SG.hu

Sony Xperia Z2 - ami egy táblagéptől elvárható

Nem csak a Sony legjobbja, de a többi Androidos tablet közül is talán a legtökéletesebbre sikerült az Xperia Z2.

A japán cég februárban, a barcelonai Mobil Világkiállításon mutatta be a Tablet Z utódját, mely április óta a boltokban is kapható. Az Xperia Z2 Tablet egyszerűen gyönyörű, így kell kinéznie egy táblagépnek. Minimalista, puritán külalak, egyszerűségében szép, igazi műalkotás. A lehető legkevesebb, mindössze két gomb került rá, a bekapcsológomb és a hang billenőkapcsolója. Előbbi kerek fémjére olyan büszke a cég, hogy egy gigantikus nagyító alá helyezve hívták fel rá a figyelmet Barcelonában. Mivel egymástól nagyon eltérőek, odafigyelés nélkül, tévedésmentesen tudjuk kezelni.


Egységes feketeségét csak az oldalain lévő hosszanti csiszolású alumíniumburkolat töri meg. Persze azért a Sony logót nem akarták lehagyni róla, az előlapon a bal felső sarokba, a hátlapon középre került. a kamera pedig pont fordítva: az előlapon középen felül, míg a hátlapon a sarokba száműzték. A gyártó más termékeihez hasonlóan ez is vízálló, de csak akkor, ha feltöltés után gondosan visszazárjuk a tetején nyílást, amiről figyelmeztetést is kapunk. E mellé került a microSD bővítőhely és - ha mobilnetes verziót vettünk - itt helyezhetjük be a microSIM-kártyát is. A fejhallgató csatlakozó és a dokkoló érintkezője az aljára került.


A Sonytól már megszokott szögletes dizájn olyannyira hangsúlyos, hogy pusztán ez vásárlást eldöntő tényező lehet. Vékonysága megdöbbentő, alig 6,4 milliméter, amivel a mobiltelefonok többségére is ráver. Ezt egy teljesen sík, érdekes tapintású műanyag hátlappal érték el. Mindehhez természetesen nagyon alacsony, 439 grammos tömeg társul, így hosszabb ideig kézben fogni sem fárasztó. Ha nagyon akarnánk valami kifogásolni valót keresni, az a túl széles, minden oldalon majd' két centis káva lehet, de az átgondolt végterméket végigtapogatva nehéz nem úgy vélekedni, hogy nem szándékosan ilyenre akarták csinálni. Mindenesetre ha csökkentették volna a méretét, állított helyzetben talán egy kézzel is átfogható lenne, de így esély sincs rá.


10 collos, Gorilla védelemmel ellátott Triluminos kijelzője nagyon szép, színgazdag látványt nyújt. Felbontása 1920 x 1200, ami 240 dpi-t jelent - ez ugyan nem retina felbontás, de bőven elég, a szövegek kiválóan olvashatók. A fényképek és videók minőségét egy X-Realitynek nevezett technológiával javítják (kikapcsolható), ha pedig nem tetszenek nekünk a színek, a fehéregyensúly beállításainál finomíthatunk rajta. Láthatósági szögei az IPS technológiából következően nagyon szélesek, fényereje jó.

Belsejét, műszaki jellemzőit egyebekben nem érdemes sokat taglalni: a ma elérhető legjobbat tartalmazza. A négymagos Qualcomm Snapdragon 800-as processzor az Adreno 330-as grafikus chippel és 3GB memóriával párosítva minden előforduló helyzetre elég, és még azt is kijelenthetjük, hogy egy főként webezésre használt termékbe felesleges ez az erődemonstráció. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tucatnyi böngészőfül megnyitása mellett sem érzünk semmilyen lassulást, az alkalmazások megnyitása gyors, a nagyfelbontású videók lejátszása csak hálózati lassulás miatt akadhat meg. A 16 GB tárhelyből mi 10-et használhatunk, akinek ez nem elég az válassza a 32 gigás verziót vagy vegyen bele egy 64 GB-os memóriakártyát.


