Berta Sándor

5 éves a világ legfiatalabb Microsoft-szakértője

Egy angol kisfiúnak napi két óra tanulással sikerült teljesítenie a szoftvercég vizsgáját.

Ayan Qureshi 2009-ben született Pakisztánban és a szüleivel együtt Nagy-Britanniában él. Asim Qureshi édesapja IT-tanácsadóként dolgozik és a kezdetektől igyekezett minden segítséget megadni a fiának. Ayan már 3 éves korában merevlemezeket és más hardverekkel ismerkedett, később pedig apa és fia közösen épített fel egy saját hálózatot. Asim Qureshi úgy nyilatkozott, hogy nagyon büszke a fiára és nagyon boldog.

Ayan a legfiatalabb személy a világon, aki megkapta a Microsoft Certified Professional minősítést. Az ezzel kapcsolatos vizsgák a redmondi konszern szerint bizonyítottan szigorúak és elismertek, s az illetőnek az IT- és a technikai tudását egyaránt bizonyítania kell. A pakisztáni fiú a Birminghami Egyetemen elvégzett teszteket nehezeknek, de egyúttal nagyon szórakoztatónak is találta és élvezte az egész folyamatot.

Ugyan ebben a korban még nem egészséges egész nap a gép előtt ülni, de Ayan szülei nem hiszik, hogy a számítógépekkel való intenzív foglalkozás negatív hatással lehet a fiúkra. Asim Qureshi úgy véli, hogy a tehetséget sokkal inkább hagyni kell kibontakozni. "Azt vettem észre, hogy bármit mondok neki, a következő nap emlékszik rá, így elkezdtem tanítgatni." - mondta. A fiatal tervei között szerepel, hogy később saját IT-céget alapít.

2012-ben elhunyt a Microsoft legfiatalabb munkatársa, a 16 éves Arfa Karim Randhawa, akit hazájában zseninek és csodagyereknek tartottak. Ő már 9 évesen a redmondi vállalat munkatársa és a pakisztáni nők jogaiért küzdő nagykövet lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dartois83 #8
  Igen, volt az a magyar csodasrác is, valamilyen Marci, ő sem vitte sokra, mint amire számítani lehetett volna. Azért is írtam, hogy fontos a gyermekkor. Meg hogy ne életük legelején érje őket a legnagyobb hype, hanem a tudásra való fogékonyságukat megfelelő szorgalommal később tudják kamatoztatni. Szerintem a legtöbb számítógépes guru sem csodagyerekként mutatkozott be, de megvolt bennük a potenciál, viszont küzdeniük is kellett.

  Mondom ezt én, aki annyira közepes voltam matekból és fizikából, hogy teljesen más életpályát választottam...
 • Ender Wiggin #7
  és mi van, ha nem a leggagyibbat csinálta meg?
 • DontKillMe #6
  "Egy angol kisfiúnak napi két óra tanulással sikerült teljesítenie a szoftvercég vizsgáját."
  -Ne úgy állítsuk már be, mintha egy nyamvadt vizsgája lenne csak az MS-nek. Megcsinálta a leggagyibbat. Hurrá. Lépjünk tovább.
 • vik3 #5
  Jómúltkor néztem egy dokumentumfilmet az indiai csodagyerekekről és sajnos, ahogy nőttek úgy estek szét borzalmasan, annak ellenére, hogy mentorok vették maguk mellé őket - végül felnőtt korukban nagy semmi lett a dologból, mert normális gyerekkor híján kiégtek... Szorítunk neki, kellenek a jobb MS termékek.
 • TomecK #4
  Azt nem találtam meg, melyik típusú MCP vizsgát kapta meg, az a helyzet, hogy Vol Jin-nek igaza van, a legegyszerűbb MCP vizsga az gyakorlatilag csak egy Windows használat, meg alap beállítások. De van komolyabb windows server, de akár HTML5 meg C++ fejlesztőknek papír, meg vizsga is. Ez az egész csak szenzációhajhászás.

  Most jöhetnék azzal, hogy 5 évesen előbb indítottam el az oroszlán királyt, meg az Aladdint (parancssorból nyilván mert ugye csak DOS volt) minthogy megtanultam volna írni/olvasni. Sőt 8 évesen amikor a bátyám, informatika szakra járt egyetemre, akkor megtanított C-ben programozni. Magamtól csináltam progit ami tudta az alap műveleteket, csak be kellett írni a számokat és kidobta a végeredményt.
  Utoljára szerkesztette: TomecK, 2014.11.18. 15:05:40
 • Vol Jin #3
  Olyanra gondolsz, hogy ez egy irodagépkezelői OKJ szint alatti gyorstalpaló tanfolyam, ahol megtanítanak a paintban köröket rajzolni?
 • schultz6354 #2
  +1
  Ahh , orulok hogy az elso hozzaszolo ilyen ertelmes volt, de csak varj egy kicsit es jonnek az irigy b..nko beszolasok is.
 • dartois83 #1
  Remélem még sokra viszi a kiskrapek, mindamellett legyen jó gyerekkora is! :)