Gyurkity Péter

Megregulázzák a brit mobilszolgáltatókat

A vásárlók érdekeit szem előtt tartva módosítja irányelveit a brit szabályozó hatóság, így az előfizetők a jövőben a díj emelése esetén kötöttségek nélkül felmondhatják hűségszerződésüket.

Az Ofcom saját internetes oldalán közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy a szolgáltatóknak szánt egységes irányelvekben január végétől fontos változást eszközölnek, hogy az előfizetők számára kellő védelmet biztosítsanak. A lépés azokat érinti majd, akik a szerződés időtartama alatt végrehajtott díjemelések miatt szeretnének váltani.

Az új változatban előírják, hogy az előfizetők a díjemelésre válaszul azonnal felmondhatják a meglévő szerződést, mégpedig bármilyen összeg megfizetése nélkül - itt mindössze a meglévő számlát kell kiegyenlíteniük az addig nyújtott szolgáltatásért. A hatóság ráadásul díjemelésként értelmezi azon lépéseket is, amelyek értelmében a megszabott időponttól ugyanazon összegért alacsonyabb színvonalú szolgáltatást, netán az eredetinél kevesebb kedvezményt biztosítanának, így az egyes cégek ilyen módon sem kerülhetik meg a döntést.

A szolgáltatóknak természetesen továbbra is jogukban áll majd egyoldalúan módosítani a szerződést, ám amennyiben ez a felhasználókat hátrányosan érinti, utóbbiak minden további nélkül felmondhatják azt. Rögtön hozzáteszik azonban, hogy ez a meglévő szerződésekre nem vonatkozik, ez az opció ugyanis csak a január 23. után aláírt dokumentumokra lesz érvényes. Sokak számára így is jól jöhet azonban a lépés, hiszen az LTE terjedésével számos vásárló tervezi a váltást jövőre.

Itthon az NFH oldalán közzétettek szerint a kötbért kötelesek vagyunk megfizetni, ha idő előtt szeretnénk felmondani a hűségszerződést, ez alól csak abban az esetben mentesülünk, ha a szolgáltató számunkra hátrányosan egyoldalúan módosítja saját ÁSZF-jét, illetve a szerződésben semmilyen kedvezmény kikötésére nem került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #2
    Tisztelt szolgáltató! Értesítem, hogy megváltoztattam a szerződési feltételeket! További információért keresse fel a honlapomat!

    XD
  • joghurt3 #1
    "A szolgáltató számunkra hátrányosan egyoldalúan módosítja saját ÁSZF-jét," - Ez a feltétel máris kipipálva, évi néhány alkalommal.
    "A szerződésben semmilyen kedvezmény kikötésére nem került sor" - Na, ez viszont teljesen lehetetlenné teszi, hogy megússzuk a kötbért, hiszen alapvetően valamilyen kedvezmény miatt ír alá az ember hűségszerződést, nem azért, mert annyira imádja a szolgáltatót.