SG.hu

Kiépült Budapesten a T-Mobile 4G-s hálózata

60 vidéki település mellett mára Budapest lakosságának 99%-a számára elérhető a T-Mobile 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatása.

A Magyar Telekom nagyszabású hálózatmodernizációjának újabb mérföldköveként mára megvalósult Budapest lakosságának 99%-os kültéri 4G/LTE lefedettsége, míg Budapest beltéri 4G/LTE lakossági lefedettsége is 83 százalékra növekedett. A cég közleménye szerint a szolgáltatás több mint 60 vidéki településen is elérhető már, így az ország lakosságának közel 27%-a számára nyílt meg a 4G/LTE kínálta mobilinternetezés lehetősége (kültéren). A vidéki városok közül Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Győr, Siófok, Keszthely és Hévíz nagy részén, illetve további közel 60 településen hozzáférhető a szolgáltatás. A legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően már Alsónémediben, Dunanagyvarsányon és Ecseren is használható a 4G/LTE mobilinternet hálózat a szolgáltatási területen belül, arra alkalmas készülék és díjcsomag megléte esetén.


A főváros lefedésével egyidejűleg a T-Mobile forgalomba hozza az első 4G/LTE-képes okostelefonokat, így már nem csak 4G/LTE-képes táblagépen, illetve USB modem segítségével használható a 4G/LTE szolgáltatás (PC-n és notebookon), hanem az új technológiát kezelni képes okostelefonokkal is élvezhetők annak előnyei. A 4G/LTE szolgáltatás igénybevételére alkalmas Nokia 820 LTE, a Nokia 920 LTE, a Samsung SIII LTE és a Samsung Note II LTE készülékek már megjelentek a vállalat karácsonyi készülékkínálatában. A 4G/LTE szolgáltatás igénybevétele az LTE-képes okostelefont használók számára jelenleg a Mozaik L, XL és XXL havidíjas díjcsomagok előfizetésével lehetséges.


A cég 2012 decemberétől két új mobilinternet-csomaggal bővíti portfólióját, a Net&Roll XS és Net&Roll S csomagokkal, illetve 2013. január 1-jétől teljesen megújítja mobilinternet-csomagjait. A különböző szintű csomagokat az ügyféligényekhez igazodva sávszélesség és a benne foglalt adatmennyiség alapján differenciálja. A Net&Roll S csomag már havi 4300 Ft-ért hozzáférhető. A csomag 8 GB adatmennyiséget tartalmaz, a kínált sebesség 21 Mbps letöltés, 5,7 Mbps feltöltés esetén. A Net&Roll L csomagban 30 GB adatot lehet forgalmazni havonta maximum 60 Mbps letöltési és 22 Mbps feltöltési sebességgel, ennek a csomagnak az ára 8500 Ft lesz havonta. Az új mobilinternet-csomagokat mind régi, mind új ügyfelek választhatják.


A hálózatfejlesztés, melynek célja, hogy a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösét is képes legyen kiszolgálni, jövőre is folytatódik. A Telekom jövő éves tervei között szerepel, hogy 2013 végéig további vidéki településeken biztosítson 4G/LTE elérhetőséget, növelje az országos 3G/UMTS lefedettséget és a 42 Mbps sebességű HSPA+ szolgáltatást minden olyan 3G- képes bázisállomásán elérhetővé tegye, ahol ez a rendelkezésre álló frekvenciáknak köszönhetően lehetséges. Emellett a hálózatfejlesztés lépései során a lakossági 2G/EDGE lefedettséget a jelenlegi 90%-ról közel 100%-ra emeli.

