Gyurkity Péter

Jövőre már az LTE adja a mobilágazat növekedését

Sem Kína egyre inkább észrevehető lelassulása, sem pedig az európai stagnálás nem rontja a mobilkommunikációs szféra növekedését, amely jövőre már az LTE terjedésére támaszkodva bővül.

Az IHS iSuppli a mobilkommunikációs eszközöket gyártó cégek szegmensének várható növekedését mérte fel a napokban közzétett előrejelzésében, ebben pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a nem éppen kedvező globális feltételek ellenére itt az idei évtől kezdve kétszámjegyű növekedésre számíthatunk, amely 2016-ig biztosan kitart majd.

Az ezen eszközöket készítő OEM-gyártók idén már 376 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le, szemben a tavaly elért 334 milliárddal. Az okostelefonok gyors terjedése több szempontból is kedvezően hat a folyamatra, hiszen ezen készülékek a korábbinál több és fejlettebb komponensekkel kerülnek a piacra, ami még nagyobb igényt támaszt az ágazatban szerepet vállaló cégek fejlesztései iránt. A gazdasági válság ellenére itt idén 11 százalékos növekedésre kerül sor, az LTE gyorsabb ütemű terjedésének megkezdése pedig biztosítja a további lendületet.


2013-tól kezdve a hangsúly már egyértelműen áthelyeződik az új, negyedik generációra, az eddig főszerepet vállaló 3.5G és 3.75G pedig lassan de biztosan háttérbe szorul. Jellemző adat, hogy idén a szolgáltatók világszerte 8 milliárd dollárt költenek az LTE-felszerelések beszerzésére, míg 2011-ben ez még "csak" 4 milliárd dollár volt. Itt természetesen fontos szempont a költséghatékony frissítés, vagyis a gyártóknak a lehető legkedvezőbb ajánlatot kell majd nyújtaniuk a szolgáltatók felé, amennyiben kellően sikeres évet akarnak zárni jövőre.

Az ágazat növekedése átlagosan 11 százalékos lesz a 2016-ig terjedő időszakban, ehhez elsősorban a mobil szélessáv adja meg az alapot. Az összeolvadások és stratégiai összefogások trendje is folytatódni fog, így itt további hasonló megállapodásokra számíthatunk, akár a legnagyobb vállalatok háza táján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!