Berta Sándor

Nem ilyen lovat akartunk

Az előre feltelepített gyártói és más programok nemcsak bosszúságot okoznak, de a letörlésük is időigényes. A megfelelő szabályozás mellett az segítene a legtöbbet, ha a gyártók változtatnának a kialakult gyakorlaton.

A Lenovo kapcsán néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a társaság bizonyos laptopjaira egy olyan szoftver volt feltelepítve, amely biztonsági problémákat okozhat. Az érintett modellekre a Superfish nevű adware került fel. Peter Hortensius, a Lenovo technikai vezetője nyíl levelében kiemelte, hogy javítani szeretnének a helyzeten és a jövőben biztonságos termékeket akarnak szállítani. A társaság nyilvánosságra hozott egy eltávolítási útmutatót és egy külön eszközt is.

Bár Adi Pinhas, a Superfish első embere közölte, hogy a szoftverük nem jelent biztonsági kockázatot, a helyzet közel sem ennyire egyszerű és rámutat arra, hogy a jelenség egyáltalán nem kizárólag egyetlen gyártó hibája, hanem egy olyan hibás gyakorlatról van szó, amelyben szinte mindegyik piaci szereplő érintett. A mostani eset azt is bebizonyította, hogy egy ilyen botrány komoly károkat okozhat a gyártóknak.


Évek óta problémát jelentenek az okostelefonokra, a táblagépekre, a PC-kre és a laptopokra előre feltelepített szoftverek. Ennek számos oka van: egyrészt a gyártók így próbálnak meg egyedi ajánlatokkal előrukkolni és olyan terméket eladni a vásárlóknak, amely egy egyszerű Windows operációs rendszernél többet kínál, másrészt komoly pénzeket is keresnek az ilyenfajta reklámozással. A gond csak az, hogy ezeknek a programoknak a nagy része egyáltalán nem hasznos, sőt, idegesítő, ráadásul sokszor a felhasználók több órát tölthetnek azzal, hogy ezeket a felesleges, gyakran csak demóverziós szoftvereket letöröljék és a saját megszokott alkalmazásaikat telepítsék fel az újonnan megvásárolt eszközükre.

Azt nem lehet tudni, hogy a gyártók mennyi pénzt tesznek zsebre a feltelepített programokért, amelyek között gyakran vannak saját fejlesztésű megoldások is. Mindenesetre korábban kiszivárgott néhány információ, amelyeknek köszönhetően betekintést nyerhetünk ebbe a világba: a Sony 2008-ban 50 dolláros felárat kért azokért a laptopokért, amelyekre nem telepített kiegészítő szoftvereket. Az ajánlattal nem sokan éltek.

A termékek árának csökkenése szintén arra ösztönzi a gyártókat, hogy más forrásokból szerezzenek bevételeket és ebben kapóra jönnek nekik a plusz alkalmazások. A haszonkulcs azonban még így is érdekes; a The Guardian például azt írta, hogy az Asus egy közel 400 dolláros PC-n csupán 18 dolláros nyereséget könyvelhet el, míg az Acer egyik olcsóbb modellje esetében ez az összeg kevesebb, mint 5 dollár volt.

Az okostelefonoknál és a táblagépeknél még inkább megfigyelhető az a gyakorlat, hogy a gyártók előre feltelepített alkalmazásokkal foglalják el az amúgy is értékes tárhelyet. A Samsung esetében például ismertté vált, hogy a 16 gigabájtos Galaxy S4 esetében a vásárlónak csupán a fele, 8,5 gigabájt jutott a saját tartalmak tárolására. Mindez azért is érdekes, mert egy tanulmány rávilágított arra, hogy például a ChatOn nevű szolgáltatást alig használták a készüléktulajdonosok. (A ChatOn már csak ebben a hónapban elérhető.) A többi Androidos mobil sincs biztonságban, az eltávolíthatatlan Google szolgáltatások burjánzása évek óta tart.


