Berta Sándor

A mobilfejlesztések gyorsítják a Linux kernel fejlődését

A LinuxCon megnyitásával egy időben a Linux Alapítvány nyilvánosságra hozta azokat a statisztikákat, amelyekből kiderül, hogy mely cégek vesznek részt leginkább a kernel fejlesztésében.

A korábbi összehasonlításokhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a társaságok TOP10-es listájára először került fel a Samsung és a Google neve. A Samsung tavaly március óta a kódváltoztatások 2,6, míg a Google 2,4 százalékáért felelős. Mindez azért érdekes, mert a dél-koreai vállalat korábban a TOP30-ba sem fért bele, míg a Google a 11. helyen volt megtalálható. A kódváltoztatások számos területet érintettek, ezek között voltak a hálózatok és a biztonság is. A Linux Alapítvány örömét fejezte ki azért, mert a munkában szerepet vállaló óriáscégek végre összedolgoznak.


A kernel fejlesztésében továbbra is a Red Hat (10,2 százalék), az Intel (8,8 százalék) és a Texas Instruments (4,1 százalék) jár az élen és a munka egyre gyorsabban halad. Ez részben a Linaro nagyobb szerepvállalásának is köszönhető; ez a cég az ARM SoC-megoldásaihoz kapcsolódó szoftverfejlesztésekre koncentrál és a kódváltoztatások 4,1 százaléka fűződik a nevéhez. (Korábban ez az arány 0,7 százalék volt.) A fejlesztések jelentős része a mobil operációs rendszerek elterjedése miatt szükséges, a kódmódosítások 11 százaléka vezethető vissza az Androidra és a többi mobil programra. Korábban ez az arány 4,4 százalékot tett ki.

Komoly fordulat viszont, hogy a legnagyobb támogatók közül kiesett a Microsoft, amely 2011-ben még a lista ötödik helyén szerepelt. Az elmúlt időszakban összesen 17 millió kódsorral bővült a Linux-kernel. Ennek hatása meglátszik az óránként készített javítások számában is: ez 6,71 volt korábban, most pedig 7,14. Emellett jelentős mértékben, 80-ról 70 napra csökkent a két új kernelverzió kiadása közötti idő is. Nemrég derült ki, hogy az IBM négy-öt év alatt egymilliárd dollárt akar a Power szervercsaládján futó Linux operációs rendszer fejlesztésére fordítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!