Berta Sándor

Új mesterséges intelligencián dolgozik a Microsoft

A redmondi óriáscég által megalkotandó Deep Learning az emberek számára is méltó ellenfél lehet.

Az új mesterséges intelligencia egy teszt során még az önkéntes alanyoknál is jobb eredményt ért el. A tesztben képeken szereplő tárgyakat kellett felismerni és különböző kategóriákhoz társítani. A Deep Learning csupán az esetek 4,94 százalékában döntött rosszul, míg ez az arány a tesztbe bevont felhasználóknál 5,1 százalék volt.


A Microsoft azt reméli, hogy az eredménynek köszönhetően elismerést vívhat ki magának a mesterséges intelligencia-kutatás területén, s ezáltal felzárkózhat a Google és a Facebook mellé. A vállalat azt reméli, hogy az eredményekkel meggyőzheti az eddigi szkeptikusokat is arról, hogy a gyors fejlődés miatt egyre jobb eredmények érhetők el. Az pedig, hogy először sikerült az embereket legyőzni egy ilyen teszten azt bizonyíthatja, hogy micsoda lehetőségek vannak ebben a területben.

A Deep Learning olyan mesterséges hálózatokon alapul, amelyeket információkkal, például képekkel és audiofájlokkal táplálnak, majd új információkat is kapnak és ezután a mesterséges intelligenciának kell meghoznia a végső következtetéseket. A Microsoft hangsúlyozta, hogy a Deep Learning hatékonyabban dolgozik, mint a GoogLeNet rendszer, amely ugyanezen a teszten 6,66 százalékos hibaarányt produkált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #11
  Na igen, megnézném a szoftvert egy fehérre festett pulival. :-)
 • slickboy #10
  Csodálom, hogy arról senki nem pofázik, hogy egyik képen egy komondort kell felismerni... :P
 • Tetsuo #9
  Itt az "intelligencia", ha jól veszem ki a cikkből (egy félmondat utal rá), hogy a szoftver tanul. Pont ezt hallgatják el, hogyan stb.
 • MasterMason #8
  De pl ennek a képfelismerésnek semmi de semmi köze az intelligenciához. Persze jól hangzik, hogy mesterséges intelligencia de valójában olyat még senki nem csinált.

  Parasztvakítás.

  Előre meghatározott algoritmusok alapján automatizált feladatoknál többre egyetlen gép sem volt még képes. Ez sem. Nem gépi intelligencia az ami alapján kiválaszt vagy felismer képeket hanem emberi, emberi intelligencia által megalkotott algoritmusok által végrehajtott feladatokról van szó...

  Legalább olyan messze vannak a mesterséges intelligenciától a tudósok mint a föld a sagittarius a*-tól.
 • Ender Wiggin #7
  ha a fenti képből indulok ki, akkor az elvárás a mesterséges intelligencia felé is az, hogy legyen két bazi nagy melle :-D
 • Sir Cryalot #6
  -arra gondoltam hogy (bizonyos nyelvhasználattal élve), van aki privilégiumot követ-el, van aki meg eufemizmust

  :D
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.02.14. 16:07:46
 • bdzsana #5
  Akárhogy is, de ha megnézitek a linkben a többi képet is ami a tesztben szerepelt, nem mondhatjátok, hogy ez kis teljesítmény. Nyilván igaz az is, amit Tetsuo mond, viszont ez a mesterséges intelligenciának csak kis részterülete. Ha minden részterület ilyen szintre lép és egy rendszert fognak alkotni, na ott már lesznek érdekesebb dolgok.
 • Tetsuo #4
  A szoftvermérnök addig kapaszkodik egy jóltejelő projektbe, amíg lehet - ha kell, úgy csinál, mint aki dolgozik.
  Az eufémizmust az ún. újságírók alkalmazzák na meg az egész társadalmunk, ami már hazugságok hazugságaira épül.
 • Sir Cryalot #3

  "Ez csak egy (nekünk) primitív adatbázis"

  -nekik meg remek időtöltés, minden bizonnyal. Mostmár csak azt kellene eldönteni hogy szoftvermérnöknek lenni eufemizmus-e ?
 • Tetsuo #2
  Ez már megint Makó vitéz és Jeruzsálem bevételének esete. :-)
  Természetesen egy szoftver nem tudja a fogalmak, tárgyak jelentését ill. nem tudja azokat kontextusokban elhelyezni - gondolkodni róla...
  Ez csak egy (nekünk) primitív adatbázis: különböző szavak, képi, hangi jellemzőkkel - de valamilyen szinten, a használattól függően fejlődik, vagyis "tanul" a szoftver. Erről - vagyis a lényegről - nincs infó, persze.