Berta Sándor

Alkalmazkodó programok lehetnek a jövőben

Másképp használja a számítógépet egy kezdő és egy szakember vagy egy mozgássérült. De idővel a kezdő is profivá válik - mi lenne, ha ezt a programok kezelése is követné?

A szoftverek meghatározóak, ha a különböző rendszerek egyszerű kezeléséről van szó. Nagyon nehéz olyan alkalmazásokat kifejleszteni, amelyeket minden felhasználó ugyanolyan módon tud kezelni. A különböző képességeket és preferenciákat vagy a fizikai problémákat ezért alig veszik figyelembe. Ezen változtatna egy informatikai szakember, Mirjam Augstein, aki az Interaction Analysis for Automated Adaption nevű projekt keretében olyan programokat készít a mobil eszközökre és a számítógépekre, amelyek figyelembe veszik a felhasználók igényeit.

Augstein szerint a szoftvereknek automatikusan igazodniuk kellene az emberekhez. Mindez egyszerű lehet, ha például csak egy menüről van szó, de sokkal bonyolultabb, ha valakinek több különböző beviteli módszert is alkalmaznia kell. A projekt során többek között a mozgásfogyatékos személyek szoftverhasználatát is vizsgálják, de az eredmények más célcsoportok számára is felhasználhatók. A cél az, hogy ha több beviteli rendszer is elérhető, akkor az emberek a jövőben mindig azt alkalmazhassák, amely a legjobb lehetőségeket kínálja a számukra. Emellett lehetőség van a különböző megoldások használatának kombinációjára is.

"Az interakciós preferenciák és az egyes személyek tudásszintje saját felhasználói modellben tárolható el. Az adaptív rendszereket az iparban is bevethetik, hasznosak lehetnek például akkor, ha a dolgozók különböző képzettségi szinttel rendelkeznek. Az idősek szintén egy lehetséges célcsoport lehetnek" - mondta a kutató. Új szoftverkezelési koncepciókat is fejleszt, ezek egyike a nyomásérzékeny érintőképernyő, ezeket később ötvöznék az adaptív programokkal. Az emberek különböző beviteli módszereket tesztelhetnének, a rendszer elemezné az interakciókat és a legjobb megoldást választaná ki az illető számára.

A munka során a mobil platformok közül az Android, míg az asztali operációs rendszerek közül a Windows van előtérben. Augstein kiemelte, hogy a kezdő és a tapasztalt szoftverhasználóknak eltérő igényeik vannak, a megalkotandó rendszernek ezért meg kell tanulnia, hogy az egyénnel együtt fejlődjön. Ez műszaki szempontból nagyon bonyolult folyamat. A projekt októberben kezdődött és 2016 szeptember végéig tart, addigra készítenék el az emberek igényeihez alkalmazkodó új rendszer első prototípusát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Anno a 8 bites korszakban gyakori volt, hogy egy felhasznaloi program tobb eltero interaface-el jott, volt egy kezdo, egy halado es egy profi felulet is hozza. Aztan ez a hozzaallas azota is jopar programban megtalalhato. Ezen programoknak jellemzoen van egy altalanos es egy profi (advanced) modjuk. Jo pelda a LEGO ceg altal keszitett 3D-s tervezoprogram, aminek van egy gyerek es egy profi uzemmodja is. (az utobbi jo ideig csak belso ceges hasznalatra volt es trukkozni kellett hogy aktivalhato legyen, aztan hivatalosan is publikaltak) A microsoft mas megkozelitest kovetett, ok kezdtek el eloszor hasznalni az adapitv menuket, tehat csak azon menupontok latszanak elsore amik az alap keszletben benne vannak es azok amiket mar legalabb egyszer hasznalt a felhasznalo, de ket extra kattintassal elohozhato a tobbi is. Igy szepen lassan, de folyamatosan bovult az egyszeruen es gyorsan elerheto menupontok listaja, egy egyre nagyobb listava. Aztan kesobb a szoveges legordulok helyett a grafikus csikokra atallas miatt ezt a tudast joreszt ki kellett venniuk a mai rendszerekbol.

    A fentiek alapjan jol latszik, hogy a cikkben emlitett kutatok egy 30 eve megoldott problemat szeretnenek ujra megoldani, elore ismert eredmenyeket elerve. Viszont addig is van mit csinalniuk. Bar az is lehet, egyszeruen csak nem hallottak meg a korabbi evek eredmenyeirol es/vagy nem neztek utanna a tudomanyos szakirodalom mellett a meglevo szabadalmaknak.