Berta Sándor

Senki sem kötelezhető az előre telepített szoft­ve­rek megvásárlására

Egy olasz férfi sikeresen vette fel a harcot a számítógépére előzetesen feltelepített programokkal szemben.

Amikor a felhasználók komplett konfigurációkat vagy notebookokat vásárolnak, akkor gyakran találkoznak azzal, hogy a készüléken nem csupán operációs rendszer van, hanem a gyártók által feltelepített számos felesleges alkalmazás is. Ez ellen tiltakozott egy olasz felhasználó. Az zavarta Marco Pieracciolit, hogy az általa megvásárolt számítógép tartalmazta a Windows operációs rendszer OEM-verzióját is, ő azonban egyáltalán nem tartott igényt a szoftverre. Miután nem tudta elérni, hogy visszaadják neki a program árát, 2005-ben bírósághoz fordult. A per éveken át tartott és végül az olasz legfelsőbb bíróságon Pieraccioli győzelmével ért véget.

A testület álláspontja alapján a vásárlónak joga van arra, hogy visszaadja a birtokába került licencet és visszakérhesse az árát, vagyis senkire sem erőltethető rá egyetlen termék használata sem. Ezek a "kényszerlicencek" súlyosan sértik a különböző vállalatok közötti piaci verseny szabadságát.

Az olasz legfelsőbb bíróság egy példával szemléltette a jelenlegi helyzetet: olyan ez, mintha valaki vásárol egy autót, ami kizárólag bizonyos alkatrészekből áll és csak azok megléte esetén működik zökkenőmentesen. A felhasználóknak joguk van arra, hogy megvegyék az általuk kinézett számítógépet és utána szabadon eldönthessék, hogy milyen szoftvert telepítenek fel rá. Fontos, hogy mindezt anélkül tehessék meg, hogy ki kellene előre fizetniük a Windows operációs rendszer licencdíját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Apollyon2 #15
    "eddig még egyetlen kormány sem vette a fáradtságot, hogy csináltasson a népnek egy ingyenes op rendszert."
    Őőő.. mondjuk Kína vette a fáradtságot, már nem egyszer.
    Ettől függetlenül rengeteg linux disztribúció van, többszáz közül válogathatsz, amik ráadásul szinte mind ingyenesek, csak a vállalati disztrók nem (ott is csak a támogatásért kell fizetni).
  • M2 #14
    Ott az OSX pontosan nulla forint, szóval kérheti...
  • emberz #13
    Drágák a op rendszerek, pedig nélkülük nulla a gép. A windows pofátlanul drága, kénytelenek vagyunk azzal együtt megvenni a gépet. Elég felháborítónak tartom, hogy eddig még egyetlen kormány sem vette a fáradtságot, hogy csináltasson a népnek egy ingyenes op rendszert. Még ez a mindenkiköcsöge orbánkormány sem, holott ez következne a nemzeti nagypofájukból.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2014.11.02. 18:28:07
  • Cobra. #12
    Nem tudom Olaszországban hogy van, de itthon meg pont az a gond, hogy az olcsóbb gépeknek nincs gyári Windowsos verziója, csak oprendszer nélküli. A drágábbakat meg általában meg lehet venni oprendszer nélkül is.
    Ez mondjuk vicces, ha nem félrefordítás: Az olasz legfelsőbb bíróság egy példával szemléltette a jelenlegi helyzetet: olyan ez, mintha valaki vásárol egy autót, ami kizárólag bizonyos alkatrészekből áll és csak azok megléte esetén működik zökkenőmentesen.
    Azért az érdekes lenne, ha úgy lehetne venni autót, hogy nincs benne motorelektronika. Persze a legtöbb autóhoz lehet írni egyet, de itt megintcsak előjön a garancia kérdés.
    Utoljára szerkesztette: Cobra., 2014.11.02. 17:26:33
  • sanyicks #11
    az m$-nek egy forint is sok, főleg ha nincs szükségem a hulladékjaira...
  • Szefmester #10
    Az epöl az más. Ott még a bug is fícsör!

    Én inkább annak örülnék ha az újabb gépekre a régebbi rendszereket is fel lehetne rakni (értelmes szintig, azaz nem egy win3.11-et), és ne lenne szivatva az ember azzal hogy nem létezik driver a gépre, úgyhogy vagy összekókányolja, a régi és már birtokolt rendszert, vagy beletörődik és veszi az újat, ami jóformán zéró újítást nyújt.
  • Ender Wiggin #9
    és vajon, ha valaki úgy megy be az alma boltba, hogy köszi csak a laptopot kérem az OP-rendeszt nem, akkor mi van? mert ugye az OP-rendszerek sokasága, blablabal...
  • Mózsi bá #8
    Mi van, ha egy felhasználó nem foglalkozik Windows-al? Ugye, már te is találkoztál más rendszerek sokaságával? Idézet hozzászólásodból: "A rossz driver meg kapásból hibákat okoz ami fel fog tűnni a usernek." -- Ezt elkerülendő szükséges feltenni a jó drivereket. Eddig világos? Az a duma pedig, hogy "nettó butaság", rendkívül ócska... Minek égegted magad vele?
    Utoljára szerkesztette: Mózsi bá, 2014.11.02. 10:17:47
  • Mózsi bá #7
    Tekintve, hogy többféle operációs rendszer is létezik (gondolom, ezzel te is tisztában vagy), így természetesen teljesen jogos, hogy ne kelljen kifizetni egy olyan rendszer árát, amit a felhasználó nem kíván használni. Ergo, gyárilag ne telepítsenek operációs rendszert. Az hogy szerinted a házilag telepített driverek (teszem azt Ubuntuhoz, SuSe-hez) nem kompatibilisek a géppel, badarság, hisz olyanokat tesz fel a "user", amelyek kompatibilisek nevezett géppel. Ez esetben - láss csodát - az operációs rendszer kitűnóen fog működni. Szerintem érted te...
  • Narxis #6
    Ez nettó butaság. A szervizben van telepítő CD ami windows-t telepít a gyári driverekkel, nem véletlen hívják fel a figyelmed, hogy ments mielőtt szervizbe küldöd a gépet mert nem vállalnak az adatokért felelősséget.

    A rossz driver meg kapásból hibákat okoz ami fel fog tűnni a usernek. Aztán vagy hív segítséget vagy nem de használni nem tudja az tuti.