Berta Sándor

A Cortanával együtt érkezik a Spartan?

Újabb részletek váltak ismertté a Microsoft böngészőprojektjéről.

A Neowin oldalán felbukkantak a Spartan nevű program kezelőfelületéről készített első fotók, amelyek alapján a böngésző inkább a vetélytársakra (Chrome, Firefox, Safari) fog hasonlítani, mint az Internet Explorerre. Mary Jo Foley, a ZDnet újságírója megerősítette, hogy a felvételek valódiak.

A Spartan számos újdonsággal rendelkezik. Tom Warren, a The Verge munkatársa cikkében kifejtette, hogy a felhasználóknak lehetőségük lesz jegyzetekkel ellátni az egyes honlapokat és ezeket ilyen formában el is küldhetik majd másoknak. Szintén újdonság, hogy a Spartan és a Cortana nevű digitális személyi asszisztens a Windows 10-ben szorosan össze lesz kapcsolva egymással. Mindez azt eredményezheti, hogy a szoftveren belül lehetőség lesz arra, hogy a felhasználó beszédparancsokkal keressen rá a különböző útvonalakra, éttermekre vagy éppen repülőjáratokra. Mary Jo Foley ezt kiegészítette azzal, hogy az új programot - kiegészítők segítségével - lehet majd ellátni további funkciókkal.




Warren arról számolt be, hogy a Spartan alkalmazásként lesz elérhető a Windows Store kínálatában és nem pedig előre feltelepítve a Windows 10-ben. Ez megerősíti azokat a korábbi információkat, amiket Foley közölt és amelyek szerint a Spartan nem fogja leváltani az Internet Explorert. A Microsoft így elkerülhetné a kompatibilitási problémákat, s Chrome-, Firefox-, Opera- és Safari-alternatívává tehetné a Spartant.

Január elején írtunk arról, hogy új böngészőt fejleszt a Microsoft. A Spartan tovább fogja használni a Chakra nevű JavaScript-motort és a Trident nevű saját fejlesztésű renderelőmotort, s nem a WebKitre fog épülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #2
    Na ez legalabb korrektul nez ki, nem ugy amint a multkor kiszivargott screenshotok.
  • TomecK #1
    A végén még azt mondom, nem is olyan nagy ku*i ez az ms. Egész jó dolgokkal állnak elő mostanában, tetszik az irányvonal amit már pár éve próbálnak belőni. (Win 8 kivétel, de próbálkozásnak az sem rossz mondjuk.)