Berta Sándor

2014 első felében jön az Ubuntu Touch

A Canonical Ltd. vezetőinek sikerült hat európai és ázsiai mobilszolgáltatóval együttműködési megállapodást kötniük. Első hardvergyártóként a Samsung is csatlakozhat az Ubuntu Touch támogatóinak a táborához.

J. Lowry Snow, a Canonical munkatársa a HP Discover konferencián elmondta, hogy az első Ubuntu Touch táblák várhatóan 2014 első felében jelennek meg a piacon, ezeket követhetik az okostelefonok. Egyelőre még képlékeny a helyzet, hiszen a cég számos hardvergyártóval és mobilszolgáltatóval folytat tárgyalásokat. Snow kiemelte, hogy nagy az érdeklődés az operációs rendszerük iránt, mert a legtöbb vállalat szeretne egy alternatívát az Android mellé, hogy így csökkentse a függőségét a Google szoftverétől, illetve magától a társaságtól. A Canonical képviselője ugyanakkor azt még nem akarta elárulni, hogy ebben a projektben kik az első partnereik, de a Telefónica szinte biztosan köztük van. Az összes nagy hardvergyártóval is tárgyalnak, köztük van az Apple is, és a Samsung már előzetesen beleegyezett a program támogatásába, a hivatalos megerősítésre azonban csak a következő hónapokban kerül sor.


A cég jelenleg tíz alkalmazást fejleszt, ezek az alapvető funkciókhoz (telefonálás, kamera stb.) készülnek. A többi szoftver megalkotását a külsős szakemberektől várják. Számos funkció közvetlenül az Androidból fog átkerülni. Snow szerint a kezelőfelületre és a különböző eszközökhöz való optimalizálásra összpontosítják a munkát. Nagy segítséget jelent a számukra, hogy kiváló kapcsolatban vannak a Google vezetőivel. Az Androiddal való szoros kapcsolatnak köszönhetően a fejlesztőknek könnyű dolguk van, hiszen az alkalmazásaikat csupán a Canonical operációs rendszeréhez kell igazítaniuk. A következő hónapokban az Ubuntu Touch kernelét új verzióra frissítik, ugyanakkor a vállalat tudatosan nem törekszik arra, hogy az Ubuntu Touch teljesen kompatibilis legyen a már meglévő Android-programokkal. A cél ugyanis az, hogy egyedi, kifejezetten az új operációs rendszerre kifejlesztett szoftverek jelenjenek meg.

Az operációs rendszer már most is használható és elérhető az interneten, azonban a Canonical azt szeretné, ha a termékekre előre feltelepítve terjedne el. Ebben közrejátszik az is, hogy a támogatások jelentős részét a hardvergyártóktól kapják. A Tizen, a Sailfish vagy a Firefox OS ebben előrébb tart, de az Ubuntu Touch hamar utolérheti a vetélytársait, amiben segítheti a méretes Ubuntu-közösség.

Mark Shuttleworth, a Canonical első embere februárban bejelentette, hogy elérhető az Ubuntu for Tablet fejlesztői verziója, amelynek a végleges változatára sem kell már sokat várni. Az operációs rendszert kifejezetten érintésvezérlésre optimalizálták és az új kiadás nagyon hasonlít az okostelefonokra kifejlesztett Ubuntura. A kezelőfelület központi eleme segít a keresések elvégzésében, az alkalmazások és a különböző tartalmak elérésében. Ezt egészíti ki az üzenetközpont, amelyből könnyen elérhetők a beállítások, az elektronikus levelek, a tweetek és más üzenetek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #7
    Fossa tweakelve barmelyik op. rendszer ihaj-csuhaj lesz, az nem mervado...Alapertelmezesben kell nezni, ugy meg bizony szopoag (mar ne is haragudj, de ha nem tud stabilan, problemamentesen sokaig elfutni az alapertelmezett rendszer 1 jelenlegi high-end mobilon, akkor az szar...marpedig nem tud)
    Imadom bosszantani az iPhone tulajokat, mert bar nem hasznalom, de jo moka, az Androidot viszont regota es rendszeresen hasznalom, igy elsokezbol vannak az infoim :P
  • sanyicks #6
    talán nem samsungot vagy htc-t vagy a hasonló hypemárkákat kéne használni, vagy legalább azokra normális androidot rakni ;)
  • cateran #5
    A linuxos vilagban tarolt? Durva...(csepp a hig fos tengereben) Az android jo rendszer meg optimalizalt? 3 eve hasznalom, aktualis high-end telefonokon, de egyre szarabb lesz....lassan uti a windows szintjet
  • lamer the true #4
    Előre szólok ez nem kioktatás lesz, inkább okítás.

    "Kis oprendszer"? Az Ubuntu szinte mindent letarolt a linuxos világban, ami azért nem kicsi. Csak maximum te nem tudsz róla.

    Meg, hogy "okosak lennének"? Azok. Minden esély megvan rá hogy jobb lesz, mint az android. Mondom ezt, úgy hogy jelenleg android párti vagyok. Hogy miért? Az android leegyszerűsítve nem más, mint egy java szerű virtuális gép, ami (figyelj!) linuxon fut. Na képzeld el, hogy nem kell egy virtuális gépet futtatni, hanem natívan futnak a programok. Persze azért az android egy jó rendszer, ami nagyon optimalizált így alig roszabb, mint a natív rendszerek.

    Természetesen én is utálom, hogy minden nyavalyás cég saját fejlesztői rendszert használ, de valószínűleg ez nem is fog megváltozni egy jó darabig. Hisz ha valami elterjed, akkor a versenytársak elvéreznek, mivel rengeteg energiát fektettek a saját rendszerükbe és általában az utolsó lehelletükig védik azt.

    Az új rendszereknek ugyanakkor van egy komoly előnyük a régiekkel szemben. Nem kell mindenféle ősi kódokkal kompatibilisnek lenniük, így sokkal hatékonyabbak lehetnek. A legújabb technológiákra építkezhetnek minden különösebb gond nélkül, és amikor megjelennek gyorsabbak lehetnek bármilyen rendszernél, aminek muszáj akár évtizedes programrészeket is működtetnie mindenféle trükkel, hogy futtathatók legyenek régebbi programok is.
  • echo #3
    az alap témát mondjuk rakhatnák kicsit sötétebbre.
  • echo #2
    hát örülnék, ha nem csak google, apple, meg MS között lehetne választani. én szívesebben használnék ilyen nem multi által kontrollált rendszert.

    ez meg a firefox OS is érdekes. persze csak a gyakolatban dől majd el, hogy használható-e.
  • Ferrer #1
    "ugyanakkor a vállalat tudatosan nem törekszik arra, hogy az Ubuntu Touch teljesen kompatibilis legyen a már meglévő Android-programokkal. A cél ugyanis az, hogy egyedi, kifejezetten az új operációs rendszerre kifejlesztett szoftverek jelenjenek meg."

    Ha az ilyen "kis" oprendszerek (Ubuntu, WP, Firefox, WebOS meg ki tudja, mik vannak még) fejlesztői okosak lennének, létrehoznának valamiféle közös keretrendszert, amely segítségével nem kéne az alkalmazásokat minden oprendszer API-ja szerint külön-külön átírni. Ezáltal talán több fejlesztő szállna be az alkalmazások készítésébe, amely következtében nőne a piaci részesedésük is.