Berta Sándor

A chipgyártó részlegét is eladhatja az IBM

A legújabb kiszivárgott hír is azt erősíti, hogy a tengerentúli IT-óriás a jövőben valóban elsősorban a szoftverekre, a szabadalmakra és a szolgáltatásokra koncentrálna.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy az IBM eladhatja a chipgyártó részlegét. A társaság saját és a külső megrendelői igényei miatt számos üzemet működtet. Elemzők becslései alapján az óriáscég tavaly 1,75 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el az üzletágnak köszönhetően, de ez az összeg az idén 1,45 milliárd dollárra csökkenhet. Ugyanakkor az adózás előtti vesztesége 130 millió dollár lehet.

Az információt a The Financial Times is megerősítette. A lapnak nyilatkozó informátorok közölték, hogy az IBM a lehetséges vevők felkutatásával és szűrésével a Goldman Sachs befektetési bankot bízta meg. A vállalat a részleg eladása mellett chipfejlesztési és -gyártási partnert is keres. A konszern csak nehezen barátkozott meg az eladás gondolatával, ezért is merült fel - lehetséges alternatívaként - egy megfelelő partner kiválasztása.

Patrick Moorhead elemző úgy kommentálta az információkat, hogy az IBM visszalép az örökségétől és a terv végrehajtása esetén a társaság életében az elmúlt 20 év legnagyobb stratégiai változása következhet be. Amennyiben az üzletet sikerül megvalósítani, úgy a jövőben az óriáscég már csak a szoftverekre és a szolgáltatásokra fog koncentrálni, amelyek sokkal nagyobb nyereséget termelnek, mint a hardverek. A lehetséges vevőjelöltek között van a Globalfoundries és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Január végén derült ki, hogy a Lenovo 2,3 milliárd dollárért megvásárolta az IBM x86-os szerverrészlegét. "Ez a leválasztás lehetővé teszi az IBM számára, hogy olyan rendszer és szoftver innovációkra fókuszáljon, amelyek újfajta értékeket teremtenek vállalatunk stratégiai területein, a kognitív informatikában, valamint a Big Data és felhő üzletágban," mondta Steve Mills, az IBM Software and Systems alelnöke és csoport ügyvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #2
    Ha nagyrészvényes lennék, nem egy levágott lófejet találna az ágyában a CEO, hanem a teljes családjáét . Ha esetleg az apja anyja meghalt már, akkor kihantoltatnám, és a koponyáját vetném oda. Tuti, hogy a háttérben vastagon megkenték ezt a geciputtonyt.

    Egyébként milyen szoftverekre meg szolgáltatásokra akar összpontosítani ez a barom? Azok veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és szoftvereket, akik a gépeiket vásárolták. Ha mástól vesznek szervert, pont nem fogják igénybe venni az IBM szolgáltatásait.

    Annyi ilyen retardált cégvezető volt már, aki cégeket nyírt ki... Comodore, Nokia, Ericsson, stb.
  • NEXUS6 #1
    Ha Amerika van olyan hülye, hogy simán átjátssza az egész iparát Kínának, akkor viszont szerencsére elkerülhető egy III. VH-szerű összecsapás.

    Éljen!