Alex

Szórakoztatásban erős a Sony Xperia Tablet S

A Sony nemrég bemutatott második generációs tábla PC-jét teszteltük. A japán gyártó többi termékéhez hasonlóan mindent megtett azért, hogy egyedi élményt adjon a vásárlók kezébe.

A japán gyártó tavaly próbálkozott először a táblagépek területén, de két piacra dobott készüléke közül egyik sem ért el jelentős sikert. Második próbálkozásukat az őszi berlini IFA kiállításon jelentették be, három hete pedig hazai bemutatót is tartottak. A név arra utal, hogy az eszköz hivatalosan a cég mobilcsaládjához tartozik. Két változatban készül, 3G+Wi-Fi és csak Wi-Fi verzióban, mi utóbbit teszteltük.


A neves gyártó nem hazudtolta meg magát, a távol-keleti tucatgyártók készülékeitől jelentősen eltér az Xperia Tablet S. Először is kijelzője egyedi méretű, csak 9,4 collos, valamivel kisebb a 10,1 collos riválisoknál. Ez a különbség nem akkora, hogy külön kategóriába helyezné, és ha nincs közvetlen a konkurensek mellé rakva akkor nehezen észrevehető, viszont könnyebben hordozható és egy kézben is kényelmesen tartható. A szigetországban ráadásul formatervezőket is alkalmaznak, nekik köszönhető az egymással egyébként könnyen összetéveszthető Androidos mezőnyből kiemelkedő tervezés, melynek fő jellegzetessége a fekete műanyag előlap - szürke alumínium hátlap. Ez utóbbi szintén ritkaság a műanyag készülékek mezőnyében, és szerencsére tömegére sincs káros kihatással, mert alig 570 gramm. Ezt ráadásul megbolondítja hátul egy visszahajtás-imitáció, ami miatt más kezében látva hátulról azonnal beazonosítható, de hátránya is van a dolognak: felső egyharmada kifejezetten vastag, 12 mm.


Mindezen befektetett munka nem volt öncélú, mert a végeredmény cseppálló, ami nagyban növeli használhatóságát és csökkenti aggodalmunkat, ha kakaót szürcsölő gyerekünk kezében látjuk. (Azért a dolgot nem próbáltuk ki, amit jól is tettünk, hiszen a napokban jelent meg a hír, miszerint gyerekbetegségekkel küzd: mégsem sikerült annyira jól a vízállóság, emiatt százezer készüléket már vissza is hívtak.)


Bravia kijelzője WXGA felbontású, azaz 1280x800 pixeles. Ez átlagosnak mondható, olvasásnál viszont már kevés lehet, a betűk rajzolata lehetne élesebb. Enyhén tükröződik, de képminősége egyébként jó, videózásra például tökéletes. Felette, a fekete kereten található az egy megapixeles felénk néző kamera és a külső fényt érzékelő, a kijelző fényességének automatikus szabályozásához szükséges szenzor. Az előlapján semmilyen kapcsoló vagy gomb nincs. A ki-be kapcsoló gombot jobb oldalára, a lehajtás mellé helyezték, így véletlenül biztosan nem aktiválható. Alatta kapott helyet a hangerőszabályozó billenőkapcsolója. A bal oldalán ugyanitt felül van a fülhallgató kimenet és az SD bővítőkártya hely. (Meglepő, hogy nem microSD való bele.)


A nyolc megapixeles kamera hátulra került. Vaku nincs rajta, de egy tábla PC kialakításából fakadóan egyébként is alkalmatlan minőségi fényképezésre, szóval amúgy is csak csicsa lett volna. Full HD videófelvételre és geotaggelésre (a fotók GPS pozíciójának megjelölésére) is képes. A sztereó hangszórókat okosan helyezték el, mert ugyan a hátlap aljára került de már a szélén lévő görbülethez, ezért asztalra rakva nem takarja semmi. Hangereje nem a legerősebb, viszont nagyon tiszta. A közös áram/adat csatlakozót középre alulra rakták, egy elég bénácska dugasz mögé. Nagyon könnyen elveszíthető, mivel az SD helyet takaró borítással ellentétben ezt nem rögzítették oda kábellel, tehát minden töltésnél ki kell venni, elrakni egy biztos helyre, ahonnan nem verjük le véletlenül és több órával később sem felejtjük el hova tettük, és töltés után visszarakni... Szintén negatívum, hogy sajnos a Sony nem szabványos microUSB foglalatot használ, hanem saját egyedi megoldását.

