Berta Sándor

Az A7 processzor miatt kerülhet bajba az Apple

A kaliforniai konszernt egy egyetemi kutatási alapítvány vádolja szabadalomsértéssel. Az eljárás egy iPhone- és több iPad-modell CPU-it érinti.

A Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) benyújtotta keresetét, amiben azt állítja, hogy az Apple az iPhone 5S, az iPad Air és az iPad Mini készülékeiben alkalmazott A7 típusú processzorral megsértette az 5 871 752-es számú szabadalmát. A WARF álláspontja szerint az A7 CPU engedély nélkül használja a Wisconsini Egyetem munkatársai által kifejlesztett technikát, ami a korszerű számítógép-processzorok hatékonyságát és teljesítményét javítja.

A szabadalmat 1998 júliusában ítélték oda Andreas Moshovos, Scott Breach, Terani Vijaykumar és Gurindar Sohi tudósoknak. Egy olyan áramkört ír le, ami a különböző jövőbeli utasításokat képes a korábban végrehajtott utasítások alapján előrejelezni és eközben figyelembe veszi a téves prognózisokat is. A kereset készítői kiemelték, hogy a kutatók munkáját fontos mérföldkőnek tekintették a számítógépes mikroprocesszorok tervezésének és architektúrájának területén.

Az AppleInsider arról tudósított, hogy a vezető tudós, Gurindar Sohi a munkájáért megkapta a tekintélyes Eckert-Mauchly díjat, ami a digitális rendszerek és a számítógép-architektúrák területén a legelismertebb kitüntetés. Az Apple integrálta a kifejlesztett technikát az A7-be és számos saját szabadalmában a "Prior Art" jelzőt használta, amivel egyértelműen arra utalt, hogy egy már meglévő technikát használt fel. Vagyis ez arra utal, hogy a társaság ismerhette a szabadalmat és annak részleteit.

A WARF közlése szerint a beadvány elkészítésére azért szükség volt, mert az Apple világossá tette: nem köt semmilyen licencmegállapodást a szabadalmi jog tulajdonosaival, így az alapítvánnyal sem. A szervezet kártérítést és kamatokat követel és az ügyvédi költségek kifizetését. Az ügyben eljáró bíróságtól azt is várja, hogy tiltsa meg az Apple számára a szabadalmaztatott processzortechnika jövőbeli felhasználását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bakkertakker #6
    A szabadalom tulajdonosa egy amerikai egyetem és azoknak jobban van pénzre szüksége, mint a Samsungnak, akár nyerhetnek is.
  • Attilawap #5
    Felháborítónak tartom, hogy egyes cégek kibújhatnak a felelősségre vonás alól, csak és kizárólag azért, mert nagy nemzeti cég az USA-ban.
  • MasterMason #4
    Na most kel gyorsan az apple részvényeket eladni. :D
  • RAZOR27 #3
    Elég súlyos pénzeket hoz az Apple az usának úgy cakli pakli, eddig is ezért nyert minden szabadalmi pert otthon és védhetett le röhejes dolgokat. Ezt is szépen eltusolják, aztán mehet minden tovább a normál kerékvágásba.
  • kvp #2
    "Szerintem ez a funkció minden mai processzorban benne van."

    1996-os a szabadalom. Mar mindenki fizetett erte az egyetemnek aki processzorokat tervez, csak az apple nem akar valamiert...
  • Vol Jin #1
    Szerintem ez a funkció minden mai processzorban benne van.