spartan a Cortana digitális személyi asszisztenssel együtt érkezhet, azzal szorosan össze lesz kapcsolva. Chris Capossela marketingvezető néhány napja azt mondta, hogy a Spartan lehet a jövőben a szabvány böngésző, azonban még nem találták meg a szoftver végleges nevét. A döntés hátterében az áll, hogy a Microsoft megszabadulna az Internet Explorer rossz hírétől és így jelezné, hogy teljesen új korszak kezdődik az életében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bld #8
  "Kyle Pflug, a Spartan projektmenedzsere az IE blogban azt írta, hogy kizárólag a integrálják majd az új fejlesztésű Trident renderelőmotort, az Internet Explorer 11-be nem."

  csak engem zavar, hogy valaki úgy publikál egy ilyen cikket (ráadásul név nélkül), hogy senki nem olvassa el egyszer sem...
 • Inquisitor #7
  Pedig esélyes, az összes új terméknév a Halo(!) játéksorozathoz köthet, így a Spartan vagy a Cortana is.
 • zola2000 #6
  Spartan? Ugye ez nem a végleges név, nem tudom de nagyon nem szimpatikus valamiért.
 • Inquisitor #5
  Ha tényleg újraírják, akkor több benne a bug inkább. Lásd Opera, most a 29.0 még mindig kevesebbet tud és bugosabb, mint a jó öreg 12.xx volt. Vagy ott van az ex Opera fejlesztők új böngészője a Vivaldi. És mondjuk ott a Netscape, ami anno volt A BÖNGÉSZŐ, amikor meg újraírták már Firefox, Chrome érában akkor lett ipari hulladék.
 • torreadorz #4
  Az újraírás mindig a fejlesztők mániája, amiből általában az szokott lenni hogy a pont annyi új bug lesz mint az előzőben régi :)
 • Inquisitor #3
  "Eddig úgy tűnt, hogy a Spartan nem fogja leváltani az Internet Explorert"
  Érdekes, mert pont azt hallottam mióta felbukkant a Spartan neve, hogy az lesz az új böngésző, a viszonylag friss infó az volt, hogy lesz még IE11 kompatibilitási okból W10-hez is.

  Arty - Nekem az emlékezetes, amikor oltották az Opera és FireFox felhasználókat a memória szivárgás miatt, erre kijött az IE8 és onnantól IE userek is "élvezhették". :D
  Azóta is.

  Macropus Rufus - Ezt nem hinném, tekintve, hogy a W95-98-Me vonal gyakorlatilag DOS volt még, az Xp meg a W2000 NT kerneljéből nőtt ki. Ettől még vannnak olyan hibák, mint az USB kezelés, ami a W98-tól a W8.1-ig kísért ... Viszont a W10-ben meg (10-20 évvel más OS után!) lesz végre több asztal, meg IGAZI felbontáshoz skálázható desktop. :D
 • arty #2
  +1

  hányszor hallottam istenem ezt a "teljesen ujrairtuk" dumát, aztán igen: ugyan azok a bugok ... tökvéletlen... nyilván :)
 • Macropus Rufus #1
  sztem ez a böngésző sok mindent át fog venni az IE-től. Anno azt mondták, hogy az XP egy új fejlesztés. Aztán egy kis fagyásnál a logokat böngészve találtam egy hivatkozást a Chicago 4.0-rá, ami ugye a win95 kódneve volt. Sztem csak a felület fog változni meg egy-két user által is látható apróság. Maga a böngésző nem fog alapjaiban megváltozni.
  Aztán lehet most tévedek, bár az MS programok hibái nem erre utalnak.