Berta Sándor

Frissítve: a Lenovo megvette az IBM szerverrészlegét

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy PC üzletága után a kínai számítógépgyártóhoz kerülhet az IBM x86-os szerverrészlege is. A két fél folytatja a korábban megszakadt tárgyalásokat.

A Lenovo már tavaly áprilisban tárgyalásokat kezdeményezett az amerikai óriáscéggel, azonban az egyeztetések kudarcba fulladtak, mert a vállalatok képviselői nem tudtak a vételárban megegyezni. Most viszont bennfentesek információi alapján a két társaság visszatért a tárgyalóasztalhoz. A Bloomberg arról számolt be, hogy az egyeztetések heteken belül lezárulhatnak és végleg eldőlhet az IBM x86-os szerverrészlegének jövője. Az üzlet értéke elérheti a 2,5-4,5 milliárd dollárt. A Lenovo megerősítette, hogy zajlanak egy felvásárlással kapcsolatos bevezető beszélgetések, de azt már nem árulta el, hogy a tárgyalópartnere az IBM és hogy pontosan miről folyik a diskurzus.

Amennyiben az üzletet megkötik, akkor az IBM a hardverüzletágának egy újabb jelentős részén adhat túl és még inkább a szoftverekre és a szolgáltatásokra összpontosíthat. A PC-részleg eladását érintő korábbi megállapodáshoz hasonlóan, ezúttal is csak a konkrét divíziót értékesítenék, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat és szerződéseket nem. Az üzlet megkötését elősegítheti, hogy a Lenovo továbbra is a hardverekbe fektetné be a pénzét, de nem közvetlenül a PC-szektorba. Yang Yuanqing, a társaság vezérigazgatója szeretné, ha a cég szerverrészlege a következő három évben a kétszeresére növekedne.

A The Wall Street Journal tudósítása szerint ugyanakkor nem kizárólag a Lenovo érdeklődik az IBM x86-os szerverrészlege iránt, hanem a Dell is, de azt nem lehet tudni, hogy az amerikai vállalat szándéka mennyire tekinthető komolynak.



Frissítés: a Lenovo 2,3 milliárd dollárt fizet az IBM x86-os szerverrészlegéért. Ebből kétmilliárd dollárt fizet a kínai cég készpénzben, a fennmaradó összegért pedig részvényeket ad. A tranzakció tartalmazza a System x, BladeCenter és Flex System penge szervereket és kapcsolókat, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket, illetve hálózati és karbantartási tevékenységeket. Az IBM megtartja a System Z nagyszámítógépeket, a Power Systems, Storage Systems, Power-based Flex szervereket, valamint a PureApplication és a PureData megoldásokat. Az IBM folytatni fogja az x86-os platformon futó Windows és Linux szoftverportfóliója fejlesztését.

A Lenovo és az IBM stratégiai szövetség kialakítását tervezik, amely tartalmazni fog egy globális OEM és viszonteladói megállapodást az IBM belépő szintű és középkategóriájú Storwize lemezes tároló rendszereinek, szalagos tároló rendszereinek, General Parallel File System szoftverének, SmartCloud Entry ajánlatának, valamint az IBM rendszerszoftver portfóliója egyes elemeinek, többek között a Systems Director és a Platform Computing megoldásoknak az értékesítésére. A tranzakció lezárását követően a Lenovo át fogja venni a kapcsolódó ügyfélszolgálati és karbantartási tevékenységeket. Az IBM hosszabb ideig folytatni fogja a karbantartási szolgáltatások nyújtását a Lenovo nevében, így a vásárlók csak minimális változásokat fognak tapasztalni a támogatási szolgáltatások terén.

"Ez a leválasztás lehetővé teszi az IBM számára, hogy olyan rendszer és szoftver innovációkra fókuszáljon, amelyek újfajta értékeket teremtenek vállalatunk stratégiai területein, a kognitív informatikában, valamint a Big Data és felhő üzletágban," mondta Steve Mills, az IBM Software and Systems alelnöke és csoport ügyvezetője. Világszerte hozzávetőlegesen 7500 IBM alkalmazott kap várhatóan állásajánlatot a Lenovo-tól, beleértve az olyan főbb telephelyeken dolgozókat, mint Raleigh, Shanghai, Shenzhen és Taipei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SnowF #3
    őőő... mikor láttad az IBM-t trollkodni a szabadalmaival (link?) Ez nem az Apple hogy levédesse a lekerekített téglalapot.
  • gforce9 #2
    Szabadalmai maradnak, mondjuk eddig is a szabadalomtrollkodásból élt.
  • Yodafon #1
    Marad vmi egyáltalán az IBM-nek? Nem hogy akkor már megvenné cakkumpakk...