Gyurkity Péter

Megháromszorozódik a 4G-forgalom idén

Még a harmadik generációt támogató eszközökön lebonyolított adatforgalom is gyorsan bővül, ám az új technológia terjedését jelzi, hogy a 4G esetében ennek megháromszorozódását várják 2013-ban.

Az ABI Research a hónap közepén tette közzé előrejelzését, amelyben egyrészt a tavalyi adatokat összesítik a mobil adatforgalom terén, másrészt pedig az idei évre vonatkozó jóslatokat is közlik velünk. A 3G esetében a forgalom megduplázódhat, míg a 4G esetében rögtön háromszoros növekedést ígérnek.

2012-ben összesen több mint 13 ezer petabyte adatforgalmat bonyolítottunk le a különböző mobil eszközökön, ami egyetlen év alatt 69 százalékos növekedést jelentett. A harmadik generáció ennek mintegy 46 százalékát tette ki, vagyis még mindig a 3G teszi ki a torta legnagyobb szeletét, ám ez nem sokáig lesz így. Amíg ugyanis itt idén 99 százalékos bővülést jósolnak, a 4G-forgalom több mint megháromszorozódik, egészen pontosan 207 százalékkal növekszik, ami bizonyíték az új technológia gyors terjedésére. Példaként emelik ki, hogy a Verizon tájékoztatása szerint ők már a teljes forgalom felét az LTE-hálózaton bonyolítják le, ami viszont az észak-amerikai viszonyok jó mutatója. 2018-ra a nagyobb kijelzők és a videostreaming révén az LTE részesedése globális szinten is 56 százalékot érhet el, itt tehát megfordulnak az arányok.


Természetesen órási jelentősége van a különböző mobil alkalmazások letöltésének és folyamatos használatának. Tavaly több mint 32 milliárd alkalommal szereztünk be ilyen appokat az okostelefonokon, ez is az egy évvel korábbi adat közel kétszerese, ám itt az ázsiai és csendes-óceáni régió már átvette a vezetést Észak-Amerikától, a piac csaknem 40 százalékát uralva. Eközben az IP/webes forgalom a teljes mennyiség 51 százalékáért volt felelős, ez tehát a másik nagy terület.

A szolgáltatók számára nagy fejtörést jelent a VoIP-platformok és azonnali üzenetküldők népszerűsége, hiszen ez hosszú távon bevételüket és üzleti modelljüket veszélyezteti. Ezért is törekednek a mobil adatforgalomból származó bevételek növelésére, hogy a nagyobb megterhelés együtt járjon a kedvezőbb üzleti adatokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #2
    En azt imadom, hogy pl angliaban az EE fossa reklamozza magat az LTE lefedettsegevel, aztan olyan csomagjaik vannak, hogy 1 meg 5 Gb...Kiraly...par app, frissites, 2 jutyub video oszt cakat....Hat szarjanak sunt...Arrol nem is szolva, hogy meg a 2g lefedettseg sem 100%-os (sot, meg a kozeleben sincs) Nesze neked fejlett nyugat...Maradok a Three-nel, aminek a lefedettsege 1 vicc, de ahol van ott a 3g nagyon kiraly es nehol (pl ahol mostansag elek) van LTE plusz korlatlan net tetheringgel...
  • culas25hc #1
    "A szolgáltatók számára nagy fejtörést jelent a VoIP-platformok és azonnali üzenetküldők népszerűsége, hiszen ez hosszú távon bevételüket és üzleti modelljüket veszélyezteti. "

    Ez van, az SMS és telefon kinyírta a levelet, most az internet kinyírja a fizetős telefonhívást. Amelyik szolgáltatónak van esze, az mihamarabb a mobilinternet-re épít rá az üzletét, és nem kiegészítő szolgáltatásként kezeli.