Berta Sándor

Kína ezúttal az IBM-mel szemben keményített be

A kínai kormány ismét olyan döntést hozott, amivel csökkenteni akarja az USA-tól való függőségét.

A Bloomberg bennfentesekre hivatkozva azt írta: a Kínai Népbank, a pénzügyminisztérium és más kormányzati intézmények azt kezdeményezték, hogy a helyi kereskedelmi bankok az IBM szerverei helyett a jövőben kínai berendezéseket használjanak. Az intézkedések állítólagos célja az ország pénzügyi biztonságának garantálása, de inkább az amerikai kémkedés nyílt kimondásáról, az elleni védekezésről van szó. A Bank of China Ltd., a China Construction Bank Corp. és az Industrial & Commercial Bank of China Ltd. egyelőre nem reagált a felvetésre. Jeff Cross, az IBM szóvivője közölte egyelőre nem tudnak arról, hogy a kínai kormány ilyen ajánlást fogalmazott volna meg és a társaság immár több mint 30 éve Kína megbízható partnerének számít.

Ha valóban lenne ilyen nyomás a kormány részéről, az állami bankok nehezen tudnának megfelelni neki, már csak azért is, mert egyszerűen alig létezik olyan nagy megbízhatóságú, kritikus adatokat óriás mennyiségben kezelni tudó helyben gyártott rendszer, amire lecserélhetnék az IBM berendezéseit. Ha sikerül is találniuk valamilyen beszállítót, azok is Intel-processzoros - azaz amerikai - alkatrészekből épitkeznek. A lépés továbbá azért is érdekes, mert az IBM januárban pont egy kínai cégnek, a Lenovonak adta el alsókategóriás szerver-üzletágát, mert egyre csökkenő nyereséget ért el rajta.

Mindenesetre, ha a kínai pénzintézetek eleget tesznek a kérésnek, úgy ez súlyosan árthat a kínai-amerikai kapcsolatnak, amely az elmúlt napokban amúgy sem voltak problémamentesek. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanis nemrég jelentették be, hogy vádat emelnek a kínai hadsereg öt tisztje ellen, akik gazdasági kémtevékenységet folytattak. Peking visszautasította a gyanúsítást. Eközben Kína közölte azt is, hogy átvizsgálja az ázsiai államban működő összes technikai vállalatot, hogy felderítse a nemzetbiztonságot veszélyeztető esetleges tevékenységeket.

Kínában egyre inkább előtérbe kerül a Linux. Az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és táblákra megtiltják a Windows 8 vagy akár a Windows 8.1 operációs rendszer telepítését. Peking viszont megtartaná a Windows XP-t és külső cégek bevonásával tenné biztonságosabbá. Az ázsiai államban a PC-k 70 százalékán, mintegy 200 millió eszközön található meg jelenleg is a Windows XP.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    Azért jópár magyar szívesen költözne Japánba vagy Dél-koreába is, Kína meg olyan úton indult el/halad már jó ideje -gazdaságilag- mint a fenti két ország.
  • end3 #4
    Lehet, hogy tudnak valamit az operációs rendszerek "védhetőségéről" is?
    (A végpontok és azok alhálózatainak "bejárhatósága" egy egérkattintásnyira??? :-) )
  • Cat #3
    Tudod, mindig azt kell nézni, hogy honnan hová települnek az emberek. Magyarországról nem Oroszországba (vagy a "keleti nyitás" egyéb országaiba) mennek, hanem a hanyatló Nyugat vonzza őket. Nem az Egyesült Államokból Kínába tart a népvándorlás, hanem fordítva, onnan költöznek el. Minden más csak maszlag.
  • halgatyó #2
    folytatom, véletlenül nyomtam valamit és elment..
    ...szóval ennek ellenére az amerikai vezetés szerint a kínaiak teljesen szétkémkedik őket.
    Hadd ne kommentáljam, nem nehéz elképzelni, hogy ki kémkedi széjjel a másikat (meg a saját "szövetségeseit" is, erős idézőjelben!), és kinek kellene nagyon pirosló arccal befogni a pofáját.
  • halgatyó #1
    Vessünk össze 2 infót:

    1.) A kínaiak amerikai gyártmányú hardvereket használnak, amelyek -- többek szerint -- televannak hátsókapukkal (amit egyébként igencsak logikus feltételezésnek tartok, mégha jómagan egyetlen ilyen hátsókaput sem fedeztem fel:-))
    Az USA ezt kihasználva sz**rrá kémkedi az egész világot

    2.) Az amerikaiak a fontosabb és kritikusabb helyeken nem használnak kínai gyártmányú hardevereket (ha mégis, akkor nagyon hülyék, hisz van saját gyártásuk)
    Ennek ellenére az amerikai vezetés szerint a kí