Előlapi kamerája 2,2, hátlapi kamerája 8 megapixeles, és a cég valószínűleg tudja, hogy nem modellfotózásra fogják használni, mert mindenféle trükkös funkcióval igyekeztek feldobni. Ilyen például a "virtuális valóság", amit aktiválva, és saját magunkat nézve például egy szemüveg kerül a fejünkre, vagy mintha tenger alatt lennénk, egy búvárfelszerelésből nézünk kifelé. Egy egyszerű asztalt rajta járkáló dinoszaurusszal vagy éppen tündérekkel dobhatunk fel. Továbbá minden "hagyományos" funkciót is megkapunk, köztük a fényképek helyadatokkal való felcímkézését, kreatív szűrőket, panorámafotót stb. A fotózást az automatikus ajánlások mellett egy sorozatból való legjobb kép kiválasztása segíti. Videózásnál az anyagot közvetlenül a Facebookra streamelhetjük.


Rejtett hangszóróinak minősége nem kiemelkedő - ha fontos nekünk a jó hangzás, videózáshoz, játékhoz inkább használjunk fülhallgatót. Kommunikálni WiFi-n vagy 4G kapcsolaton át képes (ha ilyen verziót vettünk), de ismeri az eszközökkel érintésre összepárosításra szolgáló NFC, a Bluetooth 4.0 és az MHL adatátviteli szabványokat is. A készülék kezelhetősége kiváló, a Sony csupán néhány saját médiaalkalmazással (Walkman, képnézegető stb.) egészítette ki a rajta lévő 4.4.2-es Androidot. A vékonyság nem ment az üzemidő rovására, így is belepasszíroztak egy 6000 mAh-es akkumulátort, ami kiegészítve az energiatakarékos Stamina móddal kb. két napos használatot tesz lehetővé.

Az utód igencsak magasra teszi a mércét a többi Androidos gyártó számára. Könnyű és vékony, ezzel a dél-koreai gyártók nem tudnak versenyezni, a vízállóság csak a ráadás. Kommentekben ugyan egyesek szorgalmazhatnak vastagabb terméket nagyobb akkumulátorkapacitással, de ez a koncepció lényegét ölné meg, és a használhatóságán csak rontana, mert például már fárasztó lenne sokáig kézben tartani. Ennek megfelelően sajnos nem mérik olcsón, az árösszehasonlító oldalakon 130-140ezres találatok a legalacsonyabbak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Istvan2014 #8
    ebben a Facebook játékban Sony Tablet Z-t lehet nyerni
    https://www.facebook.com/EricssonMagyarorszag/app_459438450855975
  • qrd0xQSt2rdvnu #7
    Nem tévedés az, nem azt mondtam, hanem azt, hogy az az ár trükközve jön ki, meg adócsalással. Meg persze én akkor vettem, amikor a legdrágább: egyből a start után, fél év múlva már jóval olcsóbb lesz.
    Én nem szándékozom víz alá meríteni, de lehet egyszer megesik vele, vagy véletlenül fellökök egy poharat az asztalon, vagy ilyenek. Ha ezektől megvédi, akkor oké.
    Nem csak az usb csatlakozón keresztül lehet tölteni, hanem az alján ott van két réz érintkező ami a mágneses dokkolóra téve tölti. A Sonynál ezt úgy találták ki, hogy megveszed ezt 160 ezerért, aztán még 11 ezerért veszel hozzá egy kis műanyag állványt, 4-5 ezerért képernyővédő fóliát és még 15 ezerért egy tokot... Na ebből a 11 ezres "dokkoló" egy rohadt nagy átbaszás, mert az égvilágon semmit se csinál: van benne egy mágnes, hogy ott tartsa a készüléket, meg két érintkező a töltéshez.
  • Shiwo #6
    nekem kb egy hete van meg, eddig szimpatikus

