Berta Sándor

Régi kéziratokat fejtenének meg szoftverrel

A Diptichon projektben ötvözik a mesterséges intelligenciát és a történeti értelmezéseket.

Az Informatikai és Információtechnikai Technológiaközpont (TZI), valamint a Berlin-Brandenburg Tudományos Akadémia Monumenta Germaniae Historica programjának együttműködése keretében a szakemberek azt tanulmányozzák, hogy miként lehetne megkönnyíteni a régi kéziratok felismerését. A régi dokumentumok digitalizálásához már számos jó és megbízható eljárás létezik, de ezek nem mindig alkalmazhatók könnyen.

"Egy olyan szoftvert fejlesztünk ki, amely a felhasználóknak valódi segítséget jelent a kutatásaikban" - emelte ki Björn Gottfried, a Diptichon nevű projekt vezetője. A programot a Német Kutatási Társaság (DFG) hívta életre és nemrég hosszabbították meg két évvel.

Első lépésként képszerkesztési eljárásokkal a dokumentumfotók vizuális minőségén akarnak javítani, míg második lépésként egy olyan szoftvert kínálnának, amely konkrét segítséget nyújthat a kutatóknak. Gottfried közölte, hogy azt szeretnék, hogy a kézírásokat pontosan összehasonlíthassák egymással. Ő többek között IV. Károly német-római császár okleveleit tanulmányozza, ahol az egyes betűket és szavakat pontosan be kell azonosítani. Meg kell állapítani, hogy az adott dokumentumot egy vagy több ember írta-e, s kideríteni, hogy esetleg hamisítványról van-e szó. Az új alkalmazás nagyban megkönnyítheti a régi szövegekben való kereséseket is.

Eddig a történészek általában ezeknél a munkáknál arra figyeltek, hogy az adott szövegek mennyire hasonlítanak egymásra, valamint a régi kéziratokkal kapcsolatos tapasztalataikra alapoztak. "A program objektív módon hasonlítja össze a betűket és a szavakat, s megmutatja, hogy mennyire azonosak. A cél az, hogy a szoftver a projekt végén a hasonlóságokra és a különbségekre is rá tudjon mutatni" - nyilatkozta Gottfried.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emberz #1
    Akkor is át kell majd nézniük. Bár, mankónak a lehető legjobb, ez biztosnak látszik.