Berta Sándor

Eltávolíthatók lesznek az előre telepített mobil alkalmazások Dél-Koreában

Az illetékes helyi minisztérium új irányelvében előírta, hogy lehetővé kell tenni az okostelefonokra előre felinstallált szoftverek eltávolítását.

A dél-koreai tudományos, innovációs, kommunikációtechnikai és jövőtervezési minisztérium új szabályozása alól kivételt jelentenek a WLAN-kapcsolatokhoz, az eszközök beállítására, a Near Field Communication (NFC) technológiához és egy kiválasztott szoftverbolthoz kapcsolódó programok. Az irányelv áprilisban lép hatályba és minden újonnan piacra dobott modellre vonatkozik, a korábban forgalomba hozott készülékekre viszont nem.

A lépés célja, hogy megváltoztassák azt az eddigi gyakorlatot, amelynek keretében a gyártók különböző előre telepített alkalmazásokkal árasztották el az előfizetőket, továbbá, hogy tisztességes versenyt alakulhasson ki a piaci szereplők között. Rögzítették azt is, hogy a felhasználókat tájékoztatni kell számos dologról, ezek közé tartozik például, hogy mennyi tárhelyet foglalnak az előre felinstallált szoftverek és arról is, hogy pontosan mekkora tárhely marad egyéb célokra. A szaktárca szerint globális viszonylatban ez az első ilyen jellegű irányelv.

A hivatal elriasztó példának nevezte a Samsung Galaxy S4 típusú készülékét, amelyet az SK Telecom vezető dél-koreai szolgáltató általában 25, más okostelefonokat pedig 18 vagy 16 előre feltelepített programmal kínál. A Samsungot és az LG-t ráadásul kényszerítik arra, hogy az átlagosan közel 40 előre felinstallált alkalmazás számát több mint a felére csökkentsék le. A döntéshozók egyeztetéseket kezdeményeznek a Google vezetőivel is, hogy a szoftvereire is terjessze ki az irányelvet. A szaktárca folyamatosan kapcsolatban marad a helyi gyártókkal, szolgáltatókkal és a Google képviselőivel, hogy nyomon követhesse, mennyire hatékony az új irányelv. A Google megerősítette, hogy megkapta a dokumentumot, de egyelőre nem foglalt állást a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szasko #3
    ... Titanium backup pro
  • jackoneill90 #2
    10 év múlva se lesz ilyen
  • barret #1
    Na végre eszébe jutott valakinek!
    Minek bámuljak olyan ikonokat,amiket soha nem fogok használni?
    Csak a helyet foglalják el a fontosabb alkalmazások elől!