Gyurkity Péter

Már teszteli az 5G-t a Samsung

A dél-koreai gyártó sikeresen tesztelte saját ötödik generációs megoldását, amely a jelenleginél jóval nagyobb átviteli sebességet tesz elérhetővé. A piaci megjelenésig még fél évtized lehet hátra.

Néhány héttel ezelőtt már olvashattunk arról, hogy a nagyobb szolgáltatók megkezdték a munkát az 5G kidolgozásán és saját megoldásaik alapjainak lerakásán. A Samsung most hivatalosan is bejelentette, hogy tesztjük sikerrel zárult, bár a felhasználók számára csak évek múlva lesz elérhető a következő generáció.

A cég az 5G bevezetésétől és elterjedésétől azt várja, hogy a mindennapokban is 10 Gbps feletti sebességgel húzhatunk majd le különböző tartalmakat a világhálóról, ami egyben azt jelentené, hogy akár teljes mozifilmeket is egyetlen másodperc alatt tölthetnénk le. Ez persze csak a végső cél - már amennyiben a mobil technológiák esetében lehet ilyenről beszélni - az első tesztben még "csak" az 1 Gbps-os álomhatárt lépték át, ami szintén fontos eredményként értékelhető - annál is inkább, mert ehhez 64 különböző elemre volt szükség, vagyis van még mit csiszolni a megoldáson.


A jelenleg az LTE-vel elérhető 75 Mbps körüli sebességhez képest ez valóban száguldás lesz, ám a piaci megjelenés és a felhasználók számára történő elérhetővé tétel valamikor 2020 táján várható, vagyis több mint 7 évünk van még felkészülni erre. A gyártó egyébként a 28 GHz-es tartományban végezte el a mostani tesztet, ez korábban komoly fejtörést okozott az iparági szereplőknek, a hatósugarat pedig 2 kilométerben határozzák meg.

Az Európai Unió saját terveiben szintén 2020-ra szeretné megvalósítani az 5G bevezetését, ehhez komoly támogatást is biztosítanak. Az adatforgalom terén a 2010-es adathoz képest 33-szoros növekedésre számítanak, ami nyilván komoly megterhelést jelent majd a szolgáltatóknak, nem beszélve a fejlesztési és kihelyezési költségekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • culas25hc #11
  Az kibaszott jó lesz, hogy 1 másodperc alatt lejön a fullHD, csak az a gond, hogy már 7-8 éve nem csökkentik a mobil net árát. Ilyen havi 5-8 gb-os kerettel még a 2G-vel is vissza kell fognia magát az embernek :S

  Ja hát a Győr-Budapest vonal egy vicc :D:D Konkrétan telefonálni nem lehet egyes helyeken, még az EDGE lefedettség is foltos
 • cloud.strife #10
  Mennyiért posztolják a bulvár internetes oldalak ezeket a cikkeket?
 • cloud.strife #9
  Miért nem a HATGÉT?

  Ekkora egy kamuhírgyártó szarevő céget!

  B..szki, Győrből megyek fel az M1-esen és 80%-ban Edge-n a telefonom, nemhogy 5G, vagy 4G, vagy LTE vagy a tököm, EDGE! Még a 3G sincs rendesen sehol.
 • ThomasTheKoRner #8
  Ehhez nem kell 2020, most is van ilyen...úgy hívják LTE :)
 • Sir Cryalot #7
  Dear Samsung, please stop making stuff up about 5G

  http://www.forbes.com/sites/nigamarora/2013/05/14/ten-reasons-why-samsungs-5g-is-mostly-hype
 • Meridian #6
  ne álmodj, ez 2020-ban méregdrága lesz, és nem azt fogja jelenteni, hogy na, akkor bazd itt a 1-10Gbps-es mobilnet. Majd kapsz belőle egy stabilabb 10-25Mbps-t és adatforgalmi korláttal. Jobb esetben korlát nélkül...
 • defiant9 #5
  Én azt vízionálnám hogy egy városi adótornyon egyszerre működik a 2,4 1,8 0,9 GHz, úgy hogy még ne zavarják a közeli tornyokat. A távoli/árnyékolt felhasználóknak csak alacsony spectrum jut(2G,3G), a közeli/alacsony csillapításúaknak 5G, közbülsőknek meg a 4G frekik. A havi pár gigát forgalmazó mainstream felhasználókat simán elszipkázhatják a fix szolgáltatóktól a vezeték nélküliek ha újabb spectrumok nyílnak meg számukra, és ez bizony nagyon fog fájni a előbbieknek.
 • csimmasz #4
  A tornyokon az új technológia fölszerelése esetleg komunikációs tornyok üzembeállítása sem megy márol hopnapra, megy nyilván a 4G még pénzt nem hozott idáig mivel csak most terjed, nemártana a költség megtérülését megvárni valamint némi hasznot is termelni vele. :)
 • Nailyenugysincs #3
  be lehetne vezetni sokkal hamarabb de meg kell térülnie a 4Gnek is ami csak most terjed
 • caprocorno #2
  A 10 Gbps feletti sebesség és a 28 GHz-es tartomány teljesen rendben van (lesz) a 2 km-es hatósugár viszont megint gyenge szerintem. Így igen csak pozíciófüggő a vétel minősége, és ameddig ezek a paraméterek csak a torony árnyékában elérhetőek, szerintem nem igazán beszélhetünk "mobil" adatforgalomról.