Az Apple más szempontból szintén érintett, ugyanis azzal vádolták meg, hogy azért pakolja tele az iPhone készülékei flashmemóriáit, hogy ezáltal nagyobb felhőtárhelyet értékesíthessen. A jelenség ellen lehet harcolni, ahogy tette ezt egy olasz férfi, Marco Pieraccioli is, aki sikeres küzdelmet vívott a számítógépére előzetesen feltelepített programokkal szemben. Ő azt kifogásolta, hogy az általa megvásárolt számítógép tartalmazta a Windows operációs rendszer OEM-verzióját is, ő azonban egyáltalán nem tartott igényt a szoftverre, ezért 2005-ben bírósághoz fordult. A per éveken át tartott és végül az olasz legfelsőbb bíróságon Pieraccioli győzelmével ért véget.

Szerencsére vannak olyan államok, ahol már felismerték a jelenség káros hatásait. Dél-Koreában például a tudományos, innovációs, kommunikációtechnikai és jövőtervezési minisztérium előírta, hogy lehetővé kell tenni az okostelefonokra előre feltelepített szoftverek eltávolítását. Ennél persze már csak az lenne jobb, ha a gyártók is felismernék, hogy a felhasználóknak nem feltétlenül van szükségük egy olyan új készülékre, amelyet előzetesen telepakolnak általuk hasznosnak vélt szoftverekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #13
    "Fletelepíteni egy Win8-at kb másfél óra..."

    Melyik univerzumban?

    Nagyjából 15 perc (van amikor kevesebb) + driverek 15-25 perc (dvd-ről vagy netről) + programok 30 perc.

    Ájtis vagyok 15 éve...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.27. 14:56:37
  • lapaleves #12
    én nem tudom mert szarok a winre, de ha letölthető az ms-től, akkor elég egységsugárnak kell lenni ahhoz, hogy nem hiteles forrásból szedd le. az elmúlt 15 évben még sose jött le az ms-től cucc a max sávszél alatt, szal sok értelme amiatt sincs.
  • TomecK #11
    Hozzászólásodból lejött, hogy nem értesz te kellő mértékben ezekhez a dolgokhoz, ezzel nincs is semmi baj, csak ne beszélj hülyeségeket. "Mielőtt beszélsz gondolkozz kicsit."

    Mint ahogy előttem is írták: Windows egyenesen tölthető le a Microsoft oldaláról (legálisan), majd pedig a saját kulcsodat megadva használod is. Ha szükség van rá tudsz kreálni recovery partíciót, nem is túl bonyolult.

    Egyébként én sem használnék előre telepített Windowst semmilyen gépen, mert tele van szeméttel.

    Torrenten pedig rengeteg legális dolog is megtalálható, pl. EREDETI windows installer, amely nem tört szutyok. Amennyiben nem adsz be neki egy szériaszámot 30 napon belül, hanem feltöröd más aktivátorokkal onnantól esetleg mondhatod feltört warezelt szutyoknak, de ez sem teljesen igaz.


    Utoljára szerkesztette: TomecK, 2015.02.26. 22:43:24
  • barret #10
    Aki ettől fél,az elviszi egy hozzá értőhöz!
    Aki meg hozzáértő,megcsinálja magának...
    Mi a gond a torrentes szutyokkal?
    Szerinted a Torrenten csak szutykok vannak?
    Nem vagyok köteles szarban turkálni,ha nem muszály...
  • macleod2012 #9
    Kell szerezni egy sima OEM lemezt, Windows kulcs úgyis rá van matricázva a gépre, és innentől van egy tökéletesen tiszta / jogtiszta Windowsod, nem kell semmit crackelni. És nem mellékesen ott a plusz 5 giga, amit elvesz a recovery partíció.
  • lamer the true #8
    Most komolyan, van egy legális rendszered, mert véletlenül olyan laptopot kapsz apucitól, amihez adnak oem windowst és te azzal kezded, hogy format c:, aztán ráhuzol egy torrentes szutykot?

