Berta Sándor

Saját hálózatot épít az Apple

A kaliforniai cég szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a saját ügyfeleinek azokat a tartalmakat is elérhetővé tehesse, amik nagy adatmennyiséget generálnak.

Az Apple számára egyre fontosabb, hogy átfogó online adattovábbítási képességgel rendelkezzen. Erre részben az iTunes és az App Store folyamatosan bővülő zene-, videó- és játékkínálata miatt van szükség, másrészt igyekszik gondolni a jövőre. A saját televízió piacra dobása után ugyanis szüksége lehet egy olyan nagy sávszélességű hálózatra, ami képes az ügyfeleket megfelelő tartalmakkal zökkenőmentesen ellátni. A társaság több olyan hosszú távú megállapodást kötött, amelyeknek köszönhetően még nagyobb sávszélességet igényelhet, másrészt hálózati szakértőket toboroz. Hasonló lépésekre korábban a Google és a Facebook esetében is sor került.

A kaliforniai társaság hardverüzlete egyre inkább összeköttetésben áll az internetes szolgáltatásokkal. 2011-ben vált elérhetővé az iCloud, de a vállalat emellett egyre több tartalmat továbbít az iTunes és az App Store rendszerén keresztül is. Ezenkívül a mobil és a számítógépes szoftverek frissítéseinek gyors és zökkenőmentes terjesztéséhez is nagy sávszélességre van szükség.

A konszernnél tavaly szeptemberben állt munkába Lauren Provo, a Comcast korábbi munkatársa, aki a kábeltársaságnál az online szolgáltatások és más hálózatok összekötéséért felelt. Az Apple szerződtette Jean-François Mulé-t is, aki a CableLabs nevű konzorciumnál a technológiai fejlesztésekért volt felelős. A CableLabs a televízió jövőjével foglalkozik. Ezek a lépések is azt támasztják alá, hogy az Apple jobban össze akarja kötni az adatszervereit a nagy kábelhálózatokkal, ugyanis csak így tudja világszerte elérhetővé tenni a különböző tartalmait. Ráadásul így még jobban ellenőrizhetné a tartalmak minőségét és a szolgáltatások gyorsabban elérhetőek lennének. Amennyiben az Apple és egy szolgáltató, például a Sprint hálózata össze lenne kötve egymással, akkor egy iPhone-tulajdonos, aki a Sprint ügyfele, gyorsabban tölthetne le egy dalt.

A Netflix korábban teljesen kiszervezte a videók átjátszását, a feladattal az Akamai Technologies céget bízta meg, majd 2012-ben a Netflix megalapította a saját Open Connect nevű hálózatát. A DeepField piackutató vállalat információi alapján az Apple a tartalmai jelentős részét szintén az Akamai szerverhálózatán keresztül terjeszti és a két fél már tárgyalt egy több éves új együttműködési megállapodásról. Elemzők szerint ugyanakkor a folyamat nem lesz rövid, Aaron Blazar, az Atlantic-ACM távközlési tanácsadója szerint a projekt akár több esztendőn át is elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!