Berta Sándor

Szabadalomsértési furcsaság miatt van bajban az SAP

Érdekes esettel, egy abszurd szabadalomsértéssel kell szembenéznie az SAP menedzsmentjének. A tét közel 400 millió dollár. Az eset tökéletesen rávilágít a jelenlegi szabadalmi rendszer hibáira, problémáira és fenntarthatatlanságára.

Az amerikai igazságszolgáltatás ragaszkodik ahhoz, hogy érvényt kell szerezni egy évekkel ezelőtti ítéletnek, amelynek értelmében az óriáscég szabadalmi jogsértést követett el, ezért a társaság köteles 391 millió dolláros kártérítést fizetni. Az ügy előzményei még 2011-re nyúlnak vissza, a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő cég ekkor veszített el egy szabadalmi pert a Versata (korábban Trilogy Software) ellen. A vita középpontjában egy olyan elemzőszoftver állt, ami képes volt dinamikusan meghatározni az árakat, függetlenül attól, hogy ki volt az ügyfél és mit, illetve mennyit akar vásárolni valamilyen termékből.

A Versata azt állította, hogy az SAP lemásolta a szabadalommal levédett programot és a célja az volt, hogy kiszorítsa a vetélytársát a piacról. A bíróság ezt bizonyítottnak találta és 345 millió dollár kártérítést ítélt meg a cégnek. A különböző eljárási illetékekkel és kamatokkal együtt az összeg végül elérte a 391 millió dollárt. Az SAP fellebbezett, a vállalat azzal érvelt, hogy az ítélet egy olyan szabadalomra vonatkozik, ami már régóta nincs érvényben, hiszen az illetékes amerikai szabadalmi hivatal visszavonta azt. A tengerentúli igazságszolgáltatás hajthatatlan, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az SAP fellebbezését. A jogerős ítélet kihirdetése után az amerikai szabadalmi hivatal érvénytelennek minősítette a szabadalmat, ezt a döntést viszont a Versata támadta meg a bíróságon.

Az összeg a cég méretéhez képest jelentős, az SAP 2013-mas árbevétele 16,9 milliárd euró volt, melynek 6-8 százalékos növekedését várják idénre. A bővülés motorja a HANA, egy valós idejű alkalmazásokhoz készített platform. A vállalat globálisan több mint 253 000 ügyféllel rendelkezik, illetve 35 millióan használják a felhőszolgáltatásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!