Operációs rendszere az Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, tehát még nem a Jelly Bean, habár a budapesti bemutatón egy kérdésre válaszul elhangzott, hogy nemsokára frissíthető lesz rá. Ennek megfelelően teljesen magyar nyelvű és az összes Google alkalmazás megtalálható rajta, a GMail-től kezdve a YouTube-on át a közösségi portálig, de egyebek is előre fel vannak telepítve, mint egy dokumentumnézegető, a flash támogatás, a Chrome böngésző, a Skype vagy az Evernote. A játékprogramok jobb vezérlése érdekében csatlakoztatható hozzá kontroller.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyedi modifikációkat tekintve a legelső érdekesség ami szemünkbe tűnik, hogy nem csak simán fel lehet oldani a dátumot, időt is közlő képernyőzárat, hanem ez is funkciót kapott: ha balra simítjuk meg a lakatot akkor azonnal aktiválódik a fényképezőgép-modul, és csak a jobbra variációnál jutunk a menübe. Mint imént említettem, szerintem egy tábla PC nem fényképezésre való, és pl. az utcán sétálva sosem jutna eszembe egy balesetet vagy hasonló eseményt a táskámból ezt kivéve rögzíteni, hanem annál sokkal előbb venném ki a zsebemből a telefonom és használnám azt, de attól még érdekes ötlet.

Öt képernyőre pakolhatunk ki ikonokat és widgeteket, és sajnos nem lehet körbemenni, tehát az ötödikről melós visszajutni az elsőre. (Tapicskolás közben felül láthatjuk épp melyiken vagyunk.) A menü alján középen van két saját gomb. A bal oldali egy testreszabható gyorsmenü, amire rápakolhatjuk az általunk leggyakrabban használt dolgokat, mint a böngésző vagy a számológép, a jobb oldali pedig egy távirányító, amivel beállítás után akár tévénket vagy DVD-lejátszónkat is vezérelhetjük. Sony-modifikáció a képernyő felső részén található négy ikon is, a bal felső sarokban lévő szabvány Google kereső és a hangvezérlés mikrofonja mellett. Ezekre a - módosítható és mind az öt képernyőről látható - gyorsbillentyűkre helyezték a böngésző, a levelezés, a fényképezőgép és a beállítások menüpon elérését.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A felső sor jobb szélén van egy újabb extra, a vendég mód beállítása, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy több felhasználó használja ugyanazt a tabletet. Ezekben igény szerint korlátozható egyes alkalmazások elérése, mindenkinek lehetnek saját képernyői, és természetesen jelszóval védhetők. Ez használható gyerekzárként vagy otthoni/irodai váltásra, hogy más jelenjen meg előttünk attól függően, hogy hol vesszük elő, kinek mutatjuk meg. Ezen is lenne még mit javítani az igazi többfelhasználós mód eléréséhez, ugyanis a gépen lévő fájlok mindenki által elérhetőek, de azt is meg kell jegyezni, hogy a manapság kapható egyik táblagépben sincs hasonló dolog.

A Sony saját albumszoftvere mellett a Picasaval összeköthető Android galériát is meghagyta képnézegetésre. Zenelejátszója természetesen a cég Walkman márkanevén fut. Tegra 3 chipsete elég erős full HD videólejátszásra is. 6000 mAh-es akkumulátora a gyártó közlése szerint 12 órát bír - ez kb. reális érték volt nálunk is.

Összességében véve egy szép, tisztességesen összerakott masina a Sony Xperia Tablet S, ami mind külsejével, mind beltartalmával kiemelkedik az egyhangú mezőnyből. Azonban piaci sikere nem csak a mérnökökön múlik, hanem a helyes árazáson is, és sajnos itt ismét azt kell mondanunk, hogy ugyanabba a csapdába esik mint nemrég tesztelt másik neves versenyzőnk, a Samsung Galaxy Note 10.1. Annak 135 ezer forintos árát sokalltuk (bár a toll egyedisége némileg magyarázatul szolgált), ez még annál is drágább, 140 ezer forint, és még össze sem hasonlítottuk az Android tábor többi tagjával. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Androidos tabletek csak a piac töredékét birtokolják, aminek jogosságát bizonyítja az is, hogy ugyanennyibe kerül a legfőbb rivális, a 2048 x 1536-os felbontású iPad 3 is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)