Berta Sándor

32,5 millió dollárt fizet vissza a vásárlóknak az Apple

A kaliforniai vállalatnak azért kell fizetnie, mert alkalmazásboltjában túlzottan egyszerűvé tette a gyerekek számára a programok megvásárlását.

A Federal Trade Commission (FTC) azt vetette az Apple szemére, hogy a fiatalok és a gyermekek túl egyszerűen juthattak a játékokhoz és más programokhoz. A testület példaként hozta fel, hogy egy lány 2600 dollárt költhetett virtuális állatszállodája bővítésére. A számlát a szülei kapták meg és igencsak elcsodálkoztak az összeget látva, majd bepanaszolták a társaságot. Az Apple vállalta, hogy javítani fog a rendszerein, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. Jelenleg az ügyfelek a jelszavuk megadásával további funkciókat aktiválhatnak vásárlások útján az egyes szoftverekben. Ez a lehetőség a jelszó begépelése után 15 perc erejéig él. Több ezer olyan eset volt azonban, amikor egy alkalmazás megvásárlása után a szülők készülékei a gyerekek kezében landoltak, akik persze éltek a lehetőséggel.

Edith Ramirez, az FTC vezetője kiemelte: nem lehet elvárni, hogy a felhasználók olyan vásárlásokért is fizessenek, amiket nem engedélyeztek. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlások után befolyt 32,5 millió dollárt az Apple visszafizeti az érintetteknek és megváltoztatja gyakorlatát. A vállalat App Store szolgáltatása tavaly tízmilliárd dolláros bevételt könyvelt el. A cég hivatalosan nem kommentálta a döntést, de Tim Cook vezérigazgató egy belső levélben annyit elárult, hogy már azelőtt megegyeztek a felhasználókkal, hogy az FTC bekapcsolódott volna az ügybe. Már tavaly értesítették az érintett ügyfeleket, összesen 37 000 szülővel vették fel a kapcsolatot és mindenki visszakapja a pénzét. A vizsgálatba azért mentek bele, hogy elkerüljék a további eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #13
  Persze a Google Play Storeban 30 percig lehet vasarolni a jelszo beirasa utan... barmit... meg mindig... :)
 • asgh #12
  Nem hiszem, hogy tiltani kellene, csak el kell kerülni az akaratlan és / vagy meggondolatlan vásárlásokat. Pl. lehetne 1-2 óra átfutás, ami alatt meggondolhatja magát a vásárló.
  Lehet persze tiltani is, de így is eleget ekézik az apple-t a korlátozások miatt, nem az ő dolguk minden részletében előírni, hogy mire költheti a pénzét a t. vásárló.
  Sok mindent nem lehet amúgy venni az appstore-ban, pl. tiltják a pornót, de nem erkölcsi okokból, hanem mert nincs kedvük napi rendszerességgel bíróságra járni, amiért Überkeresztény Joe tinédzser fia meglátott egy mellbimbót az iPad-ján. Azaz kiszámolták, hogy mennyi lenne az erotikus tartalomból a bevétel és mekkora lenne körülötte a hiszti és nem érte meg.
  Az in-app vásárlások egyelőre még pozitívban jönnek ki, bár ha lesz még néhány hasonló per, akkor azt is leállíthatják. In-app már most sem lehet letölthető tartalmat vagy más appokat venni, tehát csak a különböző játékpénzekért, extra pályákért, verzió frissítésekért, stb. lehet pénzt kérni.
 • vision5 #11
  Pontosan ugyanolyan káros ez mint a szerencsejáték, csak a nyerés bármi reménye nélkül. Be kéne tiltani az in-app vásárlásokat.
 • codaco #10
  Szerintem meg ez nem vicc kategória, hanem a zord valóság. A nagynevű játékfejlesztők mellett csak úgy rúghatsz labdába, ha valahogy magadhoz csalogatod a játékosokat. Az egyik lehetőség, hogy ingyenes a programod, csak a plussz kiegészítőkért (kinézet, fegyver, stb.) kell fizetni.
 • Dynamic #9
  "Tuti, hogy ez egy olyan biztonsági rés volt, amit tudatosan használt ki néhány fejlesztő. Kár hogy nekem ez nem jutott eszembe... :-) "

  Nem kizárt, hogy ezért IS mozdultak sokan a freemium irányba. Vicc kategória, amikor valaki egy játékban mondjuk örök lőszerért 50 dollárt elkér, vagy az, hogy 5 dollárért piros póló helyett kékben rohangál a főhős . De fizetős játékoknál is ott lehet hagyni bőven 100 dollár-t az extrákért, amik nem is olyan nagy extrák.
 • asgh #8
  Ez egy hibás funkció volt a rendszerben, pontosabban nem adtak megfelelő tájékoztatást a rendszer működéséről. Most vissza kell fizetniük a pénzt, amibe - ha jól értelmezem a cikket - már az eljárás előtt önszántukból belementek. Hibáztak, korrigálták, end of the storry.
 • M2 #7
  Kis szorgos gyerekkezek 15 perc alatt nagyon sokszor rá tudnak nyomni a két dolláros virtuális nyalókára! :-)
 • M2 #6
  Különösen akkor volt veszélyes a dolog, ha kiraktak egy kisgyerekeknek szóló játékot 1 dolláros áron. Ezt a szülő megvette és adta is oda a türelmetlen gyerekének. Csakhogy a játékot telerakták fizetős cuccokkal, amiket a gyerek tudatlanul pörgetett ezerrel.
  Tuti, hogy ez egy olyan biztonsági rés volt, amit tudatosan használt ki néhány fejlesztő. Kár hogy nekem ez nem jutott eszembe... :-)
 • Dynamic #5
  Oké, ebben igazad van. Még sosem vettem 15 percen belül 2 programot, így nem vettem észre, hogy az így működik (igaz, ezt a cikk is írja) :)
 • M2 #4
  A kölyök nem tudta a jelszót, bármilyen App Store-os letöltés után nyílt egy 15 perces ablak, ameddig nem kellett semmihez jelszót megadni. Így az App-on belüli vásárláshoz sem. Ráadásul erről semmilyen figyelmeztetés nem volt a rendszerben.

  A bankos példánál maradva: mintha a bankautomatából felveszel pénzt, majd ezután további 15 percig bármennyi pénzt lehetne ott kivenni a számládról, de neked erről nem szólnának.