Berta Sándor

Kínában is számos számítógépen marad a Windows XP

Peking azt tervezi, hogy megtartja az operációs rendszert és külső cégek bevonásával teszi biztonságosabbá.

Kínában a PC-k 70 százalékán, mintegy 200 millió eszközön található meg jelenleg is a Windows XP - idézte a Xinhua állami hírügynökség Yan Xiaohongot, a Kínai Nemzeti Szerzői Jogi Hivatal (NCAC) igazgatóhelyettesét. A szakember elismerte, hogy a Microsoft hivatalos támogatásának hiányában biztonsági problémák merülhetnek fel, viszont hozzátette, hogy a másik operációs rendszerre való átváltás sem lehetséges, mert a Windows 8 meglehetősen drága és nagyon megnövelné a kormány beszerzési költségeit. Kínában a Windows 8 licence 888 jüanba kerül, ami 142 dollárnak felel meg.

A kínai kormány több százmillió dollárt költött el a szoftverre azóta, hogy 2010-ben meghirdette az intézményekben a kalózkodás elleni küzdelmet, így érthető, hogy most nem akarnak egyik pillanatról a másikra lemondani a Windows XP-ről. Yan Xiaohong közölte, hogy tavaly év végén egy belső vizsgálat megerősítette, hogy egyetlen kormányhivatalban sincsenek már illegálisan másolt Microsoft-szoftverek.

Peking igyekszik minél biztonságosabbá tenni a Windows XP-t használó számítógépeket, többek között külső informatikai cégek bevonásával növelnék a biztonságot. A Kingsoft, a Sogou és a Tencent februárban bejelentették, hogy olyan szolgáltatásokat és megoldásokat biztosítanak, ami által az operációs rendszer továbbra is biztonságosan használható lesz.

A brit kabinet április elején úgy döntött: több mint 6,5 millió eurót fizet a Microsoftnak azért, hogy továbbra is ellássa biztonsági hibajavításokkal a kormányzati és a közintézményi PC-ken futó operációs rendszereket. Romániában 100 ezer kormányzati gépen fut még mindig Windows XP. Alsó-Szászország és Hollandia szintén fizet a 2015-ig meghosszabbított terméktámogatásért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #2
    Ennyi. Az XP a hardverrel együtt fog kikopni. Nem értem, hogy miért olyan nehéz ezt felfogni.
  • wraithLord #1
    Szerintem mindenhol egy csomó XP-t futtató gép van. Nálunk is a gépek 80 %-án XP van, ráadásul még csak nem is SP3, hanem SP2. Esély sincs leváltani őket, nem (csak) azért, mert a gépek nem tudnák normálisan futtatni a 7-et/8-at, vagy mert nincs pénz az összes gép kicserélésére, hanem mert irtó nagy káoszt és kiesést okozna, mire minden újra a helyére kerülne...
    Igaz, az igazán fontos gépek nincsenek netre kötve, szóval nem akkora gond a sebezhetőségük.