Berta Sándor

Internet Explorer nélkül jön az ingyenes Windows 10

20 év után végleg a feledés homályába merülhet a Microsoft böngészője, és a nyáron érkező új operációs rendszerre ingyenesen frissithetünk majd.

A nyáron jön az új operációs rendszer, az RTM-verzió már júniusra elkészülhet. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős alelnöke - a korábban kiszivárgott híreket megerősítve - blogbejegyzésében közölte, hogy a nyáron 190 országban 111 nyelven megjelenik a Windows 10. Ezzel a döntéssel a társaság szakított a korábbi gyakorlatával, hiszen mind a Windows 7, mind a Windows 8 októberben érkezett.

Myerson egyúttal bejelentette azt is, hogy a Lenovo személyében egy új hardverpartnere is lett a cégnek. A kínai társaság már az idén piacra dobhat olyan okostelefonokat, amelyek a Microsoft operációs rendszerére épülnek majd. Az első eszközök az év közepén kerülhetnek a kínai boltokba. Nyilatkozata szerint a Windows 10-re való ingyenes frissítési lehetőségével azok is élhetnek majd, akik az operációs rendszer illegális másolatot használják, de ettől még nem lesz jogtiszta a rendszer.


Az biztos, hogy a Windows 10 az operációs rendszer 7-es, 8-as, illetve 8.1-es verzióját jelenleg használók számára ingyenes frissítés lesz, ez az ajánlat azonban csak a megjelenést követő egy évben fog élni, de a kis- és a közepes vállalkozásoknál is. Utóbbiak esetében feltétel, hogy rendelkezzenek a megfelelő, dobozos vagy OEM-licenccel, viszont a Windows 10 Enterprise nem lesz ilyen módon hozzáférhető.

Ezzel együtt a Microsoft nyugdíjazza a böngészőpiacon egykor egyeduralkodónak számító Internet Explorert. Chris Capossela marketingvezető elmondta, hogy az új, Spartan kódnevű program lehet a jövőben a szabvány böngésző, azonban egyelőre még nem találták meg a szoftver végleges nevét. A döntés hátterében az áll, hogy a Microsoft megszabadulna az Internet Explorer rossz hírétől és ezzel is jelezné, hogy egy teljesen új korszak kezdődik az életében. A lépésen nem lehet csodálkozni, hiszen az IE mellett elrobogott a Chrome és a Firefox is, s a programot gyakran bírálták a számos biztonsági hibája miatt. Úgy tűnik, hogy a böngészőt kizárólag az üzleti szférában tartanák meg, de ott is csak kompatibilitási okokból.

Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz az Internet Explorer további sorsa és meddig ad majd ki hozzá például biztonsági frissítéseket a Microsoft. A döntés egyébként azért meglepő, mert eddig úgy tűnt, hogy a Spartan nem fogja leváltani az Internet Explorert és az új böngésző tovább használja majd a Microsoft Chakra nevű JavaScript-motorját, a Trident nevű saját fejlesztésű renderelőmotort és nem a WebKitre fog épülni. A Spartan egyaránt működik majd a Windows 10-et futtató asztali és mobil rendszereken, s a Cortana digitális személyi asszisztenssel együtt érkezhet, azzal szorosan össze lesz kapcsolva. A program alkalmazásként lesz elérhető a Windows Store kínálatában és nem telepítik fel előre a Windows 10-re.


A Windows 10 egy teljesen új azonosítási módszert is tartalmazni fog. A Hello célja a jelszavak kiváltása a biometriai megoldások, például az ujjlenyomatok, az íriszminták és az arcfelismerés segítségével. Ugyanakkor a felhasználó maga dönthet arról, hogy továbbra is a jelszavakat használja vagy él az új lehetőséggel - utóbbi esetben fel kell szerelni a számítógépet a megfelelő szenzorokkal.

Myerson bejegyzése mellett ismertté váltak a Windows 10 hardverkövetelményei is. A Microsoft a Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) Summit kapcsán hozott nyilvánosságra egy Powerpoint-anyagot. Az asztali PC-k monitorainak, valamint a notebookok és a táblagépek kijelzőinek minimum 800 x 600 képpontos felbontással kell rendelkezniük. A 32 bites rendszereknél a minimális elvárás az 1 gigabájt, míg a 64 biteseknél a 2 gigabájt RAM, emellett a 32 bites verziónak legalább 16 gigabájt, míg a 64 bitesnek 20 gigabájt helyre lesz szüksége a merevlemezen vagy az SSD-meghajtón. A legkisebb képernyő egy asztali számítógép esetében 8 hüvelyk (vállalatoknál 7 hüvelyk), míg a mobil készülékeknél 3-7,99 hüvelyk lehet.

