SG.hu

Drónnal demon­strálták az LTE-A sáv­szélességét

A 250 megabites sávszélesség több valós idejű 4K felbontású videófolyam számára is elegendő. A bevezetés csak a frekvenciahelyzettől függ.

Nem egyszerű az eddigieknél bővebb sávszélesség látványos bemutatása, ezért vetettek be egy octocoptert a Magyar Telekom munkatársai. A cég székházában tartott bemutatón több párhuzamosan továbbított Full HD minőségű videóadással, két ennél négyszer finomabb részletességű 4K videóval és eközben a kb. 6 GB-ot kitevő magyar nyelvű Wikipédia oldalak letöltésével egyszerre terhelték le a teszthálózatot, így sikerült átlépniük a jelenlegi LTE korlátait.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, hogy éppen négy évvel ezelőtt, 2010 áprilisában prezentálták a negyedik generációs 4G/LTE mobil technológiát, amelyet 2012 januárja óta árusítanak. Nyilatkozata szerint a 4G mobilszélessáv ma már a lakosság közel 45%-a számára elérhető, és a Telekom tervei szerint 2015-re 80%-osra emelik az országos kültéri lefedettséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A bemutató Ericsson hálózati eszközökkel zajlott. A cég részéről Valter D'Avino nyugat- és közép-európai régióvezető a robbanásszerűen növekvő igényekre hivatkozott, ugyanis az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, köszönhetően jórészt a gépek közötti vezeték nélküli kapcsolatoknak. A jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, és a háztartási eszközök - a hűtőgéptől a televízióig - is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár okostelefonról is. Széles körben elterjedhetnek azok az okostelefonok, videokamerák és fényképezőgépek, amelyekről nagy felbontású, vagy később akár 3D tartalmak is azonnal feltölthetők valamelyik videomegosztó oldalra.

A technológia napjainkban még ritkaságszámba megy, a ritka kivételek egyike Szöul, terjedését pedig gátolja, hogy alig van olyan eszköz, amivel kapcsolódni lehet az LTE-Advanced hálózathoz. A Samsung tavaly nyáron dobta piacra a Samsung Galaxy 4 LTE-Advanced-képes változatát Dél-Koreában, a hasonló képességű készülékek tömeges megjelenése a későbbiekben várható.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Christopher Mattheisen elmondta, hogy a kereskedelmi árusítás kezdete a frekvenciahelyzettől függ. 2013 eleje óta 40 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak a mobil internet használatban, ezen belül a jelenlegi 4G technológia használata tízszeres növekedést ért el Magyarországon. A jelenlegi rendszert 100-200 ezren használják és a Telekom az év végéig ennek többszörösére számít.

A jövőben a mobil szélessávú technológiák várhatóan egyre inkább a 4G/LTE irányába fejlődnek tovább, hiszen például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni. A későbbiekben a video és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • figyu #4
    Tehát akkora a sávszélessége, hogy pár 10 másodperc alatt el lehet érni a havi limitet :)
    Amúgy tényleg bámulatos.
  • Renegade #3
    hát minden csak nézőpont kérdése, én Svájcban drivetest-elek, és megy a duzzogás hogy ha a letöltés 50 mbit alatt van. :)

    Mondjuk fogalmam sincs mire kell ennyi, annyi előnyét látom, hogy míg visszaérek a szállásra addig mobilneten feltöltöm a napi mérés eredményét a kocsiból. :)

    itt a Swisscom először 5gb-nél, másodszor 10gb-nél korlátozza a sebességet. (mondjuk, hogy mennyire az passz)
  • cateran #2
    Jah..igaz meg 3g-s lefedettseg sincs mindenhol (sot meg 2g sem es most a "fejlett" nyugatrol, kozelebbrol U.K.-rol beszelek) de azert hajra:D Hihetetlenul "hasznos" dolog (foleg ugy, hogy a mobil adathasznalaton altalaban brutalis korlatozas van...a hasznossaga pedig minimum kerdeses a szememben)
  • goldmember #1
    bámulatos hol tart már a tudomány