Berta Sándor

Kártérítést fizethet az Apple az e-könyv kartellezés miatt

Új szakaszához érkezett az elektronikus könyvpiacon az Apple ellen indított eljárás, amelynek most már az a tétje, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a kaliforniai cég.

Mint ismeretes, tavaly júliusban Denise Cote manhattani kerületi szövetségi bíró ítéletében kimondta: az Apple az elektronikus könyvek árának felverése érdekében öt vezető kiadóvállalattal kartellbe szövetkezett és ezzel megsértette a trösztellenes törvényeket. Az Apple központi szerepet játszott a kiadókkal folytatott együttműködésben, amelynek célja az e-könyvek árversenyének megsértése és az áremelés volt.

Az elmúlt hónapokban a felperes 33 szövetségi állam igyekezett megállapodni a követelt kártérítésről. A korábbi összeget elvetették és most már annak a háromszorosát kérik. Erre a jelenleg hatályos amerikai versenyjogi szabályok értelmében lehetőségük van. A követelt összeg így több mint 840 millió dollár. Erről számolt be a Bloomberg a birtokába jutott bírósági dokumentumra hivatkozva.

Az összeg egy becslés alapján jött ki és a felperesek azt is beleszámolták, hogy vajon az árkartell miatt mennyivel emelkedhettek az eredeti elektronikus könyvárak. A számítások alapján a drágulás jelentős volt, ami az eladási számokat figyelembe véve 280 millió dollárt jelent. Ezt az összeget szorozták fel végül hárommal. Az ügyben egyedül az Apple vállalta a pereskedést, a többi kiadó (Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Penguin Group, Simon & Schuster, Macmillan) 166 millió dollárnyi kártérítést fizetett peren kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    840 millió dollárt mosolyogva köhögnek ki... pár hónapja volt hír, hogy több tartalékuk van, mint magának az USA-nak. Ráadásul a negatív reklám is reklám, minden létező híroldal lehozza a storyt... a birka felhasználóknak meg csak annyi fog leesni, hogy venni kell ájfónt és ájpadot, mert az apple hatalmas és tiszteletreméltó, csettintésre mozgatja a piacokat, nekem az ő telójuk kell és még tredni és divatos is leszek... szánalomtenger