Berta Sándor

CeBIT - német-brit együttműködés az 5G-ért

Németország és Nagy-Britannia közös programot indít az 5G mobil internetszabvány fejlesztésére.

David Cameron brit miniszterelnök az idei CeBIT-en kijelentette: a projektben a Drezdai Műszaki Egyetem, a londoni King's College és a Surrey Egyetem vesz részt. Az ötödik generációs mobilinternet ezerszer gyorsabb a 4G-nél és lehetővé teszi egy egész estés film letöltését mindössze egyetlen másodperc alatt. A brit kormányfő kiemelte: a kutatási kooperáció kiváló példa arra, hogy a két állam miként egyesítheti tehetségeit az IT-ágazatban.

A világban "tartós technológiai forradalom" van, s ebben a folyamatban az olyan országok, mint Nagy-Britannia vagy Németország csak akkor lehetnek sikeresek, ha fáradhatatlanul új ötleteken és innovációkon dolgoznak. Ebben a technológiai forradalomban a két ország közösen átveheti a vezető szerepet. Cameron egyúttal bejelentette azt is, hogy a két állam tovább küzd az európai uniós távközlési és IT-piac egységesítéséért. A célok között szerepel a roamingdíjak teljes eltüntetése.

Angela Merkel német kancellár megerősítette a brit miniszterelnök által elmondottakat, és hozzátette: IT-kérdésekben "néhány kontinens" megelőzte Európát, ideje felzárkózni hozzájuk. Kitért az aktuális folyamatokra, például a hatalmas adatmennyiségek felhasználására, ami előnyöket és hátrányokat egyaránt rejt. Előbbiek közé tartozik, hogy az adatok kiértékelése hozzájárulhat az egyéni gyógymódok megalkotásához és az energiamegtakarításhoz, míg az utóbbiak közé, hogy komoly adatvédelmi kockázatok vannak. A digitális világot is jogi keretek közé kell szorítani, és ennek a folyamatnak még csak az elején járunk. Szavai szerint nemzeti szinten, egyedül nem sokat lehet tenni, ezért egységes európai adatvédelmi szabályozás kidolgozására van szükség, továbbá erről a témáról az amerikai partnerekkel is intenzíven egyeztetni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!