Az okostelefonok és a táblák esetében minimum 512 megabájt RAM és 4 gigabájt flashmemória kell, míg a felbontás nem lehet kisebb 800 x 480 pixelnél. Az összesen 4 gigabájt flashmemóriával rendelkező készülékeknél előírás a memória-bővítőhely és az SD-memóriakártyák alkalmazása, hogy így lehessen végrehajtani az esetleges firmware-frissítéseket. Annál több memóriára lesz egyébként szükség, minél nagyobb a felbontás: 854 x 480 képpontos felbontásig 512 megabájtra, 960 x 540 és 1366 x 768 pixel között 1 gigabájtra, 1440 x 900 és 1920 x 1200 képpont között 2 gigabájtra, 2048 x 1152 és 2560 x 1600 pixel között 3 gigabájtra, s 2560 x 1600 képpontos felbontás felett 4 gigabájtra.

A hordozható eszközöknél szükség lesz az UEFI 2.3.1 és a Secure Boot funkciók támogatására, kötelező lesz továbbá a ki- és a bekapcsológomb, a hangerő-szabályozó, valamint okostelefonoknál a fejhallgató-csatlakozó és a 802.11b/g WLAN-támogatás megléte. Mind a PC-k, mind a mobil készülékek esetében alapvető feltétel lesz a DirectX 9 támogatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #14
    Ebből még lesznek bajok, mivel a Store-t Live regisztráció és online fiók nélkül ha jól emlékszem, nem is lehet használni, de Live mindenképpen kell. Aki maga telepíti a Windowst annak ez sem lehet probléma, de aki előtelepített géppel veszi, az majd pislog. Baromság, hogy nem lesz benne alapból böngésző, az összes Linux disztribúció is böngészővel települ.
  • Jakuza1 #13
    Jo, akkor kezdj el ujra olvasni. Direkt, csak neked kiemeltem a megfelelo reszt,hogy az ovodasok is eltudjak olvasni es felfogni, hogy nem lesz telepitve az altalad megemlitett Spartan.

    "A program alkalmazásként lesz elérhető a Windows Store kínálatában és
    nem telepítik fel előre a Windows 10-re."

  • Szefmester #12
    Valóban.. igazad van. Akinek a kék e betű a net az tényleg nem fog tudni netezni vele. De ők azok akik életben tartják a botneteket. ;)
  • Macropus Rufus #11
    "Chris Capossela marketingvezető elmondta, hogy az új, Spartan kódnevű program lehet a jövőben a szabvány böngésző, azonban egyelőre még nem találták meg a szoftver végleges nevét."
    csak a címet olvastad el mi?
  • bdzsana #10
    Lesz rajta böngésző, csak nem ez IE. Legalábbis a cikk ezt írja.
  • Jakuza1 #9
    Kiraly lesz, amikor az alapszintu tudassal rendelkezo szamitogep tulajdonos, nem tudja elerni a netet, mert nincs tudasa a bongeszo beszerzesehez sem.
  • aru #8
    Nem tudom ki az aki egy leharcolt 7, 8, 8.1-et felfrissíti 10-re. Én biztosan nem! Mindig a tiszta telepítés müködik a legjobban és nem a régebbit újra frissített változatok. Én megjelenés után biztosan várok 6-12 hónapot, hogy a legtöbb miniatűr hiba is eltünjön.
  • arty #7
    32 bites verzió, még mindig... :(((
  • Csaba6 #6
    Win10 vegre kapni fog egy csomagkezelot OneGet neven, nem fog kelleni ftp meg ilyenek,es persze bongeszo is alapbol lesz benne a cikk is irja "spartan" neven.
  • torreadorz #5
    Mekkora képzavar van itt (már a címben is).

    A win 10 nem lesz ingyenes. A frissítés rá lesz ingyenes (értsd: nem fogja ellenőrizni az eredetiséget). De ettől még ugyanugy illegális lesz az illegálisan frissitett win 8 stb.

    Kicsit sarkított példa, de olyan ez mintha autóknál ingyenes lenne a müszaki vizsga. Attól hogy egy lopott autót ingyenesen lemüszakiztatsz még nem lesz kevésbé lopott az autó.