Berta Sándor

Átalakítja a szoft­ve­reket az alkal­ma­zá­son belüli vásárlás

Új szoftverfejlesztési modell terjedhet el, előtérbe kerülhet a különböző funkciócsomagok kiadása.

A Fiftythree nevű céget az átlagos karhosszúság után nevezték el, ami 53 cm és többek között a Microsoft Office- és Xbox projektjeinek korábbi szakemberei alapították. A Fiftythree által kifejlesztett Paper nevű alkalmazást eddig több mint 10 milliószor töltötték le a felhasználók. Ez abban segít, hogy bárki kifejezhesse az ötleteit, méghozzá formai megkötések nélkül. Egy billentyűzet használata esetén megkötik a kezünket a különböző írásjelek, de a Paper egyetlen kattintással lehetővé teszi az adott ötlet megosztását. A digitális korszak előnye, hogy az ötletek gyorsan megoszthatók másokkal, emellett eltárolhatók és más programokban felhasználhatók.

"Meggyőződésünk, hogy az új, úttörő termékekhez és az igazán nagy áttörésekhez együtt kell kifejleszteni a hardvereket és a szoftvereket. Ezt az Xboxnál is megtanultuk. Az olyan új játékokat, mint a Halo az Xbox 360-nal együtt alkottuk meg. De az iPhone sem lett volna ilyen sikeres, ha az Apple nem egyszerre fejlesztette volna ki hozzá az érintőképernyőt és az ahhoz szükséges szoftvert." - jelentette ki Georg Petschnigg, a Fiftythree vezérigazgatója és társalapítója.


"A táblagépek használata nagyon megváltoztatja majd a tartalomfogyasztási szokásokat. Időre volt szükség, mire rájöttünk, hogy miként lehet az érintőképernyőkkel igazán jól dolgozni. Ezt először meg kellett tanulni. De még mindig hiányoznak a megfelelő eszközök és vannak megoldatlan dolgok, például, hogyan lehet egy időben dolgozni az érintőképernyő és egy digitális toll segítségével."

"A Paper ingyenes, de különböző eszközöket értékesítünk hozzá, vagyis ezek alkalmazáson belüli vásárlások. A szoftverfejlesztés régi modellje az volt, hogy kiadjuk a szoftvercsomagot, majd 2-3 évente meg kell győzni a vásárlót, hogy vegye meg az újabb változatot. Ahhoz viszont, hogy ez működjön, az adott programot tele kellett pakolni minél több további funkcióval. De egy idő után már nehezen lehetett bármely funkciót kivenni a szoftverből és az ügyfelek is szóvá tették, hogy ha ők egyszer beszerezték az egész csomagot, akkor most miért akarja a gyártó kivenni belőle ezt vagy azt a dolgot Az alkalmazásokon belüli vásárlásokkal megváltozik mindez. Csak azok veszik majd meg az adott modult, akiknek valóban szükségük is lesz rá, ezáltal sokkal praktikusabb kezelőfelületű szoftvereket lehet alkotni" - szögezte le az üzletember.

Phil Libin, az Evernote első embere áprilisban azt nyilatkozta, hogy az alkalmazásokat hamarosan fel fogják váltani az intelligens szolgáltatások. Ugyanakkor a mobil készülékeken futtatható szoftverek jelentősége már gazdasági szempontból is kimutatható és egyre több munkahelyet teremtenek. Európában közvetlenül és közvetve több mint egymillió munkahely köszönhető a mobil szoftvereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A csapat a microsoft leallitott courier fejleszteset adja ki paper neven. Erdekes megkozelites, de a szoftver eladasi modelljuk az gyaszos. Viszonylag konnyen vezet a telepitett programok fragmentalodasahoz, tehat egy ember megvesz egy modult, felhasznalja azt egy file eloallitasakor, de akinek elkuldi az nem rendelkezik a kerdeses modullal. Ilyenkor ket dolog tortenhet: vagy nem hagyja megnyitni a program a kapott file-t es kilistazza, hogy mit kell megvenni hozza hogy megnezhessuk, vagy csak olvashato modon jeleniti meg, ami viszont azt jelenti, hogy az adott funkcionalitast mar benne van, csak le van tiltva. Az elso valtozat hasznalhatatlan, a masodik tisztessegtelen. Ha mar mindenkeppen a gui-t akarjak javitani, akkor adjanak ki minden feature-t, ha kell on the fly letoltheto plugin-kent es mindenki donthesse el, hogy mit akar ezekbol latni. Ez utobbi az a modell amit a legtobb linux disztribucio kovet a csomagkezelok hasznalataval.

    Egyebkent meg szerintem az idealis szoftver az legalisan ingyenes es opcionalisan nyilt forraskodu. Ez a ketto szokta azt garantalni, hogy kulonosebb gondok nelkul hasznalhato marad a szoftver az elkovetkezo evek soran is, tehat ha egyszer veszi a faradtsagot az ember, hogy megtanulja a hasznalatat, akkor a jovoben is tudja majd hasznalni.