A legfrissebb Ericsson mobilitási jelentés szerint az LTE az egyik legkorszerűbb, s a leggyorsabban fejlődő rendszer a mobilkommunikáció történetében. A technológia jelenleg mindenütt a telepítés és kiépítés fázisában van, a jelenlegi körülbelül 55 milliós teljes előfizetésszám a becslések szerint 2018-ra 1,6 milliárdra növekszik majd. A várakozások szerint öt éven belül a világ népességének több mint fele élvezheti majd e technológia előnyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #11
    "De ahol mégsem lenne 3G a Vodánál"

    A hálózatmodernizációnál minden olyan állomást ami korábban csak 2G-t tudott, felbővítették vagy 2100-ra vagy U900-ra, arról nem beszélve, hogy az UMTS a coding gain miatt "nagyobbat szól" mint a GSM azonos frekin azonos adásteljesítménnyel.

    Szerintem nem nagyon lehet olyan hely ahol van 2G de nincs 3G Vodánál, kivéve ezalól a határ menti sávot, de annak szabályozási oka van.
  • spakly #10
    A magenta majd akkor dicsekedjen és legyen büszke ha mindenhol lesz 3g-je Budapesttöl 40 km-re Kókán a mai napig nincs. és lehetövé teszik azt is h 1 felsökategoriás csucskészüléket emberi áron forgalmazzanak. Ne csak az aktakukaczsurficsurok vehessék meg. anno 10 éve volt a tmobilnak wlanos netje. botrányosan lassu és szar . azt mondták h nincs lové hálozatfejlesztésre. na ez a magenta. kritikán aluliak.
  • JL666 #9
    mi ebben a meglepetés? Az árakban norvégiával versenyzünk, a bérekben meg albániával, de úgy látszik mi állunk nyerésre!
  • Jani Hun #8
    Furcsa ez a mobilnet dolog. Itt kinn angliaban 12 font UNLIMITED internet, kb 4mega letoltesi sebesseg.. telorol osztom a netem a tabra mer még ugy is gyorsabb mint amit a Virginmedia szolgaltato nyujt...

    Mindenesetre durvan olcsobb ez a mobilnet mint otthon
  • barret #7
    Én leszarom a sebességüket,így is pár óra alatt át tudom lépni a havi forgalomkorlátot... Inkább megkérdeznék az embereket,hogy mire lenne igényük!!!
    Ez pont olyan mint a windows 8...Kussolj,és vedd meg!
  • Tinman #6
    Nagyjából 10 Mbit-en egy 40 GB-os állomány 1 nap alatt lejön, tehát kb. 4 óra alatt a 60 Mbit-en lepörgethető a teljes felhasználható adatmennyiség adott hónapba.

    4 óra alatt!!!!

    Ha csak és kizárólag a legalitások talaján maradunk, akkor is iszonyat kevés a 40 GB. Youtube 1080p videók? Steam/GoG/GMG/Origin stb. digitális disztribúciós platformok?

    Mire jó tulajdonképpen a 4G?
    A HSPA+ is bőven elég tablet/mobiltelefon mellé.

    Nem értem tényleg... milyen igényt és kinek az igényét elégíti ki egy gyors internet, mely erősen le van korlátozva?
  • caius marius #5
    Aztán mifenét lehet ezzel a gyors vaccakkal csinálni?
  • llax #4
    "Műszaki szempontból a Voda országos UMTS900-a sokkal értékesebb, mint a T-Mobile szórványos LTE-je."

    De ahol mégsem lenne 3G a Vodánál (kinn a sztyeppén, településektől távol előfordul), ott is legalább van EDGE, ami még mindig jobb egy fokkal, mint a GPRS...
  • dchard #3
    Pontosan. Többször kiderült már, hogy szép meg jó a marketing, de az emberek 99%-ának inkább országos 3G-re van szüksége, mint LTE-re ami csak a nagyobb városokban működik.

    Műszaki szempontból a Voda országos UMTS900-a sokkal értékesebb, mint a T-Mobile szórványos LTE-je.
  • llax #2
    Lehet erre büszke a nagy T, de arra már biztosan nem az, hogy sokfelé az országban még mindig csak GPRS jelenti náluk a mobilinternetet...