Berta Sándor

Ubuntu linuxos PC-kkel hódítana a HP

A Hewlett-Packard a második nagyobb gyártó, amely a Kylin operációs rendszerrel szállít ki számítógépeket.

Az Ubuntu kínai nyelvű változatának számító Kylin bevezetésének már elvileg egy fél évvel ezelőtt meg kellett volna történnie. A Canonical szerint a kínai felhasználók sokkal szívesebben vásárolnak olyan konfigurációkat, amiken operációs rendszer is van telepítve, minthogy maguk telepítsenek fel egy új szoftvert. A Kylin elterjedéséhez a HP döntése fontos lépés lehet.

A Canonical szóvivője kijelentette, hogy a fejlesztőcsapatok keményen dolgoztak és örülnek annak, hogy az operációs rendszer a kínai piacon számos eszközön megjelenhet majd. A Kylin egy éve érhető el, azóta 3 millióan töltötték le, egymillióan közvetlenül a Windows XP terméktámogatásának megszűnésekor. Az operációs rendszer piaci részesedése Kínában jelenleg 0,2 százalék.


A Dell is a Kylin használatában látja a kínai növekedés kulcsát

A szoftver eredetileg államilag támogatott operációs rendszernek indult, a fejlesztésében részt vett a China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP), ami a kínai ipari és IT-minisztériumhoz tartozik, valamint a helyi védelmi minisztérium egyeteme (National University of Defense Technology, NUDT). A hatóságok ugyanakkor januárban elérhetővé tették a COS nevű operációs rendszert is, amit a Kínai Tudományos Akadémia, a pekingi kormány és a Shanghai Liantong nevű cég közösen fejlesztett ki. A COS elsősorban mobil platform.

A Kylin számos helyi szolgáltatást tartalmaz, köztük van a Baidu zenei keresője és a Kingsoft WPS nevű népszerű kínai irodai programcsomag is. Az ázsiai országban a PC-k 70 százalékán, mintegy 200 millió eszközön van jelenleg is a Windows XP, így ezek kiváltása komoly piacot jelenthet a Hewlett-Packard számára. Peking ugyanakkor azt tervezi, hogy megtartja az operációs rendszert és külső cégek bevonásával teszi biztonságosabbá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #2
    Ha kellő-képpen elterjesztik lehet saját piaca.
    A tudását, fejlesztését könnyebb megvalósítani ha van felhasználói visszajelzés a tömegektől.
    De hódítás kizárt!!!
  • DrFantastikus #1
    van eber akinek kell ez az Ubuntus hulladek ? ? ?