Gyurkity Péter

2018-ra az emberek fele LTE-t használ majd

Ezt várják a piackutató cégek, amelyek szerint mindössze öt éven belül átlépjük a felezővonalat, így az LTE jelenleg alkalmazott két változata gyakorlatilag meghódítja majd a bolygót.

A negyedik generáció előretöréséről sokszor olvashattunk már optimista és kevésbé optimista előrejelzéseket, tekintettel azonban arra, hogy néhány piaci szereplő már ennek közvetlen utódán dolgozik, egyre kevesebben kétkednek a 4G uralmának eljövetelében.

Az ABI Research által most közzétett anyagban a Föld lakosságának meghódításáról írnak, legalábbis annyiban, hogy az LTE néhány éven belül már minden második ember számára elérhetővé válik a mindennapokban. Az eredetileg a 3G leváltására megalkotott LTE-FDD (frequency-division duplex) esetében éves szinten 33 százalékos növekedést jósolnak, amelynek révén 2018-ra már a teljes lakosság 57 százaléka számára lesz alkalmazható a technológia, míg a Kínában megszületett LTE-TDD (time-division duplex) esetében 43 százalékos növekedési ütemről, és öt év múlva 52 százalékos elérhetőségről beszélnek.

A három legnépszerűbb tartomány egyébként a 2600 MHz, a 800 MHz, illetve az 1800 MHz, ezek jelenleg egyenként az összes kérelem durván egynegyedét teszik ki. Európát illetően a rohamosan terjedő 800 MHz-es tartomány az anyag szerint költségmegtakarítást jelent a szolgáltatóknak, akik egyre komolyabb összeget költenek a technológia alkalmazására, hogy megfeleljenek a szabályozó hatóságok előírásainak.

A két változat közötti átjárhatóság is egyre kevesebb gondot okoz majd, hiszen már most elérhetők az ezt lehetővé tévő chipsetek és készülékek. A szolgáltatók egy része a frekvenciasávok iránti igény miatt amúgy is rákényszerül majd az univerzális támogatásra, ám ennek hatását még nem érezni követlen módon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • donceleger8 #3
    Nem hinném, hogy ennyi hülye lenne, aki képes majd egy lényegesen lassabb internetért fizetni.
  • Terawatt #2
    Inkább éhezik.
  • Petka #1
    Az emberek másik fele meg majd röhög a sok antiszockockán :D