Berta Sándor

Továbbra is szabadalomóriás az IBM

A tengerentúli cég immár 21 éve a legtöbb szabadalommal rendelkezik az Amerikai Egyesült Államokban.

Tavaly az az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala összesen 6809 szabadalmat jegyzett be a társaság számára. Az IBM anyagi haszonra is számít kutatásai eredményeiből, s olyan stratégiai üzleti területeken erősítené a befolyását, mint a szuperszámítógépek (pl. a Watson által), a számítási felhőtechnológia, a Big Data és az adatelemzések. Bernie Meyerson, az IBM innovációs vezetője elmondta: büszkék arra, hogy a cég elismert vezető szereplője az amerikai szabadalompiacnak, de ezek a dokumentumok csupán az innováció egyik mércéjét jelentik. Ugyanilyen fontos az is, hogy a szabadalmaztatott találmányok milyen hatást érnek el akkor, ha az ügyfeleik és a társadalmak ezek segítségével különböző problémákat oldhatnak meg.

Az IBM 2013-ban több mint 8000 kutatójának köszönhetően több amerikai szabadalmat tudott bejegyeztetni az USA 47 szövetségi államában és a világ 41 országában, mint az Amazon, a Google, az EMC, a Hewlett-Packard, az Intel, az Oracle/SUN és a Symantec együttvéve. A második helyen a Samsung található 4676, a harmadikon a Canon 3825, a negyediken a Sony 3098, az ötödiken a Microsoft 2660 szabadalommal. A lista hatodik helyezettje a Panasonic 2601, a hetedik a Toshiba 2416, a Hon Hai a nyolcadik 2279, a Qualcomm a kilencedik 2103 szabadalommal, míg a tizedik helyen az LG Electronics van 1947 szabadalommal.


Az IBM annak ellenére kiemelkedő szereplője a szabadalmi piacnak, hogy értékesíteni is szokta a találmányokat. A Facebook például 2012 márciusában 750 szabadalmat vásárolt a társaságtól. A szabadalomcsomag különböző technológiákhoz, szoftverekhez és hálózatokhoz kötődik. "A társaság gyakorlatilag úszik a szabadalmakban. Az eredmények számos területet fednek le és néhányat nyugodtan eladhatnak anélkül, hogy egy ilyen lépéssel a saját üzleteiket veszélyeztetnék" - nyilatkozta korábban Florian Müller szabadalmi szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!