MTI

Kína tiltakozik az amerikai kiber­kémkedési ügy miatt

Kínában a külügyminisztériumba rendelték az Egyesült Államok nagykövetét hétfő éjszaka, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államokban - Peking határozott ellenzését figyelmen kívül hagyva - kiberkémkedés miatt vádat emeltek öt kínai katonatiszt ellen - jelentette a kínai média.

Cseng Cö-kuang külügyminiszter-helyettes Max Baucushoz szólva határozottan visszautasította az országát, illetve állampolgárait ért vádakat, amelyeket Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter személyesen ismertetett hétfőn Washingtonban. A pekingi külügyi közlemény szerint Cseng hangoztatta, hogy az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok normáit és a kínai-amerikai együttműködést a kiberbiztonság területén, s ugyancsak súlyos kárt okozott a kétoldalú kapcsolatokban azzal, hogy hamis információkat gyártott, és kínai katonatiszteket gyanúsított meg adatlopással. Az amerikai vádat alaptalannak és rosszindulatúnak nevezte.

Hozzátette: Peking úgy véli, hogy Washington magyarázattal tartozik Kínának és a világnak a maga széles körű, szervezett keretek közötti adatlopásai és egyéb megfigyelései miatt. Az amerikai vádirat szerint a kínai hadsereg emberei gazdasági kémtevékenységet folytattak öt nukleáris és napenergia-hasznosító, valamint acélipari vállalat ellen, de a hackerek megtámadták az Egyesült Acélmunkás Szakszervezet számítógépes rendszerét is. A betöréseket végrehajtó, Kínában élő és dolgozó személyeket megnevezték, róluk fényképes körözési plakátot is közzétettek.

Peking először kemény hangú külügyi közleményben hárította el a kínai személyek elleni vádakat, amelyeket alaptalannak és abszurdnak nevezett. Csin Kang szóvivő azt hangoztatta, hogy Kína eltökélt a kiberbiztonság fenntartása terén, és kijelentette, hogy "a kínai kormány, a kínai hadsereg és alkalmazottai sohasem kerültek kapcsolatba vagy vettek részt számítógépes adatlopásokban vagy titkok kereskedelmében". A vádak - szerinte - hátsó szándéktól vezéreltek. Közölte: mivel az Egyesült Államok nem mutatott őszinte szándékot arra, hogy a kiberbiztonság problémáira párbeszéd és együttműködés révén keressenek megoldást, Kína felfüggeszti a kínai-amerikai kiberbiztonsági munkacsoport működését. Egyúttal utalt arra, hogy a helyzet alakulásától függően Peking kész további lépésekre.


A kínai védelmi minisztérium szintén közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány és a hadsereg sohasem folytatott kiberkémkedést vállalatok ellen, egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul szüntesse be a Kína elleni kémkedést. A közlemény szerint a washingtoni vádak súlyosan ártanak a két hadsereg közötti bizalomnak. A Hszinhua hírügynökség idézte az állami internetes információs iroda szóvivőjét, aki szerint az Egyesült Államok támadja, figyeli és megcsapolja a kínai kormányzati, intézményi, vállalati, egyetemi és távközlési gerinchálózatok forgalmát. Célpontjaik a kínai vezetők, egyszerű állampolgárok, illetve mindenki, aki mobiltelefonnal rendelkezik.

A kínai internetbiztonsági központ közlése szerint idén március 19. és május 18. között összesen 2077 rosszindulatú trójai programmal, illetve kártékony botnet hálózatokkal 1,18 millió számítógépet vettek közvetlen irányításuk alá. A központ szóvivője szerint az Egyesült Államok a kínai kibertér legnagyobb támadója. Kínában szintén ma jelentették be, hogy biztonsági okokból az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és tabletekre megtiltják a Windows 8 operációs rendszer telepítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    Az EU-nak is inkább ezen kellene gondolkodnia, mint a tényleges életfogytiglanon. Értelme több lenne...
  • Tetsuo #3
    Vagy ideje lenne már számonkérni Izraelt...
  • figyu #2
    "kiberkémkedés miatt vádat emeltek öt kínai katonatiszt ellen"

    Ez is meglepő, ez tényleg így működik??? Ha igen, én szeretném ha hazánk vádat emelne pár észak-koreai tábornok és egy diktátor ellen. Tömeggyilkosság vádjával.
  • figyu #1
    "biztonsági okokból [..] megtiltják a Windows 8 operációs rendszer telepítését. "

    Hopsz, ez elég durva. Lazán elvezethet az egész platform végéhez. Ki a franc fizetne egy backdoor-ért? Ki engedheti meg magának, hogy minden adatát lássa és módosíthassa az USA?