Berta Sándor

Használt szoftvereket vásárol Nürnberg

A német város azzal bízta meg a usedSoft céget, hogy több százezer euróért szállítson neki használt Microsoft programlicenceket.

A beszerzésnek köszönhetően Nürnberg kereken 30 százalékkal olcsóbban tudta megvenni az amerikai konszern termékeit, mintha új konstrukció keretében szerezte volna be azokat. Nürberg a usedSoft 150. ügyfele. Korábban többek között a kasseli szövetségi szociális bíróság, München és Fürth, a cottbusi és a witteni közművek, valamint Viersen körzete vásároltak a vállalattól használt szoftvereket.

Peter Schneider, a usedSoft ügyvezetője kijelentette, hogy a használt szoftverek piaca lehetővé teszi a közintézmények számára, hogy jelentős mértékben csökkentsék az IT-költségeiket. A programok esetében ehhez hozzáadódik még az is, hogy szinte minden más termékkel ellentétben soha nem mennek tönkre. (A használt programok új licenctulajdonosait ugyanúgy megilletik például a frissítések, mint az első vásárlót.) Egy használt licenc ugyanazt az értéket képviseli egy közösségnek vagy egy hivatalnak, mint egy új, azzal a fontos különbséggel, hogy a vásárló jóval kedvezőbb áron juthat hozzá.

"Az, hogy egy akkora nagyváros, mint Nürnberg jó példát mutat, az nagyon fontos jelzés más közösségek számára is. A vásárlás már csak azért is komoly értékű, mert Ulrich Maly nürnbergi főpolgármester a Német Városnapok elnöke és ezáltal fontos funkciót tölt be. Ő korábban számos alkalommal bebizonyította, hogy egy a jövő iránt elkötelezett közösségi menedzser" - nyilatkozta Heinrich von Pierer, a usedSoft illetékese. Németországban a közintézményeket arra kötelezik, hogy a pályázatokon mindig a legolcsóbb ajánlatokat fogadják el, ez természetesen igaz a szoftverbeszerzésekre is.

Az Európai Unió Bírósága 2012 júliusában kimondta, hogy a letölthető szoftverek licenceivel is lehet kereskedni. A perben a usedSoft nyert az eljárást kezdeményező Oracle ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!