Berta Sándor

Az alsó kategória lehet a Windows legerősebb terepe

A Microsoft mobil operációs rendszere a kezdetektől nem volt könnyű helyzetben, de ez lassan megváltozhat. A Windows 10 akár olcsó tableteken is megjelenhet.

A Windows Phone az elmúlt időszakban némileg növelni tudta a piaci részesedését. A Microsoft elsősorban annak köszönheti mindezt, hogy úgy tűnik, rátalált a megfelelő stratégiára - legalábbis ezt gondolja Dan Dery, az Alcatel alelnöke. A menedzser kijelentette, hogy a mobil szolgáltatók világszerte folyamatosan azt jelzik nekik, hogy a Windows Phone-t futtató készülékek kizárólag belépőszinten sikeresek, a magasabb árkategóriákban már nem.

Az Ad Duplex piackutató cég szeptemberi adatai alapján nem a topmodellek (Lumia 930, Lumia 1020) a keresettek, hanem az olyan alsó kategóriás eszközök, mint a Nokia Lumia 520 és 521. Ez a két modell teszi ki az eladott Windows Phone-t futtató termékek 35 százalékát. Ennek oka alighanem az lehet, hogy az operációs rendszer gyengébb hardveren is jól fut, míg a belépő szintű androidos modellek nem mindig működnek zökkenőmentesen.

Dery kitért a Windows 10-re is, ami szerinte nagyon vonzó lehet, ugyanis lehetővé teszi, hogy az emberek ugyanazt a rendszert futtassák az okostelefonjukon, a táblagépükön és a laptopjukon. Vásárlóik nem bonyolult rendszereket akarnak, hanem egy olyan ismerős környezetet, ami minden használt készüléken működik. Mindez segíthet az olyan gyártóknak, mint az Alcatel, amelyek szeretnének megjelenni a mobil számítástechnikában. Ez előnyös a mobil ágazat számára, de egyáltalán nem jó hír a klasszikus PC-ipari vállalatoknak.


A Microsoft október elején mutatta be a Windows 10 operációs rendszert, amely a platformokat akarja egyesíteni és közös felhasználói felületet alkalmazna. 2015-ben jelenhet meg, és akár egy netbookra is fel lehet majd telepíteni, szemben az elődjével. A WinFuture IT-oldal figyelmét az egyik felhasználó hívta fel arra, hogy az aktuális Windows 10 Technical Preview Build 9860 egy kis felbontással rendelkező netbookra is probléma nélkül felinstallálható. Mindez közel sem működött a Windows 8 esetében, akkor ugyanis a telepítés egy hibaüzenettel leállt.

Mindez arra utal, hogy a Microsoft alighanem csökkentette a támogatott minimális felbontást, ez pedig elősegíti, hogy az operációs rendszer a különösen olcsó és gyengébb hardverű készülékeken is zökkenőmentesen használható legyen. A felhasználó a Windows 10 előzetesét egy Samsung N150-re telepítette fel, amelynek a felbontása 1024 x 600 képpont. Erre a Windows 8-nál nem volt lehetőség, ott ugyanis a függőlegesen megjeleníthető képpontok száma minimum 768. A netbookon kiválóan futott a Windows 10, egyedül a nem optimalizált alkalmazásoknál volt némi probléma.

A módosított támogatott minimális felbontás alighanem arra vezethető vissza, hogy a Microsoft azt szeretné, ha a gyártók olcsóbb táblagépeket és mini-notebookokat dobnának piacra. Az olcsóbb és kisebb képernyők segítségével tovább lehetne csökkenteni az új operációs rendszerrel felszerelt tabletek

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csiak #6
    Pedig a WP bármilyen formában jobb az Androidnál. Csak a csempét divat szidni, a droidot meg divat dicsérni.
  • SirBubu #5
    főúr, jó sok csempe is rendel!
  • bon #4
    Microsoft felhőjéhez is hozzá lehet férni más oprendszer alól.
  • zola2000 #3
    Ahogy vesszük, 30ezer forintért a samsung tényleg csak romhalmazokat ad, de pl a prestigio és egyéb "névtelen" cégek egész komoly jól használható telefonokat ad.
  • dyra #2
    "Dery kitért a Windows 10-re is, ami szerinte nagyon vonzó lehet, ugyanis lehetővé teszi, hogy az emberek ugyanazt a rendszert futtassák az okostelefonjukon, a táblagépükön és a laptopjukon."

    Szerintem nem. A lényeg, hogy az adataikhoz könnyen és gyorsan hozzáférjenek. Ez pedig nem igazán operációs rendszer kérdés. A Google felhőhöz szinte bármilyen OS alól simán hozzá lehet férni. De nem ők az egyetlenek akik OS függetlenek.
  • esemve #1
    Szvsz jelenleg is az alsó kategóriában a legjobb választás a winpho. nokia 520-am van, ennyi pénzért csak borzalmas minőségű droidos kínai fónokat lehetne kapni, ellenben ez nem akad, gyors, kb mindenre jó amire kell és ami a legfontosabb: megbízható. Ebben az árkategóriában jelenleg nincs értelmes versenytársa a winpho-nak. Ha erre rágyúrnak akkor lehet még jövője, de ha nem ebbe az irányba mozdulnak akkor sajnos annyi ennek a platformnak.