    Ráadásul így jó eséllyel cseszheted a gyári visszaállítás egyszerű, de nagyszerű ehetőségét.

    Mielőtt ilyenekre buzdítjátok a népeket azért gondolkozzatok kicsit.
  • kjhun #7
    ....
    A gond csak az, hogy ezeknek a programoknak a nagy része egyáltalán nem hasznos, sőt, idegesítő, ráadásul sokszor a felhasználók több órát tölthetnek azzal, hogy ezeket a felesleges, gyakran csak demóverziós szoftvereket letöröljék és a saját megszokott alkalmazásaikat telepítsék fel az újonnan megvásárolt eszközükre.
    ....

    Ahogy, lentebb írtátok, a legegyszerűbb megoldás a format c: és a Win-t újrarakni és az adott programból, nem véletlenül, ha kell a felhasználónak, inkább a warezről letöltött teljes verziót telepítik fel, nem a demót. Mivel ezek sokszor tartalmaznak nem kívánt programokat, általában Adware-től kezdve, mindenféle toolbarokon keresztül a különféle trójai/malware jellegű kacatokig. A teljes verziók, az esetek nagy részében ezektől mentesek, legfeljebb a crack-ektől kell tartani. Ami, a telepítést illeti, már jó pár éve, 1 kattintással is feltelepíthetünk bármit, már aki ért hozzá. Lásd: WPI, csak tudni kell a csendes telepítés trükkjeit. De, van ennek netes megfelelője is. Bár, jó kérdés, ez a szemeteket kihagyja-e a telepítés során. Netán, ha telepítéssel sem akarsz kínlódni, akkor portable verziót kell beszerezni, csak kicsomagolod valahová és futtatod.
    Utoljára szerkesztette: kjhun, 2015.02.26. 13:52:20
  • andrejkag #6
    A Steamet is fel kell telepíteni, hogy utána egyszerűen tudj telepíteni. A Play Store, Windows Store, stb. egy-egy előre telepített alkalmazás, amivel egyszerűen tudja anyukád telepíteni az alkalmazásokat. Előtte valaki feltelepítette a telefonra ezeket. Ugyan ilyen egyszerűen tudná telepíteni az .apk állományokból is a cuccokat? Gyanítom, hogy nem. :)
    Utoljára szerkesztette: andrejkag, 2015.02.26. 12:35:49
  • andrejkag #5
    Ember, ki beszélt itt Win95-ről???

    @Szefmester: bizonyára Te is használsz olyan eszközöket a mindennapokban, amiknek nem érted teljes mértékben a működését és nem is használod ki minden részét. Akkor Te se használd azokat? Például én nem vagyok autó szerelő, mégis autóval járok. Tudom hogyan kell bele benzint, olajat és ablakmosót tölteni, de megszerelni már nem tudnám. Miért lenne elvárás egy kisvárosi nagymamától, hogy tudjon programokat telepíteni és konfigurálni? Erre kellene értelmesen előtelepíteni az eladott gépeket. Én rendszeresen telepítek családtagoknak, ismerősöknek gépeket és előre bekonfigolok mindent a windows-ban, hogy nekik már csak az ikonra kelljen kattintaniuk, hogy internetezni tudjanak.
  • Szefmester #4
    Akkor ők ne használják a gépeket, vagy tanulják meg használni.
    A mai informatikai képzés az általánosan elterjedt módszer szerint a windows xp, és az M$ Office használatát IDOMÍTJA be az emberekbe. Ha valami szoftver kicsit is eltér a tanultaktól akkor máris jön a pánik, mert nem tanultak semmit, csak betanultak.
    Akik totálisan lusták megtanulni használni az eszközeiket, azok lesznek a legnagyobb botnet katonák a harcokban, mert csak next-next-next olvasás