    én is néztem már filmet a kádban vele, de víz alá még nem mertem tenni, lehet idővel át fog esni a tűzkeresztségen (:

    bár az usb-csatit védő ajtó nem tudom, hogy kellőképp elzárja-e a csatlakozót, engem nem győzött meg ez a fajta kivitelezés

    nem lenne rossz, ha egy ilyen vízálló kütyüt eleve vezeték nélküli töltővel adnának, adatokat lehet küldeni bluetooth-on, wifi-n, így kábelre csak ritkán lenne szükség, nem fenyegetne a veszély, hogy a sok használat során letörik a kis védőajtó .. annó Samsung Omnia HD telómon volt egy kis gumi védőajtaja az usb-csatinak, és tán egy évet se bírt ki rajta.. persze lehet ez tartósabb darab, de ránézésre nem tűnik annak...

    a káva speciel azért hasznos szerintem, mert így fogás közben a hüvelykujjam nem ér hozzá a kijelzőhöz véletlenül és csinál hülyeségeket..

    a 130-140-es ár meg nem tévedés, lehet már annyiért kapni, sőt, már 120k körül is, de csak a SIM nélküli verziót.. az LTE variáns az 180k körül van
  • cloud.strife #5
    És fektetve filmet nézve perfekt sztereó a hangzás. Nem úgy mint a többin, ahol ha nézel egy mozit és valahol az egyik sarkából szól, totálisan rossz irányba a hang.
  • qrd0xQSt2rdvnu #4
    Elől vannak a hangszórók. Nem írja a cikk, de két vékony résen jön ki elől a hangszóró. A sima Tablet Z-n volt az, hogy oldalra (vagy hátra?) vezették ki.
  • qrd0xQSt2rdvnu #3
    Április végén vettem egyet, vagyis kb. egy hónapja megvan. A vastagsága (bocsánat vékonysága) eszméletlen! Ez már szinte annak az álomnak a megvalósulása, mint amivel a star trekkben fedélzetén is rohangáltak. Olyan mintha csak egy vékony iskolás fűzet lenne, még a súlyra is. Ebből fakad az első hátránya: nehéz hozzá tokot szerezni! A gyári Sony tok tudásban és árban is az ipad-re hajaz.
    A cikkhez megjegyzésként: tök felesleges bele venni egy 64 GB-os SD kártyát, mert nem lehet írni. Ez a 4.4-es androiddal bejött (amúgy tök értelmetlen) korlátozás: csak a gyári appok és az oprendszer tudja írni és még jogot se lehet adni az alkalmazásoknak. Szóval az alkalmazásoknak marad a belső flash memória, a memóriakártyára meg csak másik eszközzel lehet írni. Szóval kapja be a Google, de tövig! Rootolással feloldható, de nem jártam utána, hogy ez esetleg nem járna-e egyből garanciavesztéssel.
    A másik amit szeretnék megjegyezni: a 130-140 ezres legalacsonyabb ár nem bolti ár, hanem szürkeimport valamint számla és áfa nélküli kereskedés.
    A színei szépek, valójában túl nagy a gamutja, a piros már rikítóan természetellenesen piros, a zöld szintén, meg a kék is. A sötét színeknél meglepően tiszták a színárnyalatok, szépek a színátmenetek. És ami bosszantó ennél is: az androidban letiltották a gamma korrekciós LUT-ok írását. Magyarul: nem lehet rárakni egy monitorkalibráló eszközt és szépen behangolni a színeket, a gyári színhűsége meg siralmas (vagy max átlagos). Így kell egy amúgy nagyon jó IPS panelt majdnem egy TN+Film szintjére lerontani a gyakorlatban.
    A vízállóságát meg imádom. Nyugodtan lehet vele kádban filmet nézni. Amúgy nem csak attól lehetne gond, hogy vízbe esik, hanem attól is, hogy lecsapódik benne a pára. De védve van ezek ellen.
  • bunny #2
    Vagy rakták volna előre a hangszórókat, ha már vastag káva volt a nünükéjük.
  • Tetsuo #1
    Inkább lenne vastagabb és ne lenne kávája!